5 načina da zaštitite svoju firmu dok traje pandemija

Od početka pandemije, kako tvrdi Svetska organizacija rada, čak 300.000.000 ljudi je izgubilo poslove. Samo je u SAD više od 100.000 firmi nestalo. Pitanje koje se nameće jeste šta raditi kao preduzetnik u doba ovakve krize.

Ukoliko ste vlasnik malog biznisa i želite da zaštitite svoju firmu u vreme korone, ispratite ovih 5 saveta magazina „Forbs” i pokušajte da ih primenite.

pandemija

1.  Napravite plan za funkcionisanje dok traje pandemija


Ključna mera je spremnost na neočekivani razvoj situacije. Zato je najvažnije da vaše planove preradite tako da funkcionišu u slučaju uzbune.

Pored toga što bi trebalo da izlista korake koje kompanija mora da napravi u slučaju da pandemija direktno utiče na poslovanje, krizni plan bi morao da opiše i mere koje će biti preduzete da se zaposleni zaštite u slučaju katastrofe.

2. Uvedite rad od kuće kao deo kompanijske politike


Ako ranije niste imali opciju za rad na daljinu, sada nemate izbora. Alternativi radni aranžmani danas su apsolutno neophodni.

U zavisnosti od tipa biznisa koji vodite i tržišne niše kojoj pripadate, možda nećete biti u mogućnosti da sebi i zaposlenima omogućite luksuz rada od kuće. Možda nemate ili ne možete da priuštite dodatnu prenosivu opremu. Možda zaposleni moraju da komuniciraju s klijentima licem u lice da bi posao nesmetano tekao.

U svakom slučaju, ako rad od kuće nije moguć, svoju kreativnost morate usmeriti na pronalaženje načina da ispunite bezbednosne mere i da ne ugrozite zdravlje svojih zaposlenih i klijenata.

Primera radi, ako je deo radnog vremena koji vaši zaposleni obavljaju posvećen birokratskim aktivnostima, otvorite opciju privremenog rada od kuće za sve zadatke koji se ne moraju obavljati na lokaciji.

3. Informišite menadžere o promenama i pratite stanje


Svako voli da je obavešten o promenama, a kada je reč o krizama poput pandemije, vaša je obaveza da sve u lancu obavestite o razvoju. Kada je reč o očuvanju vaše kompanije, sve menadžere morate obavestiti pravovremeno o promenama.

Morate se konstantno informisati o razvoju krizne situacije u regionu. Posećujte web stranice zdravstvenih organizacija i centara za prevenciju i suzbijanje pandemije. Redovno pratite nacionalne i lokalne vesti da biste ispratili aktuelne mere i na vreme se prilagodili promenama.

korona_pandemija

Primera radi, za vaš biznis može biti ključno da u svakom trenutku imate više od tri osobe na jednom mestu, a tu mogućnost možete dobiti ili izgubiti preko noći. Zato budite uključeni i pratite vesti.

4. Obaveštavajte zaposlene o svemu


Ono što važi za menadžere i više instance važi i za zaposlene. Vesti u vezi sa pandemijom morate im redovno saopštavati.
Pokušajte da pošaljete mejl sa obaveštenjima makar jednom dnevno. Na ovaj način ne samo što ćete ih obavestiti o promenama i pravilima već ćete i smanjiti paniku na radnom mestu. Što su vaši zaposleni više obavešteni, to bolje.

5. Revidirajte procedure čišćenja


Iako očigledan, ovaj zahtev se mora pomenuti. Sada je vreme da sebi postavite pitanje koliko često održavate higijenu kancelarije.
U izuzetnim okolnostima u kojima se nalazimo neophodno je obraćanje veće pažnje na sve sanitarne aspekte.

Sledi nekoliko jednostavnih procedura koje vam mogu pomoći da zaštitite sebe i zaposlene:
  • povećajte učestalost čišćenja kancelarija;
  • obezbedite sapun i sredstva za dezinfekciju ruku;
  • zamolite zaposlene da svakodnevno dezinfikuju svoje stolove; 
  • tražite od zaposlenih koji se ne osećaju dobro da ostanu kod kuće;
  • ohrabrite kolektiv da češće pere ruke.
Povećanje brige o higijeni radnog mesta pozitivno će uticati na zaposlene. Oni će osećati da rade u bezbednom okruženju. Pritom će ceniti vaše napore i brigu o njihovom zdravlju.

Ovo je samo nekoliko mera koje morate preduzeti za vreme pandemije da biste obezbedili, pre svega, bezbednost zaposlenih, a zatim i nesmetano obavljanje poslova.

Krizni menadžment je jedan od aspekata vođenja svakog biznisa. Ako želite da budete uspešan menadžer, morate biti spremni na najgore. Jednogodišnja obuka za preduzetnika spremiće vas za sve izazove u vođenju jednog preduzeća. Steknite znanja i veštine najuspešnijih svetskih preduzetnika i održite svoj posao u profitabilnim i u periodima najveće krize.

  • 03.08.2020 10:13

Komentar