Kako da svetlucavim novogodišnjim reklamama pridobijete kupce i zaradite više?

Za novogodišnje i božićne praznike svi žele najbližima da pokažu svoju ljubav i pažnju i zato je to pravo vreme za darivanje. Baš ovo doba godine je trenutak koji najveće svetske kompanije čekaju cele godine i prilika koja se ne propušta kada je reč o oglašavanju.

Na scenu tada stupaju novogodišnje reklame koje su, kako pokazuju brojna istraživanja, najprimećenije i što je najvažnije – podstiču ljude na akciju mnogo više. To se dešava s razlogom, jer brendovi za vreme praznične euforije najviše ulažu u oglašavanje.

novogodišnja reklama

U narednim redovima saznajte šta se krije u senci novogodišnjih reklama koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim i kako da iskoristite tajne marketinških stručnjaka za dostizanje uspeha.

Pravo je vreme da ispričate priču

Ovo najbolje zna marketing tim kompanije Burberry koji je već 1. novembra izbacio prazničnu reklamu. I to ne bilo kakvu.

Da bi pokazala pravu vrednost i kvalitet koji neguju već 160 godina, kompanija Burberry je svoju TV reklamu snimila potpuno drugačije od očekivanog – kao trejler za film pod nazivom „Bajka Tomasa Barberija”.

Iako je za malo više od mesec dana njihova kampanja izazvala pregršt pozitivnih komentara (samo na YouTubeu reklamu je pregledalo skoro 15 miliona ljudi), pobrala je i brojne kritike, što potvrđuje koliko je jaka moć storytellinga u biznisu i u marketingu (reakcija publike je najvažnija, bez obzira kakva bila).

Ako želite da novi kupci pazare vaš brend, potrebno je da pokažete svoju iskrenu, ljudsku stranu u trenutku kada su potrošači najosetljiviji, a upravo po ugledu na Burberry svoju priču možete servirati na neobičan i drugačiji način.

Životinje kao glavni akteri za bolju prepoznatljivost brenda

Kompanija John Lewis iz Velike Britanije, koja se bavi onlajn šopingom, prepoznala je koliko su životinje dobar izbor u novogodišnjoj reklami.

Iz tog razloga je i njihov glavni junak pas, koji je osvojio srca mnogih. Istraživanja pokazuju da su reklame u kojima se pojavljuju životinje dosta uočljivije, upravo zbog simpatija koje ljudi gaje prema njima, a verujemo da ste i vi bar jednom reagovali rečenicom: „Jao, koliko je slatko”, kada ste ugledali malo štene ili mače.

Reklamu „Buster the Boxer” za koju je zaslužan marketing tim kompanije John Lewis do sada je pogledalo skoro 23 miliona ljudi.

Pored emocije koju su želeli da izazovu pojavljivanjem psa, u reklamu su simbolično uvrstili i ostale britanske simbole: prepoznatljivu telefonsku govornicu koja se može videti na ulicama, lisice, i kuću sa lepo uređenim dvorištem, a sve to zarad podsticanja osećaja pripadnosti kom su Britanci i te kako naklonjeni (ipak se nisu zaustavili samo na životinjama).

Ali pored slatkog boksera i rodoljublja, ono što je osvojilo publiku je i porodica tamne puti, koja se po prvi put pojavila u reklamama ovog brenda, pokazavši da je John Lewis spreman da podrži različitost. Aplauz za njih!

Umesto Deda Mraza na sankama – Deda Mrazica u helikopteru

Popularna internacionalna kompanija Mark & Spencer koja prodaje odeću širom sveta je u svojoj ovogodišnjoj prazničnoj reklami obradila temu popularnu nekoliko godina unazad – feminizam. Oni su Deda Mrazicu predstavili kao modernu ženu u godinama koja ispunjava sve dečje želje, baš kao što i oni zadovoljavaju potrebe svojih kupaca.

Pod sloganom #lovemrsclous i sa skoro 8 miliona pregleda reklame na YouTubeu, kompanija Mark & Spencer je pokazala da ne pravi razliku između muškaraca i žena i pridobila mnoge dame koje do tada nisu obraćale pažnju na njihove proizvode. Neobičan izbor za novogodišnju reklamu pokazuje da se različitost uvek ceni.

Ako nemate originalne ideje kao što su ove…

Potražite pomoć. Na smeru Marketing i marketing menadžment na BusinessAcademy, uz pomoć profesora koji iza sebe imaju ogomno iskustvo, lako možete svoje ideje pretočiti u mamac koji će privući vaše potrošače i to kroz kurs u trajanju od samo 12 meseci.

Baš kao što su i ovi svetski brendovi uradili i vi možete kroz reklamu kod svojih potencijalnih potrošača izazvati emociju, podstaći solidarnost, ponuditi adekvatnu priču ili nešto sasvim četvrto.

Bićete primećeni samo ako budete originalni i date sve od sebe da se u novogodišnjem periodu izdvojite u moru prazničnih reklama koje nas šljaštećim omotima hipnotišu sa svih strana. Teška borba, ali ne i izgubljena.

Foto: Printscreen/Youtube

  • 19.12.2016 16:16

Komentar