Započnite karijeru HR menadžera od nule

Šta radi PR menadžer?

Mnogi se pitaju šta je PR i šta zapravo čini njegov posao.

Kakve osobine treba da ima osoba na poziciji PR-a u jednoj kompaniji, kakvo obrazovanje, šta je sve u opisu njenog posla?
Posao PR-a podrazumeva mnogo šira zaduženja od samog odnosa s medijima i javnošću. Uspešni PR menadžeri prvenstveno razumeju pojam marketinga, promocije i odnosa sa javnošću.

pr menadzer, sta radi pr menadzer

Nijedna kompanija na svetu više ne može da zamisli svoje poslovanje bez PR timova koji brinu o njihovoj reputaciji, kontaktima sa medijima i kriznim situacijama. PR menadžer ima odgovoran zadatak da izgradi poverenje kompanije i da vodi računa o njenom imidžu.

Sve je veći broj PR agencija u svetu, a odnosi sa javnošću su postali jedno od zanimanja u ekspanziji.

Kako postati uspešan PR menadžer?

PR menadžer trebalo bi da bude osoba koja je edukovana iz oblasti komunikologije i ima široko opšte obrazovanje, uglavnom iz oblasti sociologije, politikologije, organizacionih nauka, ekonomije, psihologije. Izuzetno je važno da poznaje strane jezike i bude obavešten o aktuelnim događajima iz svih oblasti života.

Važno je da konstantno bude na raspolaganju predstavnicima medija, a najbolji rezultati se postižu održavanjem redovnih ličnih kontakata sa predstavnicima medija.
Ukoliko su ovi sastanci formalniji i podrazumevaju redovno okupljanje sa određenim krugom novinara, nazivaju se i brifinzima.

Tako, na primer, PR tim ruskog predsednika Vladimira Putina, redovno organizuju brifinge sa odabranim novinarima na kojima ih informišu o postupcima i planovima svoje administracije, a oni imaju priliku i da mu postave pitanja o aktuelnim temama. Na taj način se postiže dobra reputacija u javnosti, odaje se utisak da je uvek dostupan i da je uvek raspoložen da razgovara o svim gorućim pitanjima.

PR menadžer mora da bude pripremljen za sva moguća pitanja. Nikada ne sme izjaviti “Nemam komentar”. U tom trenutku trebalo bi da odgovori da nema podataka, ali da će se potruditi da ih pribavi u najkraćem roku.

Mnogi stručnjaci smatraju da najbolji PR menadžeri dolaze upravo iz redova novinara, jer oni najbolje znaju šta “druga strana” želi i na koji način funkcioniše. Da bi bili uspešni u onome što rade, stalno moraju da se usavršavaju i nadograđuju.

Osobe koje se profesionalno bave odnosima sa javnošću, poželjno je da budu sposobni da razgovaraju sa svakim, da su druželjubivi, komunikativni, pozitivni, imaju dobar smisao za humor, a budu vešti prilikom pisanja saopštenjabudu energični i radoznali. Važno je da umeju da izazovu pažnju i da su sposobni da drugog jednostavno uvere.

PR kreira svoj uverljiv nastup kroz kvalitetnu praksu i kroz rad sa dobrim mentorima.

Osoba koja medijima i javnosti svakodnevno pruža informacije o određenoj organizaciji ili osobi, a u kriznim situacijama čak i upravlja komunikacijom cele kompanije, svakako je PR menadžer.

Želite da postanete PR menadžer? Pogledajte šta sve dobijate školovanjem na programu Odnosi s javnošću

Koje su pozicije i zaduženja menadžera za odnose sa javnošću?

1. Na prvom mestu oni:

  • ostvaruju saradnju sa javnošću,
  • istražuju stavove i potrebe određene ciljne grupe,
  • organizuju javne nastupe,
  • praniraju i naručuju reklame,
  • organizuju komunikaciju sa okruženjem.

Javnost na internetu – prijatelji na profilu ili fan stranici na društvenoj mreži Facebook, “pratioci” na Twitteru, kontakti na Google+, LinkedIn ili Pinterest nalozima, predstavljaju sve moćnije ciljne grupe. Njima se pristupa na drugačiji, zanimljiv, aktuelan i “deljiv” način, a često je i u audio-video obliku.

2. PR menadžer vlada veštinama poslovne komunikacije, efikasnog istraživanja tržišta, promocije, image buildinga, stvaranja reputacije.

3. Posao PR menadžera je da upravlja kriznim situacijama, vrši javne poslove i bavi se korporativnim oglašavanjem i sponzorstvima.

PR je tada jedan od ključnih članova kriznog štaba koji prepoznaje problem, 24 časa komunicira sa medijima i ostalim zainteresovanim u javnosti i pruža im potrebne informacije u vezi sa razvojem događaja, a marketinškim aktivnostima nastoji da otkloni ili makar ublaži posledice krize po imidž organizacije.

pr menadzer posao

Kako to radi DKNY?

Jedna od dobro osmišljenih kampanja je najava otvaranja nove radnje modne kuće DKNY u Londonu. Ovaj događaj promovisan je na veoma nesvakidašnji i zanimljiv način, a akcenat je stavljen upravo na snagu društvenih medija.

Naime, kreirali su video koji je lako „deljiv” i, između ostalog, plasirali ga putem društvenih medija. „Iznajmili” su Twitter, Facebook i Pinterest naloge mnogobrojnih poznatih i uticajnih ličnosti u svetu mode koje su, navodno, sve vreme postavljale varijacije na pitanje “Da li se vidimo na UK2012?”. Napetost raste sa svakom sekundom videa, da bi tek na kraju otkrili o čemu je zapravo reč.

Gde i kako može da radi menadžer za odnose sa javnošću?

Danas, ova profesija otvara mnoge mogućnosti:
✓ Sa jedne strane, sve je veći broj specijalizovanih PR agencija koje mogu poslovati i sa više kompanija u isto vreme,
✓ Za one nešto samostalnije, odnosi sa javnošću pružaju mogućnost samostalnog obavljanja posla ili rad u PR timu neke firme,
✓ Takođe, PR menadžeri imaju mogućnost da se specijalizuju za jednu oblast, na primer krizni menadžment, i da grade svoj brend u tom smeru.

Dakle, da biste bili dobar PR menadžer:
✓ Budite ljubazni!
✓ Nikada ne gubite živce!
✓ Nemojte ogorčeno reagovati!
✓ Pomozite novinaru i brzo reagujte!
✓ Uvek govorite istinu.

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se