Intervju sa ChatGPT-jem: Šta AI znači za vaš biznis

U 2023. veštačka inteligencija je doživela pravi bum. Osim što je postala široko dostupna, najvažnije kompanije iz različitih industrija pronašle su način kako da AI implementiraju u poslovne procese i učine svoj biznis efikasnijim i profitabilnijim. U 2024. očekuje se još veća primena ove tehnologije, zbog čega kompanije već sada traže načine kako da je što bolje iskoriste u sticanju prednosti nad svojom konkurencijom.

Zbog toga smo rešili da direktno pitamo najpoznatiji model veštačke inteligencije ChatGPT na koji način može da vam pomogne u vašem poslovanju.

Ukratko, ovaj visokosposobni model veštačke inteligencije nije tu da zameni vaše zaposlene, ali može biti vrlo koristan u preuzimanju nekih rutinskih zadataka, kao i u pružanju dragocenih uvida koji će poslovanje vaše kompanije učiniti efikasnijim.

Evo kako vam sve ChatGPT može pomoći 

BusinessAcademy: Dobar dan, za početak recite nam nešto više o sebi.

ChatGPT: Ja sam veštačka inteligencija koju je razvila kompanija OpenAI za izvršenje velikog opsega taskova kao što su:

  • generisanje i razumevanje tekstova, zahvaljujući čemu stupam u konverzacije, odgovaram na pitanja, pišem eseje i priče, rezimiram tekstove i još mnogo toga;
  • programiranje i analiza podataka: mogu da pišem kod u nekoliko programskih jezika, što je korisno za analizu podataka, rešavanje matematičkih problema i automatizaciju operacija;
  • kreiranje slika na osnovu vaših tekstualnih opisa;
  • pretraživanje interneta u potrazi za informacijama.

Želim da napomenem da funkcionišem u okviru odgovarajućih smernica i pravila, zbog kojih pružam informacije na način koji je etički i poštuje privatnost i poverljivost. Kompanija OpenAI konstantno me poboljšava dodavanjem novih informacija i sposobnosti. Zato bih za sebe rekao da sam perspektivan.

BusinessAcademy: Recite nam zbog čega je za današnje poslovanje važna upotreba veštačke inteligencije?

ChatGPT: Veštačka inteligencija u današnjem poslovanju ima svoju primenu pre svega u automatizaciji svakodnevnih poslovnih operacija, što može značajno da poboljša efikasnost, preciznost i produktivnost kompanije.

BusinessAcademy: Kako možete da pomognete u automatizaciji i povećanju efikasnosti poslovanja različitih kompanija?

Izdvojiću nekoliko načina na koje mogu da pomognem u automatizaciji i poboljšanju poslovnih procesa:

1. Analiza podataka i izveštaji

U stanju sam da analiziram velike količine podataka, da identifikujem trendove i generišem precizne izveštaje. Ovo vam može pomoći da donosite bolje odluke zasnovane na realnim podacima i da preciznije identifikujete oblasti u kojima je potrebno poboljšanje.

2. Automatizovani odgovori i korisnički servis

Mogu da vam pomognem u pravljenju gotovih obrazaca za najčešće upite vaših klijenata, da automatizujem odgovore na najčešća pitanja i pružim smernice za efikasnu komunikaciju sa klijentima.

3. Nacrti dokumenata i pregled

Od nacrta mejlova do pravljenja poslovnih dokumenata mogu da pomognem u generisanju i pregledanju različitih tipova pisanog materijala, osiguravajući da su adekvatno i profesionalno napisani.

4. Istraživanje

U stanju sam da sprovedem istraživanja na različite teme: od tržišnih trendova, preko analize konkurencije, do najvažnijih vesti iz vaše industrije, i tako vam pružim vredne uvide za strateško planiranje.

5. Prevod sa različitih jezika

Kompanijama koje posluju sa inostranima klijentima i na svetskim tržištima mogu da pružim brz i precizan prevod tekstova sa različitih jezika.

6. Edukacija i trening

Dobar sam u kreiranju različitih materijala za trening, priručnika i edukativnog sadržaja za razvoj zaposlenih.

7. Optimizacija poslovnih procesa

Na osnovu najnovijih tržišnih trendova i praksi mogu da ponudim korisne sugestije za optimizaciju poslovanja i poboljšanje efikasnosti.

