Započnite karijeru HR menadžera od nule

Najprofitabilnije biznis ideje za početnike

Pokretanje biznisa iziskuje mnogo više od sticanja specifičnih znanja i veština. Za uspešno poslovanje potrebno je, pre svega, doći do odlične biznis ideje. Ona treba da bude originalna kako bi omogućila proboj na tržištu, ali i relativno lako ostvariva kako biste je uopšte ostvarili. Ništa vam ne vredi i da imate najbolju ideju na svetu ako ne možete da je realizujete. 

Biznis ideje za početnike

Zato prvi koraci u biznisu treba da vam omoguće realizaciju ideje, relativno brzo pokretanje biznisa i ostvarivanje profita. Kao početnik u biznisu, imajte na umu da veliki uspeh dolazi s vremenom i da su pojedini porazi deo procesa. Zato ne dozvolite da vas sporiji početak karijere obeshrabri, ali isto tako budite na oprezu i kada posao procveta. 

Ukoliko uradite sve kako treba i sprovedete svoju početnu viziju, lako ćete povećati ambicije i nadograditi svoje poslovanje. Da biste došli do tog stupnja, potrebno je da dobro procenite poslovne prilike i adekvatno primenite svoja znanja, kako biste napravili najbolju odluku za dugoročni uspeh, naravno, pod uslovom da imate ideju šta ćete raditi.

Kako doći do dobre biznis ideje?

Svaki uspešan biznis je započet tako što je neko smislio nešto što je potrebno tržištu ili nešto što je sasvim novo i interesantno kupcima, tj. klijentima. Naravno, niko ne očekuje od vas da pokrenete tehnološku revoluciju, ali će svakako pomoći ako imate originalnu ideju. Nekada su najprostije ideje najbolje, a samo je pitanje da li se toga neko već setio i da li je uspeo da je realizuje. Za početak, pokušajte da smislite biznis ideju koja ne predstavlja veliki finansijski rizik, a može da donese stabilne prihode. Rizične ideje ostavite za kasnije, kada budete imali više iskustva i novca. 

Iznenadili biste se koliko je poznatih svetskih biznismena imalo obične poslove na početku karijere. Oni su na taj način sticali iskustvo, posmatrali tendencije na tržištu i planirali kako da ostvare dugoročni uspeh. U skladu s tim, oslonite se na svoje afinitete i veštine kako biste pokrenuli posao koji će ostvariti uspeh na tržištu. Za početak, odlučite se za određenu oblast poslovanja i pokušajte da naučite što više o uslovima rada, konkurenciji, mogućnostima za zaradu itd. 

6 poslovnih ideja koje omogućavaju uspešnu karijeru

Najbolje biznis ideje su one koje, objektivno posmatrano, možete da ostvarite. To znači da je potrebno da posedujete određeno znanje ili da budete spremni da kroz školovanje steknete neophodne veštine. Dakle, poslovna ideja treba da bude u skladu sa vašim trenutnim mogućnostima, pri čemu se misli i na finansijski momenat. 

Svaka ideja zahteva određena ulaganja i određenu pripremu kako se ne bi desilo to da ne možete da sprovedete projekat u delo. Zato je potrebno da ideju dobro razradite, napravite biznis plan i dobro analizirate tržište. Imajući sve to u vidu, biće vam lakše da se odlučite za poslovnu oblast koja je najbolja za vas. U nastavku vam nudimo neke od opcija.

Trgovina putem interneta

Online trgovina doživljava izuzetan rast, što je odlična preporuka ukoliko vas interesuju prodaja preko interneta i digitalni marketing. Iako je reč o oblasti koja je relativno nova i koja neprestano napreduje, ona se ipak oslanja na klasične principe poslovanja. To znači da je i dalje potrebno osmisliti uslugu ili proizvod koji ćete prodavati putem interneta. Najveća razlika je u načinu poslovanja, gde centralno mesto zauzima internet prodavnica. 

Predlog biznis ideje: Dropshipping model poslovanja omogućava relativno lako pokretanje poslovanja uz minimalna ulaganja. U ovom slučaju poslovni partneri se bave proizvodnjom i slanjem proizvoda, dok je vaša uloga pre svega da ostvarite online prodaju. Uspeh će zavisiti od toga da li ste pronašli proizvod za kojim postoji tražnja, kao i da li ste uspeli da ga dobro promovišete, pre svega putem digitalnih kanala komunikacije.

Koje veštine su potrebne: Da biste bili uspešan trgovac, potrebno je da budete komunikativni, organizovani, kao i da posedujete izuzetna znanja iz oblasti klasične i internet prodaje.

mlada preduzetnica

HR usluge

Dobra analiza ljudskih resursa i razumevanje potreba zaposlenih može višestruko da unapredi rad svake kompanije. To se naročito odnosi na veća preduzeća, gde je važno voditi računa o velikom broju ljudi. Na sve to treba redovno organizovati konkurse za posao i angažovati najbolje kandidate. Mnoga preduzeća jednostavno nemaju resurse da se bave svim ovim zaduženjima, pa se odlučuju za usluge HR kompanija. 

Predlog biznis ideje: Za rad u oblasti ljudskih resursa vam nije potrebna velika kompanija. Štaviše, sve što vam je potrebno ste vi. Naime, organizacije se trude da ulažu u svoje kadrove, pa organizovanje seminara i obuka za zaposlenih može da bude veoma unosan posao. 

Koje veštine su potrebne: Kao menadžer ljudskih resursa, potrebno je da imate samopouzdanje za javni nastup, da ste komunikativni i da ste odličan analitičar.

