Kako izbeći 8 najčešćih grešaka pri pokretanju sopstvenog biznisa?

Osnivači novih biznisa često prave slične greške, koje mogu uticati na neuspeh poslovne ideje i njenog budućeg puta. Ukoliko sanjate o preduzetništvu ili verujete da ste novi Zuckerberg, čuvajte ovih nekoliko saveta na svom radnom stolu.

 

 greske prilikom pokretanja biznisa

 

Da li ste istražili tržište, konkurenciju i alternativna rešenja?

 

Vrlo često biznis početnici se čak ni ne upitaju postoji li neko ko je već razvio ideju poput njihove. Ovo se najčešće dešava u sferi društvenih mreža i uopšte u digitalnom poslovanju. Ne treba zaboraviti da se u ovoj poslovnoj sferi konkurencija meri na međunarodnom planu, pa postoji velika šansa da je negde na svetu neko već realizovao (ili realizuje) ideju koja je ista ili slična vašoj. Stoga, naučite kako da napravite kvalitetnu proveru tržišta, jer to predstavlja prvi korak ka razvoju autentične i pobedničke poslovne ideje.

 istrazivanje trzista

 

Ne zaboravljajte viziju: posmatrajte šumu, a ne drvo

 

Mladi preduzetnici veoma često imaju velike ideje, visokih poslovnih potencijala. Međutim, početnici su skloni upetljavanju u tehničke ili administrativne detalje, umesto posmatranja šireg konteksta poslovnih potencijala i tržišta. Ovo je tipičan problem u sredinama poput naše, gde je administracija obimna i spora, a mladi nisu vaspitavani u duhu preduzetništva. Dobro je biti svestan mogućih prepreka, ali poslovnu ideju nikada ne treba valorizovati samo na osnovu trenutnih tehničko-administrativnih poteškoća. Osmislite ideju, zapišite je i razmišljajte o njoj. Ukoliko osetite da vam ipak nedostaju praktične biznis veštine, to nije problem. Postoje odlični programi poslovne administracije koji će vam pomoći da se profilišete. Ideja je ipak najvažnija!

 

poslovne ideje 

 

Nedostatak sistematičnosti: ne pucajte prebrzo u centar biznisa

 

Početnici u biznisu često brzaju, preskaču korake, ne razmišljajući o strategijama postepenog razvoja svoje ideje. Ova greška može vas koštati, ukoliko vaš poslovni plan treba da predstavite drugima: potencijalnim investitorima ili partnerima. Ukoliko ne savladate veštinu razrade poslovnog plana i prezentacije, nećete znati kako da držite pažnju svojih slušalaca, čime gubite šansu za mogućom saradnjom ili podrškom, koje bi unapredile vaš posao. Ne zaboravite: sve se uči, pa i veština sistematičnosti i prezentacije.

 

Neprilagođavanje potrebama tržišta, već kontriranje u ime autentičnosti

 

Kada je reč o ideji, dobro je da ste autentični. Međutim, ukoliko želite postati biznismen, morate razumeti potrebe većinskog tržišta. Morate nuditi ono što ljudima treba i što žele da plate, dok je način pakovanja ono što će vaš proizvod ili uslugu izdvojiti i učiniti prepoznatljivim i drugačijim. Važno je da se zapitate koliko zapravo poznajete način funkcionisanja menadžmenta prodaje.

 potrebe trzista

 

Jeste li razmišljali ko će vas plaćati?

 

Postoje početnici koji su puni priče, ali se čak ni ne zapitaju ko će biti njihovi klijenti i kako će zaraditi od zamišljenog posla. Vrlo često pojedinci osmisle proizvod ili uslugu, ne razmišljajući o modelu naplate i profitu. Još gore je što mnogi pokretači biznisa misle da će osvojiti tržište samo na osnovu niže cene, iako ne znaju kako će reklamirati svoj proizvod. Važno je da pretpostavite kome treba to što nudite, a potom da pretpostavite gde su vaši potencijalni kupci (možda čak i ključni kupci). Bez obzira koliko je vaš proizvod kvalitetan, a cena niska, ako ne znate kome se obaraćate i ako potencijalni korisnici ne znaju za vas, vaš posao neće opstati. Unapredite na vreme svoje veštine u sferi marketing menadžmenta.

 

Potcenjivanje važnosti tima

 

Preduzetnici i mali vlasnici vrlo često potcenjuju važnost menadžerskih veština, iako bez dobrog rukovodioca, posao teško može da se razvija u savremenim okolnostima. Svaki posao čine onaj ko osmišljava i onaj ko prodaje proizvod. Da li ste samo inovator ili i rukovodilac? Ako ste rukovodilac, znate koliko je važno imati dobar tim, koji će biti pravilno rukovođen.

 timski rad

 

Neadekvatna komunikacija sa klijentima

 

Najtipičniji i najčešći vid greške je nesuočavanje sa tržištem i strah da klijentu postavi pitanje šta on misli o proizvodu ili usluzi. Međutim, ovo je veoma važno, jer šalje poruku klijentu da je važan za firmu. Naravno, postoje tehnike komunikacije, koje je takođe potrebno savladati. Klijent je, poput vlasnika velike kompanije, samo čovek. Ako kvalitetno radite svoj posao, nema razloga da se plašite. Pitajte klijenta šta misli. Ako postoje propusti, odgovor klijenta pomoći će vam da usavršite svoje poslovanje, a on će biti zadovoljan što brinete o njemu i njegovom novcu. Sve ovo spada u odnose sa javnošću, jer kad izađete na tržište, postali ste deo javnosti.

 komunikacija sa klijentima

 

Koliko ste dobri u vođenju finansija i planiranju rashoda?

 

Veliki problem neiskusnih preduzetnika je predviđanje realnih i neophodnih troškova, merenje performansi preduzeća, kao i razlikovanje šta je trošak, a šta investicija. Dobar preduzetnik mora razumeti važnost kvalitetnog digitalnog marketinga, ali takođe biti spreman da napravi balans u vođenju finansija, posebno kada je reč o zaradi, troškovima marketinga i potencijalima koje taj marketing ima u perspektivi potencijalnih klijenata. Ukoliko niste, unapredite svoje veštine finansijskog menadžmenta, jer to je jedini način profitiranja od svog vremena i već spremnih investicija.

  • 26.06.2015 15:15

Komentar

Avatar korisnika: Jovica

Jovica

NIkad nisam imao svoj sopstveni biznis, sem prodaje cigareta '90-tih :) Iz tog razloga bi volio da mi neko iskusan objasni kako da ispitam tržište u svom kraju? Planiram otvoriti perionicu tepiha. Imam lijep prostor u kući, sredio bi ga i prilagodio namjeni. Mašine bi kupio, i sam bi radio, ali me zanima kako da ispitam tržište, na koji način? Znam da postoje dve perionice, jedna je primitivna (rade na klasičan način, ne mašinski), za drugu ne znam. Moje mjesto ima oko 25.000 stanovnika i blizu je većeg grada, u kom ima više nego dovoljno perionica. kako da znam da li će moj posao imati pozitivan tok, kako da uradim pretpostavku, ima li neko neki savjet???

Avatar korisnika: Darinka

Darinka

Jovice pre nego šo započnete svoj biznis ispitaćete tržište tako što će te proveriti sve bitne činjenice vezane za vaše poslovne ideje.Na primer koliko praonica ima u gradu , njihova udaljenost od vas, njihova cena i šta nude itd. Ako ste zainteresovani vrlo rado bih vam pomogla.Javte se putem mejla lmdar30@gmail.com