Šta je marketing, a šta PR?

Ne može da prođe dan a da bar jednom ne čujemo izraze marketing ili PR u medijima, na ulici, u gradskom prevozu… Danas je svaka druga osoba menadžer za odnose s javnošću ili marketing menadžer. Iako su se ovi izrazi odomaćili kod nas, još uvek ima onih koji ne mogu da ih razgraniče – šta je to PR, a šta marketing?

Čini se kao da ni mnogi naučnici još uvek nemaju pravi odgovor na pitanje šta je čiji sastavni deo – da li je marketing deo PR-a ili se PR sektor nalazi u sektoru marketinga.

 sta je marketing a sta pr


Zato vam dajemo tri najvažnije razlike između marketinga i odnosa s javnošću, posle kojih ćete ove oblasti razgraničiti jednom za svagda.

1. Marketing prodaje proizvod, PR donosi dobru reputaciju!


Ovo je glavna stavka u razlikovanju ove dve profesije. Ako se bavite proizvodnjom čokoladica, marketing stručnjaci će sve podrediti potrošačima – napraviće reklame kakve oni žele, ponuditi ukus kakav oni traže i sve to propratiti jakom marketinškom kampanjom.

S druge strane, PR stručnjaci će sve uraditi da kompaniju tih čokoladica učine što poznatijom i uglednijom – vodiće računa o izgledu kompanije i zaposlenih, o internim odnosima i odnosima sa klijentima, spremiće svako moguće rešenje za kompaniju ako nešto krene po zlu. Reputacija ili prodaja – cilj je jednostavan.

 

2. Marketing zarađuje novac kompaniji, PR je taj koji ga uštedi!


Glavna stavka u radu i opstanku kompanija širom sveta je sticanje profita, i nema kompanije kojoj to nije najvažnije. Koliko često dnevno vidite reklamu za prašak za pranje veša? Na taj način, kompanija prodaje svoj proizvod i zarađuje novac! Ne zove se bez razloga ekonomsko propagandni program – marketing.

A šta je sa PR-om? Kako to da on ne donosi novac kompaniji?

Donosi ga i on, ali na sasvim drugačiji način, jer se više usmerava na štednju, tako što se PR menadžeri trude da razviju korektne odnose sa ciljnim grupama (često su u dobrim odnosima sa urednicima u medijima, pa dobijaju i besplatan publicitet). Da li ste nekada čitajući novine primetili da neki članak i nije baš novinarski? Niste pogrešili. Mnogi PR tekstovi se provlače kroz medije u tim formama, kako ih čitaoci ne bi gledali kao oglase. Zvuči konfuzno? :)

3. Marketing je taj koji nas ubeđuje u sve, ne i PR!


Koliko puta dnevno čujete reklamu za neki proizvod – pet puta, 10 puta? Jedna od osnovnih stvari marketinga je ponavljanje. Na ovaj način i ptica na grani zapamti koji proizvod se reklamira i koje su njegove mogućnosti. Marketinški blokovi su ti koji nas ubeđuju, dok PR nema tu ulogu. Evo još jednog primera – turistička agencija želi da reklamira specijalnu ponudu za putovanje na neku egzotičnu destinaciju.

Kako će to odraditi?

Marketinški stručnjaci će uzeti najveći bilbord u gradu i tu napisati (uz pomoć kopirajtera) sve slogane kojima žele da nas ubede da putujemo baš sa njima, pustiće više reklama na tv programima... A šta će uraditi PR-ovci? Kontaktiraće sa nekim u najčitanijim novinama, spremiti tekst koji će biti prikrivene prirode, ali ne ubeđivački i objaviće ga. U šta biste vi pre poverovali?

Iako su ove profesije u suštini različite, kao i u svim poljima života, veoma često se međusobno prepliću. Ni u jednoj kompaniji skoro da nema marketing sektora koji nije prožet PR-om i obrnuto. Ako želite da izgradite sopstveni brend, poznavanje marketinga (elemenata marketing miksa) će vam doneti veliki prihod, a ako želite da taj brend opstane – tu je PR.

Ako želite da izgradite sopstveni brend, da naučite kako se vode PR kampanje ili da saznate koji su najveći trikovi brendiranja, možete pogledati programe koje nudi BusinessAcademy, gde iz konkretnih primera možete naučiti mnogo od najuglednijih stručnjaka u ovim oblastima.

Koju god od ove dve oblasti da izaberete, jedno je sigurno – u učenju i razumevanju njihovog funkcionisanja nikada vam neće biti dosadno!

  • 10.06.2016 11:32

Komentar