Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

7 strategija koje će vam pomoći da se napravi dobra prezentacija

Vaš šef vam daje zadatak da prezentirate klijentu najnoviju poslovnu ideju. Da vas ne bi oblio znoj i da vam ne bi klecala kolena, evo 7 dobrih saveta kako da održite dobru prezentaciju:

Pripremite se

Kako se pravi prezentacija? Kvalitetna priprema je ključ svakog uspešno obavljenog posla. Da bi se napravila dobra prezentacija, pre nego što krenete na osmišljavanje same prezentacije, morate se naoružazi svim potrebnim informacijama. Pri tome je važno naglasiti da se ne trebate bojati pitati onoga što ne znate. Bolje da pitate, nego da uprskate stvar kad je već sve gotovo. Ukoliko su vam potrebne ideje za prezentaciju, od kolega koji bolje poznaju tematiku ili imaju više iskustva od vas izvucite sve detalje koji su vam potrebni kako bi dobro odradili posao.

Osmislite formu prezentacije

U osmišljavanju same prezentacije posebnu pažnju dajte njenoj formi. Na samom početku prezentacije se predstavite i recite koja je vaša uloga u poslu koji prezentirate. To je posebno važno ako su vaši slušaoci ljudi koje ne poznajete od pre. Vaša prezentacija mora imati uvod u temu, gde ćete slušaoca upoznati sa onim o čemu ćete govoriti i na taj način ga uvesti u temu. U srednjem delu ćete govoriti o samoj srži vaše teme pa mu pridajte posebnu važnost. Kraj prezentacije treba da sadrži rečenicu, dve, te dajte mogućnost komunikacije. To znači da slušaocima obavezno trebate dati mogućnost da postave pitanja ako im nešto nije bilo jasno ili žele više saznati o temi. Priprema za prezentaciju je ključna za ovaj deo. Nemojte dopustiti da ne znate odgovor na postavljeno pitanje, ili da neko drugi treba da odgovara umesto vas.

kako se pravi dobra prezentacija

Vežbajte

Kada ste na papiru osmislili svoju prezentaciju, trebate je uvežbati. To ne znači da morate napamet naučiti ono što ste stavili na papir. Najbolje je da napravite mali podsetnik o najvažnijim detaljima prezentacije i na temelju toga uvežbate svoj govor. Poenta je u tome da dobra prezentacija mora izgledati poput razgovora, iako govorite samo vi. Zbog toga je potrebno vežbati. Vežbajte pred svojim prijateljima, članovima porodice ili pred ogledalom. Vežbajte tako dugo dok niste zadovoljni iznesenim.

Pazite na vreme

Dobra prezentacija je ona koja slušaoca informiše o najvažnijim detaljima prezentiranog materijala, a nije mu ni u nijednom trenutku naporna ili dosadna. To znači da treba pogoditi pravo vreme trajanja, kako prezentacija ne bi bila prekratka i preškrta informacijama, ili sa druge strane toliko duga i opširna da slušaoc na kraju ni ne zna šta je slušao. Istraživanja pokazuju da je najefikasnije prvih 15 minuta nekog predavanja, jer sve iznad toga je pucanje u prazno zbog toga što slušaocu pada koncentracija.

Držanje tela i dobra prezentacija

Držanje tela puno govori o nama samima. Izbegnite poze kao što su vrpoljenje na mestu, preplitanje prstiju ili naslanjanje na sto. Ovo su samo neki primeri kojima svom slušaocu dajete do znanja da ste nervozni odnosno nezainteresovani za temu o kojoj govorite. Zauzmite odlučan stav i na taj način pokažite da vladate temom o kojoj govorite.

Odaberite prikladnu odeću

Ništa osim vaše teme ne sme zaokupljati pažnju vaših slušaoca, pa tako ni vaša odeća. U obzir dolazi neupadljiva odeća kao što je neki lepo odelo ili kostim sa odgovarajućom košuljom. Izbegavajte majice, kratke suknje, visoke potpetice, veliki nakit, sve ono čime možete izazvati odvraćanje slušaoca od  prezentacije.

Opustite se

Nastojite biti što opušteniji. Vaš sagovornik će znati ako ste živčani, iako to nije sramota, pogotovo ako to radite prvi put. Dobro odrađena priprema prezentacije će vam uliti samopouzdanje koje trebate jer ipak je vaša prezentacija samo kruna prethodno kvalitetno obavljenog posla.

Ako vam se i desi neki manji propust nemojte dopustiti da vas to pokoleba. Nastavite dalje i do kraja obavite posao.

 

Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
Kako plasirati proizvod na tržište Seminar - Organizaciono ponašanje
Uloge u timu Extremely Delinquent Reply
Interesuje vas ova oblast? Postanite i vi stručnjak pohađanjem BusinessAcademy programa: PreduzetništvoMarketing i marketing menadžment i Odnosi s javnošću.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.