Kako „nevidljivi mamci” mogu da vam povećaju prodaju i zaradu?

Dok ste u tržnom centru ili šetate ulicom okruženi prodavnicama obuće i odeće, pekarama, apotekama i juvelirnicama, obasuti ste skoro nevidljivim mamcima, koji vas lako mogu naterati na trošak. Šareni, trepereći znaci, mirisi voća, cveća, vanile i ukusne hrane, zvukovi ptičica, talasa ili opuštajuće muzike… To su samo neke od zamki koje su postavljene baš tu gde se nalazite, i to zato da biste potrošili više novca.

Nevidljivi mamci u prodaji

Pogledajte kojim trikovima se služe najbolji od najboljih kako bi privukli kupce u svoju radnju, zasenili ih nekim proizvodom i, naravno, poboljšali svoju prodaju.

Kako boje utiču na veći trošak?

Svaka boja izaziva određenu emociju, ističe ogranak psihologije, važan za marketing, koji se bavi bojama, a prodavci to odlično znaju.

„To može biti boja proizvoda ili sortiranje grupe proizvoda po boji, jer u paketu imaju jači emocionalni uticaj. Boje imaju različite asocijacije i podstiču ljude na aktivnost”, kaže Kit Yarrow, psiholog sa Golden Gate univerziteta.

On posebno izdvaja crvenu boju, koja se koristi za aktuelna sniženja i rasprodaje, jer podstiče ljude na akciju i veću potrošnju novca. Osim nje, u prodaji su još veoma značajne plava, koja potrošačima uliva poverenje, i zelena, koja pravi balans.

Nije sve u bojama, ima nečega i u rasporedu proizvoda

Da li vam se i koliko često dešavalo da odete u market po hleb i mleko, koji – eto čuda – stoje na samom kraju prodavnice, pa morate da prođete pored svih ostalih namirnica da biste uzeli to po šta ste došli? I nama je. To je stari, ali i dalje veoma aktuelan i učinkovit trik.

Na ovaj način, kupac ne samo da će pazariti ono što je planirao već će i kupiti proizvode koji su mu privukli pažnju. Za tili čas će se u njegovoj korpi naći grickalice, sokovi i slatkiši, što se sigurno desilo i vama bar jedanput (setite se stajanja u redu na kasi kada suptilno uzmete žvake ili neku čokoladicu, ni ne primećujući to). Zamke, zamke, zamke… Skoro nevidljive, a svuda oko nas.

Čemu služe police?

Iako možda to niste znali, kad god da ste u šopingu, prvo što uočite na policama je ono što se nalazi na sredini. Ali, da li ste se ikada zapitali da li su proizvodi tu slučajno postavljeni?

Police za hranu

Shelf placement je noviji koncept u prodaji, koji se razvio da bi se iskoristio ljudski instinkt uočavanja proizvoda na policama. Na vrhu se nalaze manji i lokalni proizvodi, koji će vam retko kada biti u vidokrugu (sem ako nemate metar i devedeset), jer tako neće ugroziti jaču konkurenciju. Na drugoj i trećoj polici od vrha, koja se popularno zove i bull’s-eye zone, nalaze se najprodavaniji proizvodi, koje i vi prvo uočite, dok se na dnu nalaze proizvodi koji mogu biti primamljivi deci.

Nijedan proizvod se ne nalazi slučajno onde gde ga vidite, verujte nam na reč.

Kada dodirnete neku robu, na pola puta ste da je kupite

Sve te blještave i detaljno uređene prodavnice ne igraju samo na kartu lepog, već vas podstiču i da dodirnete proizvode u njihovim rafovima. Zašto? Dodirivanjem proizvoda, povećavate šansu da ćete ih zapravo i kupiti, piše Paco Underhill u svojoj knjizi „Zašto kupujemo: Nauka šopingovanja”.

Zato se prodavci utrkuju da na što zanimljiviji način privuku potencijalne kupce, igrajući se sa različitim materijalima, animacijama i tehnologijom, sve zarad samo jednog dodira, koji može biti presudan.

I trudnice su na meti iskusnih prodavaca

Drugo stanje u kom se nalaze žene često koriste i najveće kompanije kako bi pridobile njihovu naklonost. Bebe, još dok su u stomaku, poistovećuju se sa pesmama koje slušaju njihove majke, pokazuju istraživanja sa Kvins univerziteta. Kada čuju pesmu, bebe postaju aktivnije i nemirnije, što utiče i na raspoloženje majke.

Baš ovo saznanje je iskoristio jedan azijski šoping centar. Oni su naprskali bebi puder u prodavnicama odeće, a miris trešnje u prostoru u kom se prodaje hrana, i pustili umirujuću muziku, koja je žene opuštala.

Prodaja im nije porasla, ali se desilo nešto mnogo bolje: nakon godinu dana, na adresu ovog tržnog centra su pristizala pisma majki koje su rekle da svoju decu mogu da umire jedino kada ih dovedu u ovaj šoping mol. Strateški odličan potez, priznaćete.

SALE VELIKO, a sniženje malo

I naravno, jedan od najčešćih trikova je „SNIŽENJE/SALE”. O da, i mi smo ga stavili velikim slovima, jer kako da odolimo tome.

Sniženje u radnji

Ono što prvo uočimo u katalozima na ulazu u prodavnicu i vidimo u rafovima sa proizvodima jesu istaknute snižene cene. Ali, koliko je ta roba zapravo jeftinija? Ljudska psiha je takva da se prvo uoče proizvodi na sniženju (jer zašto biste platili više, ako vam se već nudi mogućnost da uštedite). Ako ste i vi među onima koji nikada ne gledaju staru cenu, obavezno to uradite sledeći put, da vam se ne bi desilo ovo:

Lažno sniženje
Izvor: mondo.rs

Kada odete u sledeći šoping, pokušajte da otkrijete gde se kriju ove pametne zamke, dobro ih proučite i pokušajte da ih primenite i u svom biznisu. Za veoma kratko vreme doći ćete do veće prodaje, ali i zarade! Sve je na vama.

  • 22.02.2017 14:30

Komentar