Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

Odbacite loše radne navike


Jeste li ikad pomislili da su vaše loše radne navike krivac što ne napredujete na poslu? Ne dopada vam se posao koji obavljate? Ne osećate se ispunjenim i zato često menjate poslove? Možda problem ipak nije u poslu koji radite već u načinu kako ga radite. Vrlo je verovatno da su uzroci vašeg nezadovoljstva radne navike koje treba unaprediti. S lošim navikama nije uvek lako izaći na kraj, jer su one deo podsvesti, ponašanje koje provodimo bez razmišljanja. Pre nego što se ponovo upustite u traganje za novim poslom, budite kritični prema sebi i postavite pitanja: šta ja mogu da učinim da se bolje osećam u poslu koji obavljam? Ili za početak, koja je to radna navika koju treba da unapredim da dobijem bolji poslovni rezultat?

Nikad nije kasno poraditi na samom sebi i promeniti radne navike koje ne donose dobre rezultate u poslu.

Ako se pitate kako da unapredite radne navike, ovo je lista nekih loših navika i saveta kako da ih promenite kako biste ostvarili potrebne rezultate.

Postavljate previsoke ciljeve

Lek: Realno sagledajte posao pred sobom. Ovo bi trebalo da bude prva radna navika o kojoj treba da mislite. Preporučljivo je da popišete sve zadatke za koje se očekuje da ih završite u jednoj nedelji. Tek kada popišete sve radne obaveze, bićete u mogućnosti da kreirate listu prioriteta, odnosno listu koja će vam omogućiti da prepoznate adekvatan redosled obavljanja poslovnih obaveza. Time izbegavate česte probleme prenatrpanosti poslom, nervoze i panike, koja vodi gubitku motiva za rad. Radna navika kreiranja plana sa jasno definisanim manjim poslovnim ciljevima može vrlo brzo dovesti do željenih ciljeva. Dakle, raščlanite jedan posao na više manjih poslova kojima ćete se posvetiti u jednom danu i neka to budu vaši ciljevi u jednom danu. Tako pred sebe postavljate lako dostupne ciljeve, koji će vas iz dana u dan voditi ka konačnom uspešnom ostvarenju većeg projekta.

Samo rad, zabava ne dolazi u obzir

Lek: Ne budite prestrogi prema sebi. Nagradite se nakon uspešno obavljenog zadatka, bez obzira na to koliko vam se činio beznačajnim. Dopustite sebi da se osećate zadovoljno. Ovo neka bude vaša druga radna navika. Mala zadovoljstva ili kraće pauze između manjih poslova trebalo bi da budu obavezne. Značaj pauza je veliki. One vam mogu pomoći da se bolje koncentrišete i fokusirate na naredne poslovne aktivnosti kojima treba da se posvetite. Pauze nekada mogu biti i dobar motiv za završavanje započetih poslova. Naglašavamo: da završite započeti posao. Korišćenje pauze trebalo bi da bude vaša nagrada za obavljen posao. U zavisnosti od toga koliko ste taskova opredelili da budu obavljeni za jedan dan, toliko i pauza neka bude za korišćenje. Idealno bi bilo ako možete da pravite pauze od 10 minuta nakon 90 do 120 minuta provedenih u radu. Ustanite od stola, prošetajte, odgovorite na poruke, napravite kafu, pojedite nešto i potom se vratite novim poslovnim aktivnostima. Sasvim je sigurno da negovanje ove radne navike može poboljšati vaš učinak na poslu i odnos prema radu. 

Zatrpavate se poslom

Lek: Organizujte se. Kad ste zatrpani poslom, uzmite pauzu, napravite plan rada i naučite kako reći ne. Uzmite jedan projekat kao primaran, ostale stavite sa strane. Ne radite više poslova odjednom, jer nijedan nećete završiti na vreme, a ova radna navika će vas samo udaljiti od obavljanja najvažnijeg posla. U svom planeru organizujte poslovne aktivnosti. Potrudite se da odgovorite na poslovne prioritete i veće poslove. Ovakvim poslovima posvetite se kada vam je najbolja koncentracija i kada ste najproduktivniji. Sa strane beležite sitnije poslove koji nisu od veće važnosti, ali nemojte ih predugo odlagati. Ti manji poslovi mogu vremenom postati presudni za uspešno okončanje nekog projekta, a vi ste ih možda potpuno zaboravili. Zato je bitno da i manje poslove ne tako hitne prirode obavite u nekom periodu radnog dana za koji smatrate da je pogodan za rad na njima. Dobra organizacija poslova postavljena prvo na papiru, a onda i u praksi vrlo je važna radna navika koja nedostaje velikom broju poslovnih ljudi.

