Vreme je za bolji posao

Šta radi menadžer za odnose sa javnošću?

Mnogi se pitaju šta je PR i šta zapravo čini njegov posao.

Kakve osobine treba da ima osoba na poziciji PR-a u jednoj kompaniji, kakvo obrazovanje, šta je sve u opisu njenog posla?
Posao PR-a podrazumeva mnogo šira zaduženja od samog odnosa s medijima. Uspešni PR menadžeri prvenstveno razumeju pojam marketinga, promocije i odnosa sa javnošću.Nijedna kompanija na svetu više ne može da zamisli svoje poslovanje bez PR timova koji brinu o njihovoj reputaciji, kontaktima sa medijima i kriznim situacijama. PR menadžer ima odgovoran zadatak da izgradi poverenje kompanije i da vodi računa o njenom imidžu.

Sve je veći broj PR agencija u svetu, a odnosi sa javnošću su postali jedno od zanimanja u ekspanziji.


Kako postati uspešan PR menadžer?

PR menadžer trebalo bi da bude osoba koja je edukovana iz oblasti komunikologije i ima široko opšte obrazovanje, uglavnom iz oblasti sociologije, politikologije, organizacionih nauka, ekonomije, psihologije. Izuzetno je važno da poznaje strane jezike i bude obavešten o aktuelnim događajima iz svih oblasti života.

Važno je da konstantno bude na raspolaganju predstavnicima medija, a najbolji rezultati se postižu održavanjem redovnih ličnih kontakata sa predstavnicima medija.
Ukoliko su ovi sastanci formalniji i podrazumevaju redovno okupljanje sa određenim krugom novinara, nazivaju se i brifinzima.

Tako, na primer, PR tim ruskog predsednika Vladimira Putina, redovno organizuju brifinge sa odabranim novinarima na kojima ih informišu o postupcima i planovima svoje administracije, a oni imaju priliku i da mu postave pitanja o aktuelnim temama. Na taj način se postiže dobra reputacija u javnosti, odaje se utisak da je uvek dostupan i da je uvek raspoložen da razgovara o svim gorućim pitanjima.

PR menadžer mora da bude pripremljen za sva moguća pitanja. Nikada ne sme izjaviti “Nemam komentar”. U tom trenutku trebalo bi da odgovori da nema podataka, ali da će se potruditi da ih pribavi u najkraćem roku.

Mnogi stručnjaci smatraju da najbolji PR menadžeri dolaze upravo iz redova novinara, jer oni najbolje znaju šta “druga strana” želi i na koji način funkcioniše. Da bi bili uspešni u onome što rade, stalno moraju da se usavršavaju i nadograđuju.

Osobe koje se profesionalno bave odnosima sa javnošću, poželjno je da budu sposobni da razgovaraju sa svakim, da su druželjubivi, komunikativni, pozitivni, imaju dobar smisao za humor, budu energični i radoznali. Važno je da umeju da izazovu pažnju i da su sposobni da drugog jednostavno uvere.

PR kreira svoj uverljiv nastup kroz kvalitetnu praksu i kroz rad sa dobrim mentorima.

Osoba koja medijima i javnosti svakodnevno pruža informacije o određenoj organizaciji ili osobi, a u kriznim situacijama čak i upravlja komunikacijom cele kompanije, svakako je PR menadžer.

Koje su pozicije i zaduženja PR menadžera?

1. Na prvom mestu oni:

  • ostvaruju saradnju sa javnošću,
  • istražuju stavove i potrebe određene ciljne grupe,
  • organizuju javne nastupe,
  • praniraju i naručuju reklame,
  • organizuju komunikaciju sa okruženjem.

Javnost na internetu – prijatelji na profilu ili fan stranici na društvenoj mreži Facebook, “pratioci” na Twitteru, kontakti na Google+, LinkedIn ili Pinterest nalozima, predstavljaju sve moćnije ciljne grupe. Njima se pristupa na drugačiji, zanimljiv, aktuelan i “deljiv” način, a često je i u audio-video obliku.

2. PR menadžer vlada veštinama poslovne komunikacije, efikasnog istraživanja tržišta, promocije, image buildinga, stvaranja reputacije.

3. PR menadžer upravlja kriznim situacijama, vrši javne poslove i bavi se korporativnim oglašavanjem i sponzorstvima.
PR je tada jedan od ključnih članova kriznog štaba koji prepoznaje problem, 24 časa komunicira sa medijima i ostalim zainteresovanim u javnosti i pruža im potrebne informacije u vezi sa razvojem događaja, a marketinškim aktivnostima nastoji da otkloni ili makar ublaži posledice krize po imidž organizacije.

Kako to radi DKNY?

Jedna od dobro osmišljenih kampanja je najava otvaranja nove radnje modne kuće DKNY u Londonu. Ovaj događaj promovisan je na veoma nesvakidašnji i zanimljiv način, a akcenat je stavljen upravo na snagu društvenih medija.

Naime, kreirali su video koji je lako „deljiv” i, između ostalog, plasirali ga putem društvenih medija. „Iznajmili” su Twitter, Facebook i Pinterest naloge mnogobrojnih poznatih i uticajnih ličnosti u svetu mode koje su, navodno, sve vreme postavljale varijacije na pitanje “Da li se vidimo na UK2012?”. Napetost raste sa svakom sekundom videa, da bi tek na kraju otkrili o čemu je zapravo reč.


Gde i kako može da radi jedan PR menadžer?

Danas, ova profesija otvara mnoge mogućnosti:
✓ Sa jedne strane, sve je veći broj specijalizovanih PR agencija koje mogu poslovati i sa više kompanija u isto vreme,
✓ Za one nešto samostalnije, odnosi sa javnošću pružaju mogućnost samostalnog obavljanja posla ili rad u PR timu neke firme,
✓ Takođe, PR menadžeri imaju mogućnost da se specijalizuju za jednu oblast, na primer krizni menadžment, i da grade svoj brend u tom smeru.

Dakle, da biste bili dobar PR menadžer:
Budite ljubazni!
Nikada ne gubite živce!
Nemojte ogorčeno reagovati!
Pomozite novinaru i brzo reagujte!
Uvek govorite istinu.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.