Finansijsko savetovanje

Ukoliko se dobro snalazite sa ekonomskim analizama i proračunima, a zanima vas i upravljanje projektima, oblast finansijskog savetovanja je odličan izbor. Uspešno vođenje kompanije zahteva odličnu kontrolu finansija i vođenje odgovorne fiskalne politike. Dok velika preduzeća imaju čitave sektore koji se bave ovim poslom, manje organizacije često traže pomoć spoljnih savetnika. Oni analiziraju poslovanje, kao i načine optimizacije rada, kako bi se postigli isti ili bolji rezultati uz manje troškove.

Predlog biznis ideje: U zavisnosti od iskustva koje posedujete, možete preduzećima da ponudite usluge revizije poslovanja ili da budete virtuelni asistent koji se bavi finansijskim izveštajima. Na ovaj način možete da imate više klijenata koje ćete savetovati pri donošenju važnih poslovnih odluka. Iako zvuči kompleksno, čak i kao početnik možete odlično da se snađete radeći za mala preduzeća.

Koje veštine su potrebne: Da biste postali uspešan finansijski menadžer, potrebno je da budete temeljni, strpljivi i da odlično baratate matematičkim operacijama i ekonomskim oblastima. 

Otvaranje preduzetničke radnje

Najbolje biznis ideje često se odnose na preduzetnike. Najčešće je reč o interesantnim projektima koji su u vezi sa malim biznisima i zanatskim radnjama. Interesantno je da se iz ovih ideja mogu roditi veoma profitabilni poslovi samo zato što je poslovna ideja bila originalna ili sprovedena bolje od drugih. Da biste ostvarili svoje ambicije, prvi korak je otvaranje preduzetničke radnje i registrovanje za primarnu delatnost. Često iz obične ideje može da se razvije nešto originalno, zbog čega je važno da dobro proučite potrebe potrošača i osluškujete njihove želje.

Predlog biznis ideje: Jedan od trendova koji, kako se čini, neće skoro izaći iz mode su električni trotineti. Postoje brojne mogućnosti kada su ova prevozna sredstva u pitanju, poput prodaje, iznajmljivanja i servisa. U okviru toga moguće je fokusirati se na specifične usluge poput dostave vozila na određenu adresu, obuke za vožnju, ukrašavanja vozila itd.

Koje veštine su potrebne: Bavljenje „privatnim poslom” zahteva odlično snalaženje u stresnim situacijama, organizovanost, poznavanje osnova vođenja biznisa i brojne druge veštine bez kojih je nemoguće ostvariti uspešno preduzetništvo.

mladi i pokretanje biznisa

Marketinške usluge

Ne postoji proizvod koji će ostvariti dugoročni uspeh bez marketinških aktivnosti. Zbog toga kompanije izdvajaju značajne svote novca za promotivne aktivnosti. Promotivne aktivnosti pokrivaju brojne načine obraćanja potrošačima, a mogu se podeliti u dve grupe:

  • digitalni marketing (SEO, PPC, Social Media Marketing itd.); 
  • tradicionalni marketing (TV, radio, bilbordi itd.).

Reč je o kompleksnom procesu, te je za uspešne aktivnosti potrebno angažovati stručnjaka. S obzirom na veliki broj opcija, samo od vas zavisi na koju oblast marketinga ćete se fokusirati, a onda i ponuditi svoje usluge klijentima.

Predlog biznis ideje: Da biste pružali marketing usluge, ne morate da posedujete veliku marketinšku agenciju. Potrebno je da imate znanja i odlične ideje kako da unapredite nečije poslovanje kroz promotivne aktivnosti. Razmislite o vođenju bloga, Instagram naloga ili pokretanju YouTube kanala, jer na taj način možete da ponudite klijentima veliki broj opcija za promociju. Odaberite oblast koja vam je interesantna i koju dobro poznajete kako bi sadržaj koji kreirate bio što kvalitetniji. Na ovaj način možete da razvijete svoj online biznis bez velikih početnih ulaganja.

Koje veštine su potrebne: Da biste bili uspešan marketing menadžer, pored teorijskog i praktičnog znanja, potrebno je da ste komunikativni, kreativni, kao i da posedujete liderske sposobnosti.

Odnosi s javnošću

Ukoliko ste komunikativni i volite izazove, rad u PR sektoru je odličan izbor. Da biste predstavljali neku organizaciju u javnosti, potrebno je da posedujete znanja iz oblasti odnosa s javnošću. Na taj način ćete moći da kreirate strategiju komunikacije, fokusirajući se na medijske kanale koji omogućavaju najbolje pozicioniranje brenda. 

Postoje brojne aktivnosti koje utiču na poboljšanje ugleda kompanije koju predstavljate. Ipak, treba imati na umu da je dobar PR menadžer pre svega onaj koji efikasno rešava izazovne situacije. Tu se najpre misli na sposobnost brzog rešavanja problema (krizni PR) i umanjivanja potencijalne štete koju bi pretrpela firma.

Predlog biznis ideje: Svakoj kompaniji su potrebne usluge menadžera za odnose s javnošću, što znači da na tržištu postoji dosta mogućnosti. Pored toga, digitalni kanali komunikacije su postali izuzetno bitni, pa je online PR odlična prilika da se pozicionirate na tržištu. Prednosti su višestruke: minimalna ulaganja u računarsku opremu, možete da radite od kuće, ne morate medijski da se eksponirate i možete da imate više klijenata u isto vreme. 

Koje veštine su potrebne: Da biste postali uspešan PR menadžer, potrebno je da razumete najvažnije segmente posla, poput istraživanja tržišta, poslovne komunikacije, strategija komunikacije s javnošću, metoda građenja brenda itd. Najvažnije veštine svakako su komunikativnost, organizovanost, rad pod pritiskom, brzo razmišljanje itd.

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se