Vreme je za bolji posao

Šta radi poslovni sekretar?

Opis posla:

Praksa je pokazala da u opis poslova poslovnog sekretara neizbežno spada i asistiranje šefu kod nekih nedoumica u pogledu kadrovskih kombinatorika ili unutrašnje organizacije. To,ne znači da poslovni sekretar ima odrešene ruke za odlučivanje, već obavezu poznavanja propisa koji se tiču firme, unutrašnje sistematizacije i (delotvorne) organizovanosti. Ono što se očekuje od poslovnog sekretara jeste letimično poznavanje Zakona o radu, lokalnoj samoupravi, državnoj upravi, opštem upravnom postupku. Mora makar u „grubim crtama" nešto znati i o podzakonskim aktima poput propisa o budžetu i knjigovodstvu, inspekciji rada i porezima ili o kancelarijskom poslovanju i tehničkim standardima. Zato se smatra normalnim ažurno praćenje ovih ,papiri`, a i vođenje dokumentacije prema postojećim propisima.

Sekretarica mora po potrebi znati gde se nalazi i da li je celovita svaka vrsta dokumentacije. Osnovnu dokumentaciju čine, osim Zakona o državnoj upravi, izborne i dokumentacije sa sednice tamošnje SO, još i strategija razvoja, biznis i godišnji plan. Od projektne dokumentacije poslovna sekretarica raspolaže predlogom projekta (studija opravdanosti), planom realizacije, stanjem budžeta i raznim izveštajima. Kad njen šef zatraži, mora biti spremna i dati mu validne „hartije koje čine finansijsku dokumentaciju: planove i papire o proceduri, sporazum o finansiranju, fakture, reklamacije i garancije. Ako je reč o pravnoj dokumentaciji, onda će se njeno staranje o tome odnositi na razne ugovore i sporazume, ovlašćenja i dozvole itd.

Poželjne osobine:

Poslovnog sekretara pre svega moraju da krase sistematičnost u radu i dobro upravljanje vremenom. Organizovanost, empatičnost, strpljenje i upornost su osobine bez kojih se ne može zamisliti dobar poslovni sekretar. Poželjno je da poslovni sekretar bude timski igrač i dobar komunikator. Poslovni sekretar, bez obzira na obrazovanje, šlif i manire, mora posedovati izrazitu intuiciju i okretnost za, često, munjevite reakcije.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.