7 koraka da započnete sopstveni biznis (I deo)

Svako ko razmišlja o tome kako pokrenuti sopstveni posao razmišlja o stavkama koje se ne smeju prenebregnuti. Mnogo je varijabli, od vrste biznisa do vaše lokacije, tako da ne postoji univerzalna lista. Ipak, čime god da se bavite, postoji nekoliko tačaka koje morate uzeti u obzir.

 

Dobra ideja za pokretanje biznisa

 

Evaluacija ličnih želja i mogućnosti

Ako razmišljate o pokretanju sopstvenog biznisa, morate poći od sebe. Zašto uopšte želite da se upustite u bilo kakav poduhvat? Šta vas inspiriše? Da li je to novac, sloboda, kreativnost, ili nešto sasvim drugo? Koje su vaše veštine? Šta volite da radite? A šta umete? O kojim tržištima i industrijama najviše znate? Koliki kapital posedujete? Koliko ste spremni da radite? Koliko ste spremni na rizik? Tek kada budete imali odgovore na sva ova pitanja, imaćete pravu sliku i izoštren fokus.

Cilj ovog samoispitivanja nije da vas odvrati od pokretanja biznisa, naprotiv. Ideja je da na ovaj način predvidite probleme i bacite se na planiranje. Napravite plan, postavite ciljeve. Razmišljajte o snagama i slabostima i o tome kako će one uticati na ispunjenje ciljeva predviđenih planom.

Uvek je dobro ako ulazite na tržište koje istovremeno volite i poznajete. Znajte da će vas biznis potpuno okupirati neko vreme, pa je bolje da to ne bude u grani koja vam je dosadna. Iskoristite vreme pre upuštanja u bilo kakav poslovni poduhvat da uskladite svoje strasti sa biznisom koji pokrećete.

 

Racionalne poslovne odluke

 

Analizirajte tržište.

Kada odlučite koji se biznis poklapa sa vašim ličnim ciljevima i stilom života, morate dobro analizirati tržište. Ko će kupiti vaš proizvod ili uslugu? Kakva je konkurencija. Ovo je pravi trenutak za razmišljanje o budžetu. Koliko je novca potrebno za siguran start?

Postoji mnogo načina na koje možete ispitati tržište. Najosnovnija pretraga pomoću Googlea može biti dovoljna. Razgovori sa ljudima koji su već u poslu u koji vi ulazite, čitanje ključnih knjiga o nekoj niši, praćenje relevantnih onlajn izvora. Uvek možete eksterno angažovati studente koji će za vas uraditi analize za relativno malu količinu novca.

Nikada nemojte zaboraviti da je prisustvo konkurencije dobar znak. To sugeriše da za vaš proizvod ili uslugu postoji potražnja. Dobro razmiliste šta nedostaje konkurenciji da bi klijent bio u potpunosti zadovoljan. Ako uspete da ovo odgonetnete, imaćete dobitnički sastojak.

 

Registracija biznisa


Ozvaničite svoj biznis.

Registracija posla je obavezan korak. Ipak, ne žurite. Dobro procenite koja vrsta pravnog lica ima najviše smisla za vaš posao. Ovde nema improvizacija. Pogrešna procena može rezultirati brzim i neslavnim krajem vašeg posla. Porezi variraju, u zavisnosti od statusa. Obratite pažnju na koji grad i opštinu registrujete svoj biznis, jer troškovi nisu isti svuda.

Ovo je trenutak da donesete odluku kako će se vaša firma zvati. Proverite da li je ime dostupno u Agenciji za privredne registre.


Počnite sa planiranjem.

Ako ne planirate da sami finansirate sopstveni biznis, obavezno uradite temeljan biznis plan. Čak i u slučaju da sami snosite sve troškove, biznis plan će vam umnogome pomoći da organizujete budžet i znate u kom se smeru krećete. Biznis plan je mapa, pogodna za kontrolu razvoja biznisa.

Dobar biznis plan je višestruko koristan. Može privući investitore, partnere i saradnike, ali će vam svakodnevno služiti za definisanje strategije i praćenje njenog razvoja, planiranje marketinga i aktivnosti, pregled ključnih datuma, rokova, kao i za budžetiranje i uvid u obrt novca.

 

Dobar biznis plan 

Biznis plan uopšte ne mora da bude formalni dokument, ukoliko ne planirate da privučete pažnju. Čak i ako smatrate da vam plan nije potreban, prođite kroz proces planiranja. Na ovaj način ćete otkriti šta ste prevideli i bićete u prilici da predupredite mnoge probleme. Ukoliko poznajete osnove menadžmenta biće vam lakše da obavite ovaj deo planiranja. 

Svaki biznis ima gomilu specifičnosti. Nijedan biznis plan template neće u potpunosti pokriti sve aspekte jednog biznisa. Zato morate izraditi vlastiti biznis plan, primenljiv samo u vašem slučaju i za vaš biznis. Usvojte ono što vam treba. Mudra odluka može biti i da upišete školu gde se pisanje biznis plana uči i vežba. Ova veština će vam uvek koristiti.

  • 27.11.2014 16:00

Komentar

Avatar korisnika: ilija

ilija

sve je krasno i tako se i cini , cini se mnogo lijepo i radosno . licno meni je drago posebno dok citam me ispunjava , prava radost. trenutno se profesionalno skolujem za preduzetnika no moje misljenje i sa zavrsenim kursom sto bi moga da radim , odakle da pocmem cime da novac nabavim ako sam na nuli .. toliko malo tesko .