Ostavljate poslove za sutra

Lek: Pridržavajte se rokova. Otezanje je opasno. Nepoštovanje zadatih rokova, osim što je neprofesionalno, može vas koštati i radnog mesta. Zbog toga, to nikako ne bi trebalo raditi na radnom mestu. Pri ruci vam uvek moraju biti kalendar i raspored poslova. Pišite svoje obaveze u planeru, na stikeru, u rokovniku, postavite alarme ili nađite bilo kakvo drugo rešenje, koje će vam pomoći da ne zaboravite obaveze.
Jedan od načina koji vam mogu pomoći da sagledate važnost i hitnost posla jeste da poslove podelite u 4 grupe:

  1. Ovde bi trebalo da se nađu poslovi koji su bitni i treba ih odmah završiti, što će značiti da ovi poslovi ne smeju da se odlože i rad na njima trebalo bi odmah da počne.
  2. Ovu grupu čine poslovi koji su manje važni, ali koje treba što pre završiti. Takve poslove možete delegirati. 
  3. Zasebnu grupu poslova predstavljaju oni čije obavljanje jeste bitno, ali nije uslovljeno vremenskim rokovima. Rad na takvim poslovima bi zato trebalo planirati. Svima je u interesu da se ovakvi poslovi obave kako treba, zato ih detaljno isplanirajte i pridržavajte se plana. 
  4. U poslednjoj grupi poslova jesu oni koji nisu previše bitni, niti hitni za završavanje. Ova grupa može biti eliminisana. Vremenom se može desiti da ova grupa nestane iz vašeg planera jer ćete vrlo dobro znati da organizujete svoj radni dan. 

Stvaranje radne navike sa ovakvom organizacijom poslova može skoro potpuno eliminisati faktor zaboravljanja na poslovne obaveze i dovesti do okončanja radnih zadataka u predviđenim rokovima.

 

kako steći radne navike

Upali ste u kolotečinu

Lek: Osvrnite se oko sebe. Je li to još uvek posao koji želite da radite? Možda ste upali u kolotečinu bez previše motiva da nešto promenite. Razmislite o tome koliko ste profesionalno napredovali otkad ste poslednji put promenili posao. Ako ste nezadovoljni sadašnjim poslom, vreme je da se pokrenete. Ipak, budite obazrivi ako ste u skorije vreme menjali posao, vrlo je verovatno da problem nije do posla koji obavljate, već do vas. Unesite novinu. Ona može biti jedna nova radna navika ili više njih. Te novine mogu osvežiti ne samo vaš dan već i ukupnu radnu atmosferu u vašem poslovnom okruženju. One se, na primer, mogu odnositi na nov način organizovanja poslova, što kasnije može dovesti čak i do novog poslovnog modela ili modela zarade. 

Ne osećate se ispunjenim na poslu

Lek: Naučite nešto novo. Niste zadovoljni postignutim u svojoj karijeri i morate preuzeti stvar u svoje ruke? Ovo bi mogla da bude radna navika koja se javlja svaki put kada se oseti neka vrsta dosade ili monotonije na poslovnom planu. Upišite neki novi kurs, proširite svoje vidike. Naučite nešto novo i usvojte nove veštine ili radite na već postojećim. Veštine ponekad znaju da budu i presudne za dobijanje boljeg posla. Ponekad dodatna edukacija može pomoći i da se odlučite da krenete drugim putem u nešto potpuno novo i nepoznato. U tome nema ničeg lošeg dokle god se osećate ugodno, relaksirano i entuzijastično u svojim novim poslovnim podvizima. 

Zakopani ste na jednom mestu

Lek: Ne morate slediti put svojih prijatelja ili kolega koji godinama rade na jednom mestu u istoj kompaniji. Za razliku od njih, vi ne volite automatizam, ne prija vam radna atmosfera, nedostaju vam izazovi, nova iskustva i znanja. Razmislite još jednom, možda gubite vreme tu gde jeste. Izađite iz zone komfora. Vaše radno mesto nekome može mnogo više značiti nego vama. Zato, ne budite lenji i sebični, preuzmite inicijativu i pokrenite se. Počnite da tragate za novim poslovnim izazovima i družite se s ljudima koji vole izazove. U praksi nema mnogo ljudi koji imaju naviku da istupe iz svoje zone komfora i upute se ka novim, ponekad neizvesnim izazovima poslovnog sveta. 

Gledate kako godine prolaze

Lek: Ovo je jedna od onih loših navika za koje se najčešće koristi izgovor „nemam vremena”. I može se reći da je reč o potpunoj neistini. Sasvim je sigurno da imate vremena, ali ne želite da ga usmerite ni na šta drugo osim na posao. Vaše misli su preokupirane poslom, čak su i vaše aktivnosti izvan radnog vremena usredsređene jedino na posao. Vi verujete da bi uzimanje sata ili dana oduška od posla umnogome narušilo vašu poslovnu produktivnost. Međutim, da li ste ikada pomislili da bi jedna manja relaksacija od posla u nekom periodu mogla da poveća kvalitet realizacije poslova? Dakle, opravdanje ne postoji. Pronađite vremena za sebe. Zaboravite na posao i otvorite oči, uživajte u lepom danu. Upišite se na karate, trenirajte za maraton, naučite novi jezik ili otputujte u neku zemlju. Promenite svoje stare navike i iskusite život. 

Dobro analizirajte svoje radne navike i počnite da menjate one koje ne dovode do potrebne produktivnosti ili ometaju vaš rad.

Radne navike i odnos prema radu treba da budu takvi da vam omogućavaju efikasno i efektivno izvršavanje potrebnih zadataka na način koji je prilagodljiv i vama kao osobi, ali i prihvatljiv u organizaciji u kojoj radite.


Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
Reminder That a Sale Is About to End Kako razviti kreativnost i podstaći maštu
Memo 3 Sales Letter to Client
Interesuje vas ova oblast? Postanite i vi stručnjak pohađanjem BusinessAcademy programa: Preduzetništvo.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se