Vreme je za bolji posao

Šta radi preduzetnik?

Ko je preduzetnik?

Preduzetnik je čovek koji želi da ostvari svoje poslovne ideje. Ove ideje se uvek oslanjaju na značajno i detaljno poznavanje neke industrije i tržišta, potrebe kupaca, tehnologije, distribucije i načina prodaje. Preduzetnik je neko ko je sposoban da uspešno vodi sopstveni biznis.

Biti uspešan preduzetnik se uči. Štaviše, započinjanje i razvijanje vlastitog posla upravo je stalno učenje, a najbolje se uči kada se vlastita i tuđa iskustva, uključujući i greške, s pažnjom uzimaju u obzir i razmatraju.

Svako može započeti vlastiti posao. Najlakši deo svega je osnovati firmu. Preduzetnici koji shvataju razliku između ideje i prilike imaju veću šansu za uspeh.

Šta znači biti preduzetnik?

Kada pomislimo na preduzetnika, uglavnom pomislimo na vlasnika samostalne radnje, zanatliju ili majstora. Ponekad pomislimo i na vlasnika preduzeća sa malim brojem zaposlenih, a ređe na vlasnika firme sa više od 100 zaposlenih. Ali nikad ne pomislimo na Bila Gejtsa.

Biti prvi, ali istovremeno i najbolji.

Glavni adut preduzetnika predstavljaju ideje i želje da stvore nešto u čemu će uspeti, a da pritom projekat bude isključivo njihov.

Na njima je da razvijaju ideju, da poseduju neophodna znanja, da ulažu svoju kreativnost u uspeh svog preduzeća i da počnu da grade svoj san.
Preduzetnik mora da poseduje zbir znanja, veština i sposobnosti, ali i pokretački duh, posvećenost, odgovornost i dinamičnost.

sta radi preduzetnik

U čemu je značaj znanja i veština preduzetnika?

✓ Kao preduzetnik, možete da birate na koji način, kada i čime ćete se baviti,
✓ Znanja i veštine možete primeniti u svim oblastima života,
✓ Lakše ćete se snalaziti u oblasti poslovanja,
✓ Kroz obrazovanje razvija se potencijal koji je ključni element zapošljavanja i ekonomskog razvoja u celom svetu.

Ako želite biti preduzetnik, morate imati snažnu ličnost, biti istrajni i uporni, imati stav, razvijenu maštu, biti zadovoljni sami sobom, radoznali i veoma motivisani.

Ono što je zajedničko svim preduzetnicima je strast prema onome što rade, strast prema svojim idejama i želja da ih ostvare na tržištu. Uz to, svi preduzetnici žele da upravljaju svojom sudbinom i da im niko ne određuje šta treba da rade.
Šta je važno za svakog preduzetnika?
Preduzetnici su usmereni na pokretanje i organizovanje poslovanja neke firme, sa ciljem stvaranja novog tržišta i ostvarivanja dobiti. Posao preduzetnika vezan je za sve vrste poslovanja. Razvija kreativnost i pospešuje rađanje ideja.

Imajući to u vidu, za dobrog preduzetnika važno je da:

  • dobro poznaje ciljno tržište,
  • efikasno rukovodi finansijama
  • ostvari dobru promociju, kako bi bio vidljiv na tržištu,
  • pametno odabere tim zaposlenih,
  • poznaje ekonomsku situaciju, koja bi mogla da utiče na rezultat njegovog rada,
  • proceni rizike.

Očigledno je da dobar preduzetnik raspolaže znanjem svih oblika poslovanja. On mora, u istom trenutku, biti ekonomista, menadžer, vođa projekta, analitičar i menadžer ljudskih resursa.

Kvalitetna edukacija je ono što čini razliku između uspešnog preduzetnika, i nekoga ko samo poseduje početni kapital. Znanje je večiti kapital!

Preduzetnik sam sebi kreira radno mesto, radne aktivnosti i delatnost kojom će se baviti. Od majstora i zanatlije, do direktora velike svetske korporacije. Jedino je važno da imaju originalnu ideju, potrebno znanje i energiju da slede svoj poslovni san.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.