Promena karijere u četrdesetim: 6 koraka do posla iz snova

Da li je prethodnim generacijama bilo lakše? Na jednom odabranom karijernom putu ostajalo se decenijama, te je neretko bio slučaj da se osoba bavi maltene istim poslom tokom celog života. Bilo je manje potreba za usvajanjem novih veština, ali i manje prilika za razvoj i promenu. Brzi ritam današnjice insistira da konstantno učimo i otkrivamo nove stvari, ali uz njih dolaze i mogućnosti — da promenimo karijeru u bilo kojoj fazi života.

6 koraka do posla iz snova

Šta menjati: karijeru, poslodavca ili model rada

Monotonija, niska plata i nedostatak izazova sve češće se ističu kao razlozi za promenu karijere. Pre donošenja bilo kakvih radikalnih odluka, treba sebi postaviti pitanje: Koji je pravi razlog za to što želim promenu? Iako vas posao ne određuje, odluka koju donesete umnogome će vam promeniti dalji tok života. Upravo zato je važno da je donesete iz pravih razloga.

Ukoliko zamerate aktuelnom poslodavcu što vas i dalje nije unapredio, osećate da vas ne ceni, niste zadovoljni radnim uslovima, kolektivom ili mogućnostima za razvoj, treba da potražite novi posao, ali ne nužno i novu struku.

Ako ste shvatili da vam ne odgovara način rada unutar nekog većeg sistema i želite više slobode u upravljanju svojim vremenom, prihodima i obavezama, možete promeniti model rada i postati frilenser. Mnogo je načina da počnete iznova, zato pažljivo oslušnite sebe i trudite se da budete racionalni i objektivni. Samo tako ćete doći do tačnog odgovora na pitanje šta je najbolje za vas.

posao iz snova

Kako da prepoznate da vam treba promena

  • Ponedeljak vas čini anksioznim. Ako čak ni vikendom ne uspevate da se opustite, jer vam pomisao na početak radne nedelje izaziva negativna osećanja, shvatite to kao bitan pokazatelj da nešto nije u redu sa vašim trenutnim zaposlenjem. Ne zanemarujte unutrašnje signale, pogotovo ako postoji mogućnost da se razviju u anksioznost i depresiju.
  • Nemate motivaciju. Na početku karijere ste svaki radni zadatak posmatrali kao novi izazov i priliku za razvoj, a sada je početni entuzijazam zamenila ravnodušnost. Ukoliko uhvatite sebe da rutinski odrađujete sve radne obaveze i da ne želite da uložite više od obaveznog minimuma — vreme je za promenu.
  • Osećate da stagnirate. Vaša zaduženja su već duže vreme ista, nemate prostora da isprobate nešto novo niti vam se nudi mogućnost napredovanja. Osećate da ste prevazišli trenutnu poziciju, a vaš poslodavac ne prepoznaje vašu potrebu za razvojem.
  • Čini vam se da ne doprinosite. Na nivo zadovoljstva na poslu značajno utiču osećaj ličnog postignuća i svest da ono što radimo nečemu doprinosi. Ukoliko vam se čini da rezultat vašeg rada nema nikakvu vrednost, shvatite to kao znak da ste na mestu koje ne ume da ceni vaš doprinos.
  • Dosadno vam je na poslu. Konstantno gledate u sat i čekate da otkuca kraj radnog vremena? Dosada na poslu na prvi pogled deluje bezazleno, ali može biti znak boreout sindroma. Boreout sindrom predstavlja stanje demotivisanosti i nezadovoljstva na radnom mestu. Najčešći uzroci su nedostatak izazova i odgovornosti, a posledice mogu biti ozbiljne — depresija, insomnija, anksioznost. U slučaju da stalno osećate dosadu na poslu, reagujte dok ne bude kasno!

Šta treba imati u vidu pre nego što krenete u akciju

Promena karijere uvek sa sobom nosi izazove. Ako se odlučite na ovaj potez u četrdesetim, kada imate porodicu, rate za stambeni kredit i druge finansijske odgovornosti, ulog je znatno veći. Obaveze prema porodici ne možete pauzirati, ali možete sa partnerom napraviti dogovor o preraspodeli odgovornosti u periodu tranzicije.

Prihvatite mogućnost da možda neko vreme nećete moći da održite pređašnji životni stil i da ćete privremeno morati da smanjite troškove. Početak rada u novoj struci može podrazumevati i početničku platu, ali uz vaše radne navike i motivaciju koja dolazi sa radom u branši koju volite, trud će ubrzo isplatiti.

Uzmite u obzir i mogućnost da ćete možda doći u znatno mlađi kolektiv. Može se desiti i da će vam nadređena osoba biti neko ko je deceniju i više mlađi od vas. Ne dajte da vas to obeshrabri ili odvrati od posla iz snova. Prigrlite priliku da učite od novih generacija kako biste što brže napredovali.

dvoje ljudi se rukuje

6 koraka do posla iz snova

Za uspešnu promenu karijere potrebni su strast, posvećenost i odlučnost. Ako imate ovo, vreme je za akciju. Realizujte karijeru iz snova u 6 koraka:

1. Postavite sebi prava pitanja

Šta vam nedostaje na trenutnom poslu? U čemu ste dobri? Šta vas interesuje? Kako biste doneli pravu odluku, neophodno je da sebi postavite prava pitanja. Napravite listu, popišite odgovore, a zatim se bacite na istraživanje. Ispitajte koliko je vaša željena pozicija tražena na tržištu i koliko ćete vremena moći da izdvojite da steknete potrebne veštine. Pri donošenju odluke o budućoj karijeri u obzir treba da uzmete svoja interesovanja, očekivanja, vrednosti i mogućnosti.

