Greške koje prave PR menadžeri u kriznim situacijama

Krizne situacije su nešto što svaka uspešna kompanija gleda da izbegne po svaku cenu. One utiču na njen ugled, reputaciju, ali i generalno na sliku koja se o kompaniji stvara u javnosti.

PR menadžeri greške krizne situacije

Poslednjih godina, broj kriznih situacija koje dospeju u medije i prošire se i na društvene mreže je u stalnom porastu. Uzevši taj podatak u obzir, reklo bi se da je za uspešne kompanije postalo neophodno da se sa takvim situacijama izbore. Borba sa kriznim situacijama je posao kojim se bave PR menadžeri. Oni moraju da osmisle način na koji će kompanija reagovati kako bi sve prošlo što bezbolnije.

Veliki problem predstavlja to što PR menadžeri najčešće nemaju unapred spremnu strategiju za ovakve situacije, što je jedna od najvećih grešaka koja za rezultat može da ima eskalirajuću krizu koja će ugroziti imidž kompanije za koju rade. U nastavku vam predstavljamo i ostale greške koje treba da izbegnete ako se bavite ovim poslom.

1. Situacije koje bi mogle da izazovu krizu nisu na vreme uočene

PR menadžer nije na vreme obratio pažnju na situacije koje bi potencijalno mogle da izazovu problem i o njima formirao jasne stavove. Tek kada su te situacije uočene i jasno definisane, može se pristupiti izradi preliminarnog plana za delovanje. Detaljan monitoring svega što je u vezi sa pojavom kompanije u javnosti je apsolutno nužan uslov za efikasno delovanje. Ako toga nema, problem koji eksalira pojavi se kao iznenađenje i, umesto da se ugasi samo mala vatra, najčešće sve preraste u požar.

Greške koje prave PR menadžeri u kriznim situacijama

2. Ponašaju se kao nojevi – zabiju glavu u pesak dok kriza ne prođe

Kada problem nastane, prvo što urade jeste da ne rade ništa! Kao nojevi zabiju glavu u pesak i ponašaju se kao da će sve proći samo od sebe. Ovo je veoma pogrešan pristup. Jer, kad jednom sve dospe u javnost, više nema vremena za pripremu reakcije, nego sve mora odmah, a tada se događaju najveće greške. Dobar PR menadžer će jasno i glasno izaći u javnost i objasniti o čemu se radi i nikada neće prikrivati razmere problema.

3. Nemaju unapred pripremljen plan za PR delovanje kada kriza nastupi

Nedostatak ovakvog plana je ozbiljna greška PR menadžera. Kada kriza nastupi, jako je važno u kom momentu se šta događa i kada se na šta reaguje. Takav dokument mora biti podeljen svima u kompaniji. Ovakav plan pravi se na osnovu nekih prethodnih kriza i žalbi koje su potresle kompaniju ili na osnovu analize potencijalno opasnih situacija.

6-razloga-zasto-postati-programer

Napravite unapred najbolji plan za izlazak iz krizne situacije!

Događaji koji afirmišu jednu kompaniju u javnosti zahtevaju ozbiljnu pripremu i veštog PR menadžera koji sve to koordiniše. Međutim, najpre se u kriznim situacijama prepoznaju najbolji PR menadžeri i lako se izdvoje od onih prosečnih! Tek kada reši kriznu situaciju i iz nje izvede svoju firmu sa što manjim posledicama, može da se kaže da je PR uspešno obavio svoj posao i da je opravdao očekivanja.

Ako želite da saznate kako korak po korak nastaje dobar PR plan za delovanje u kriznim situacijama i šta on treba da sadrži, rado ćemo vam poslati skicu na mejl da vam uvek bude pri ruci.

Unesite Vaš e-mail
(Privatnost zagarantovana)

4. PR menadžeri tretiraju medije kao neprijatelje

Greške koje prave PR menažeri kriza skandal

Prema novinarima se ponašaju kao da su im oni najveći neprijatelji koji su se nameračili da nanesu štetu njihovoj kompaniji. Šalju im napadne, čak i preteće mejlove. Kao rezultat takvog ponašanja, jedino što dobiju jeste iznerviran predstavnik medija koji će usmeriti svu snagu da pronađe što više „prljavštine” o kompaniji u čije ime govori tako nevaspitan i netaktičan PR menadžer.

5. Nesposobni su da otvoreno komuniciraju sa javnošću

Ne oglašavaju se čim problem izbije, nego puste da javnost sama nagađa u čemu je problem i da konstruiše njegove razmere. Jako je važno da se kompanija oglasi čim nastane neki problem, da jezikom koji nije previše stručan približi svojim korisnicima o čemu se radi i na taj način spreči širenje glasina.

6. Nisu spremni da saslušaju rukovodstvo kompanije

PR manager kriza skandal kompanija

Ne žele da se konsultuju sa svim nadređenima koji bi mogli da daju svoj doprinos rešavanju krizne situacije u kojoj se našla kompanija. Otvoreni dijalog sa svim stranama koje su na neki način umešane u krizu jeste ono što treba da obezbedi svaki dobar PR menadžer. Svaki rukovodilac treba da bude upoznat sa time šta se događa i da mu bude omogućeno da da svoj predlog kako da se iz neprijatne situacije izađe.

7. Procedure za rešavanje krizne situacije nisu unapred testirane

Postojanje dobrog plana nije uvek dovoljno, važno je da on unapred bude testiran, da se poradi na njemu i da se dobro uvežba šta ko treba da radi. Dobar PR menadžer trebalo bi da sagleda slabosti kompanije na realan način i da tako kroz plan i procedure za krizne situacije ojača snagu svih da se izbore sa neprijatnom situacijom.

Pozicija menadžera za odnose sa javnošću veoma je bitna za dobro funkcionisanje kompanije. Za taj posao potrebno je da posedujete određena znanja i veštine koji će vam pomoći da kreirate pozitivan imidž svog poslodavca u javnosti, bilo da je reč o kompanijama ili o pojedincu.

Organizacija koja ima PR-a koji ume da se izbori sa svim stresnim situacijama i da u javnost iznese pozitivne strane posla prebrinula je veliku brigu. Zato uspešne kompanije danas imaju čitavo odeljenje koje se bavi odnosima sa javnošću, jer je pozitivan imidž nešto što može da donese samo benefit i dobru zaradu.

  • 09.02.2018 16:58

Komentar