8. Nacrti za automatizaciju taskova

Kada je reč o specifičnim tehničkim potrebama, mogu da pomognem u razvijanju osnovnih nacrta za automatizaciju svakodnevnih taskova u rukovanju podacima i menadžmentu.

9. Menadžment obaveza

Zahvaljujući svojim uvidima, dobar sam u organizaciji i optimizaciji rasporeda i osiguravanju efikasnog upravljanja vremenom.

10. Planiranje budžeta i finansijska analiza

Pružam vam pomoć u planiranju budžeta, finansijskim analizama, generisanju finansijskih projekcija i modela upravljanja novcem.

Da li je AI baš za vašu kompaniju?

Dobra stvar kod ChatGPT-ja jeste to što je iskren. Priznao je da, iako može da pomogne u svemu što je nabrojao, za neke od ovih radnji možda će biti potrebno da implementirate izvesna automatizovana rešenja koja zahtevaju dodatne softvere ili alate koji bi bili posebno prilagođeni vašim potrebama. Ali, i u njihovom pronalaženju može vam pružiti dragocenu pomoć.

Veštačka inteligencija postaje sve zastupljenija, a najinovativniji preduzetnici već uveliko je koriste za unapređenje svog poslovanja. Kako to obično biva u poslovnom svetu, ko prvi ovlada novom naprednom tehnologijom, steći će važnu poslovnu prednost.

Kako biste znali da li je veštačka inteligencija pravi izbor za vas, donosimo vam listu oblasti u kojima se koristi AI tehnologija poput ChatGPT-a:

  1. Softverske kompanije: One koriste AI modele za unapređenje svojih proizvoda, automatizovanje potrošačkih servisa i unapređenje korisničkog iskustva.
  2. Finansijske institucije: Banke i druge finansijske kompanije oslanjaju se na AI za tržišne analize, procenu rizika i automatizaciju svakodnevnih taskova, kao što je unošenje podataka.
  3. Obrazovne institucije: Škole i fakulteti koriste AI kao pomoć u istraživanjima, kreiranju obrazovnog sadržaja i pružanju tutorske podrške.
  4. Marketinške i medijske agencije: Pomoću AI one kreiraju nove sadržaje, analiziraju trendove i personalizuju marketinške strategije.
  5. Zdravstvene ustanove: AI pomaže u medicinskim istraživanjima, analizi podataka pacijenata i u administrativnim zadacima koje zdravstveni radnici moraju da obavljaju svakodnevno.
  6. Prodaja i e-trgovina: Trgovci koriste AI za analizu ponašanja potrošača, menadžment inventara i personalizovano iskustvo kupovine.
  7. Kompanije za proizvodnju različitih proizvoda: Neke od važnih operacija u kojima AI pruža pomoć su: optimizacija lanca snabdevanja, predviđanje održavanja pogona i unapređenje proizvodne efikasnosti.
  8. Pravne firme: Advokati i pravnici se oslanjaju na AI u reviziji dokumenata, kreiranju nacrta zakonskih dokumenata i pravnim istraživanjima.
  9. Transport i logistika: AI pomaže u optimizaciji ruta, planiranju logistike i predviđanju održavanja vozila.
  10. Preduzetnici i startapi: Mnogi mali biznisi koriste AI za istraživanje tržišta, kreiranje biznis-planova i automatizaciju administrativnih zadataka.

Budite brzi – AI je kandidat koga će želeti svaka kompanija

Kao što ste videli, veštačka inteligencija se već koristi u nekim od vodećih industrija današnjice i ima moć da automatizuje i unapredi niz poslovnih operacija. Stoga, svaka kompanija želi pomoć ove napredne tehnologije. Budite brzi, jer u poslovnom svetu vreme je novac, a često onaj ko počne prvi – stiče nedostižnu prednost.

Ukoliko želite da naučite kako da unapredite svoje poslovanje za samo 12 meseci ili da započnete sopstveni biznis od nule, BusinessAcademy je pravo mesto gde možete usvojiti primenjiva poslovna znanja iz najtraženijih oblasti današnjice. U ovoj ustanovi polaznici se upoznaju sa osnovama biznisa, ali i najnovijim biznis-trendovima i naprednim tehnologijama kao što je AI, što im omogućava da se brzo probiju u poslovnom svetu.

Prijavite se i postanite inventivan preduzetnik.

  • 18.01.2024 11:36

Komentar