2. Razmislite koje veštine možete iskoristiti

Kojim god poslom da ste se bavili, stekli ste određene prenosive odnosno transverzalne veštine. U transverzalne veštine spadaju kreativno razmišljanje, sposobnost rasuđivanja i organizacije, umeće slušanja, određivanja prioriteta i delegiranja, upravljanje vremenom i ljudima, rešavanje problema, davanje saveta itd.

Ove veštine se nazivaju prenosivim zato što nisu striktno vezane za poziciju ili polje rada, već se mogu primeniti u raznolikim situacijama. Posedovanje ovih veština, koje ste brusili na svim prethodnim poslovima, izdvaja vas od mlađih kandidata koji su u istoj karijernoj fazi.

3. Steknite nova znanja

Kada utvrdite čime želite da se bavite, vreme je da počnete sa učenjem. Istina je da u današnje vreme, vreme brzog razvoja tehnologija, učenje nikada ne prestaje. Međutim, za ovladavanje novim tehnologijama i veštinama koje će vas učiniti konkurentnim na tržištu rada treba vam 12 meseci ili manje. Na primer, školovanjem na BusinessAcademy dobijate poslovne veštine koje možete primeniti i naplatiti odmah, kao i program doživotnog školovanja za dodatno usavršavanje kad god osetite da vam je potrebno.

4. Ažurirajte svoj CV

Gde god da konkurišete, vaša radna biografija treba da sadrži najnovije informacije koje realno oslikavaju vaše veštine i radno iskustvo. Ovo, međutim, ne znači da samo treba da dodate nove stavke u CV i krenete da ga šaljete na različite adrese.

Kako biste ostvarili najbolji utisak i adekvatno prikazali svoje kompetencije, prilagodite svoju radnu biografiju svakom konkursu na koji se prijavljujete. Ovo podrazumeva izbacivanje stavki koje nisu ni u kakvoj korelaciji sa pozicijom za koju aplicirate i ubacivanje relevantnih veština koje vas čine najboljim kandidatom.

5. Aktivirajte se na LinkedInu

Ako ste u četrdesetim, na tržištu rada ste već neko vreme. To znači da sigurno imate već širok krug poznanika i bivših kolega koji vam mogu otvoriti vrata za nešto novo. Ukoliko ste sa nekima izgubili kontakt, LinkedIn je pravo mesto da im se javite. Poslovna mreža LinkedIn je danas glavno mesto za netvorking, te izdvojte vreme da sredite svoj profil i povežete se sa potencijalnim poslodavcima.

Uključite se u dijalog sa svojim konekcijama na LinkedInu – komentarišite i objavljujte relevantne objave u kojima ćete deliti svoje iskustvo i demonstrirati stručnost. Kako bi bili adekvatno prihvaćeni, vaši postovi ne treba da izgledaju kao hvalisanje, već kao iskrena namera da doprinesete razvoju svoje industrije.

6. Budite strpljivi i realistični

Promena karijere nije trka na sto metara. Zapravo, mnogo više liči na maraton. Čak i kada se pažljivo pripremite, put do cilja ostaje dugačak i zahteva istrajnost. Kako ni u jednom trenutku ne biste izgubili motivaciju, uz dugoročne ciljeve obavezno definišite i listu kratkoročnih. Ispunjenje svakog manjeg cilja će vam dati podstrek da nastavite dalje, a samim tim ćete i više uživati u procesu.

Šta vam može doneti promena karijere u četrdesetim

Imate još par decenija do penzije — zašto biste ih proveli radeći posao koji vas ne ispunjava? Iako izazovna, promena karijere u četrdesetim može vam doneti brojne beneficije. Između ostalog, uz novi posao mogu doći i novi, stimulativni izazovi, više prilika za rast i razvoj, kao i veći prihodi.

čovek koji piše

Kada budete radili posao kojim ste zadovoljni, osećaćete veći stepen motivacije i ostvarenosti, što će pozitivno uticati na vaše mentalno zdravlje. Svaki dodatni sat koji ste potrošili na usvajanje novih veština višestruko će vam se isplatiti i naposletku će balans između privatnog i poslovnog života biti izraženiji. Kada preduzmete kontrolu nad svojom karijerom, vi postajete osoba koja odlučuje.

Ukoliko ste odlučili da je vreme za promenu, školovanje na BusinessAcademy je sledeći korak. Za 12 meseci ili manje steći ćete poslovne veštine, znanja i resurse koji će vam otvoriti vrata novih, uzbudljivih i isplativih zanimanja. Uz mogućnost učenja preko Distance Learning platforme BusinessAcademy, tranzicija ka novom poslu je lakša nego ikad pre! Dovoljno je da svakog dana izdvojite jedan do dva sata za usvajanje novih veština iz udobnosti svoga doma. Otkrijte mogućnosti koje vam školovanje na BusinessAcademy nudi i osigurajte posao iz snova.

  • 16.12.2022 15:56

Komentar