8 prednosti učenja na daljinu

Onlajn obrazovanje

 

Onlajn obrazovanje se pokazalo kao održiva i sve popularnija opcija za ljude svih doba i profesija koji žele da se formalno ili neformalno usavrše. Broj prednosti nad tradicionalnom metodom učenja je veliki. Evo nekoliko najuočljivijih:

 

Mogućnost slobodnog izbora:

Onlajn obrazovanje pruža mogućnost za savladavanje više od jednog kursa unutar jednog šireg programa. Više ne morate polagati sijaset ispita opšteg tipa da biste postali ekspert iz jedne oblasti koja vas zanima. Novi biznis lideri nemaju vremena za prazna teoretska naklapanja. Njih interesuje jedino ono što im je potrebno da budu bolji u svom poslu. Takođe, faktor geografskog ograničenja gubi na značaju. Danas niste vezani samo za kurseve dostupne lokalno, već možete da birate iz globalne onlajn ponude.

 

Potpuna fleksibilnost:

DL (distance learning) platforme za učenje na daljinu olakšavaju organizovanje vremena. U poređenju sa tradicionalnim učenjem, DL platforme su u ovom domenu superiorne. Studenti koji idu na druge kurseve ili pored studija imaju posao mogu birati kada će i koliko pohađati nastavu. Sa onlajn učenjem raspored kreirate vi, umesto da svoje privatne i profesionalne obaveze uklapate u rigidni institucionalni okvir. Možete učiti u pauzama između sastanaka, kad ste na odmoru ili na putu za posao.

 

Umrežavanje bez granica:

Svi koji su probali učenje na daljinu znaju da vas ovaj vid učenja trenutno postavlja usred ogromne međunarodne mreže. Što je još važnije, ljudi sa kojima ste u kontaktu nisu nasumični internet surferi, već neko sa kim očito imate dodirnih tačaka, jer delite isto interesovanje. Mogućnosti za karijeru i preporuku postoje unutar svake mreže, pa tako i ovih.

Umrežavanje bez granica 

Tempo učenja određuje svaki pojedinac:

Onlajn učenje omogućava praćenje sopstvenog, unutrašnjeg tempa. Prvo, rokovi kod onlajn učenja neretko su fleksibilniji nego kod formalnih i neformalnih obrazovnih kanala tradicionalnog obrazovanja. Drugo, pri pravom raspoloženju, moguće je jednomesečni posao završiti za samo nekoliko dana. Odslušati čitav semestar i završiti sve zadatke u kratkom vremenskom roku u tradicionalnom sistemu nije moguće. S druge strane, kada niste raspoloženi uvek možete preskočiti obaveze, uz mogućnost da se propušteno predavanje može nadoknaditi u bilo kom terminu.

 

Ušteda novca:

Onajn učenje uglavnom košta manje nego tradicionalno. Sve tehnikalije koje čine trošak u klasičnom modelu učenja onlajn model uopšte ne poznaje. Dodatni materijali i literatura dostupni su na internetu, a manji izdaci o kojima se i ne razmišlja: prevoz, hrana i piće u pauzama – sporedni troškovi su nepostojeći. Jedna od najvećih prednosti onlajn učenja svakako je geografska nezavisnost. Troškovi prevoza ili života u drugom gradu često premašuju cenu samog školovanja.

 

Profesori iz celog svetaProfesori iz celog sveta:

Za razliku od bilo koje institucije, profesori i predavači u svetu onlajn obrazovanja slobodno fluktuiraju i lako vam se može desiti da na istom predavanju slušate više predavača svetske reputacije koji se nikada nisu sreli, jer žive na različitim kontinentima.

 

Nema više sedenja u učionici:

Klasična učionica, prema mišljenju mnogih, nije najsrećnije okruženje za sticanje znanja i održavanje pažnje. Meškoljenje u klupi i strah od profesora, neprijatna iskustva iz škole potpuno su eliminisana u onlajn eri. Može se reći da ne postoji komforniji način za obrazovanje pojedinca.

 

Dobar učinak:

Onlajn kursevi pokazuju se kao podjednako efektivni u sticanju znanja koliko i tradicionalni. Nekoliko eksperimenata, među kojima i testiranje studenata na univerzitetima MIT, Harvard i Tsinghua pokazalo je da su rezultati na testovima koje su studenti polagali nakon slušanja gradiva od kuće bolji od onih testova koje su polagali nakon slušanja u učionici. Drugim rečima, učenje na daljinu može biti efektivnije od tradicionalnog.

 Dostupnost i efektivnost učenja na daljinu

 

Učenje na daljinu možda nije idealna opcija za svakog, ali je definitivno vredna testiranja. I to podjednako kada je u reč o sticanju formalnog obrazovanja i zvanja, ali i o usavršavanju bilo koje vrste svakog pojedinca koji želi da napreduje. Za one koji žele da žive dinamično i uče u hodu, DL je pravi izbor.

  • 23.10.2014 14:28

Komentar