Pokrenite uspešan biznis – šta možete naučiti iz ove 3 priče?

Pitate se kako pokrenuti sopstveni posao i niste sigurni da li posedujete sve neophodne veštine. Pri pokretanju privatnog biznisa, dobro je biti predostrožan. Mnogo što šta treba proveriti i znati unapred. Svi mi skloni smo nesigurnosti i strahovima, pogotovo kada rizikujemo sopstveno vreme i novac. Međutim, ponekad je ipak potrebno pretpostaviti pozitivan ishod, pa ćemo se zato osvrnuti na tri uspešne poslovne priče iz različitih delova sveta.

 

uspesne poslovne price

 

PapayaMobile – poslovno čudo iz Kine

Za slučaj da niste čuli za PapayaMobile, podsetićemo da je reč o kompaniji koja se bavi mobilnim tehnologijama proizvodnjom telefonskih igrica. Međutim, šta kaže Si Chen, osnivač kompanije PapayaMobile o tome kako je sve počelo?

Si Chen rođena je i odrasla u Kini. Njena majka, uspešni advokat, nije bila zadovoljna svojim poslom. Još kao dete, porodica Si Chen preselila se u Južnu Kinu, koja je bila najpogodniji deo zemlje za razvoj privatnih poslova. Tamo je njena majka započela posao u polju trgovine nekretninama. Poučena profesionalnim iskustvom svoje majke, shvatila je da ne želi da sledi snove većine, samo zato što je to sigurniji put. Osim toga, knjiga Bila Gejtsa, Put napred (The Road Ahead) takođe je ostavila poseban utisak na Si Chen.


Šta učimo iz primera Si Chen?

Si Chen je pokrenula je posao 2008. godine, nakon čega je počeo da se razvija neplaniranom brzinom. Međutim, nemojte misliti da je sve bilo savršeno. Već 2009. Apple App Store, od kojeg je Chenin posao suštinski zavisio, povukao je sa tržišta PapayaMobile igrice i to u trenutku kada je ovaj sveži start-up tek počeo da se probija na tržištu. Si Shen seća se ovog teškog trenutka. Svi u kompaniji čekali su njenu odluku, a ona je shvatila da mora odlučivati brzo! Iako je pokušavala da pregovara sa Apple-om, bilo je očito da mora preuzeti rizik. Zato je odlučila da svoje Papaya igrice prebaci na Google Android platformu. To je bio najrizičniji potez, ali istovremeno potez koji je obezbedio nastavak razvoja njene kompanije. Nakon tehničkih promena, PapayaMobile igrice vraćene su i u Apple App Store.

Uspešan primer Si Chen pokazuje koliko je važna spremnost nas kao lidera da prevaziđemo strahove, verujemo u svoje ideje, napravimo alternativne planove, te da po potrebi budemo spremni na brze, rizične, ali i mudre odluke. Ovaj primer takođe pokazuje koliko je važno biti istrajan i ne posustajati, čak i kod prepreka koje se čine nepremostivim.

poslovne price

 

Tripoto – svet je danas manji nego ikada

Druga priča pokazuje na koji način sklonost avanturizmu može biti korisna osnova za rađanje biznis čuda. Osnovana od strane dvojice prijatelja, kompanija Tripoto okuplja svetske putnike, kako bi delili i otkrivali istinite i uzbudljive priče sa putovanja. Tripoto je razvio posebnu aplikaciju, koja mapira destinacije korisnika, praćene adekvatnim sadržajima i slikama.

Sve destinacije na app-u postavljaju pravi putnici, koji imaju personalizovane profile sa pratećim informacijama. Korisnici aplikacije mogu da se povezuju međusobno, na osnovu interesovanja i tako ostvaruju kontakte, razmenjujući značajne informacije o različitim delovima sveta.

 

Šta saznajemo iz primera ove poslovne priče?

Za razliku od prethodnog primera, osnivači Tripota Anirudh Gupta i Michael Lyngdoh ne sećaju se neprijatnih izazova. Jedino o čemu govore jeste ambicija za bržim širenjem aplikacije na online tržištu i dostizanjem većeg broja korisnika. Međutim, ovi momci su prilično optimistični, pa Gupta smatra da, ukoliko smo zaista pasionirani onim što radimo i imamo dobar tim, barijere ne postoje! Budući da Tripoto dobija svakodnevno nove korisnike, ova dvojica preduzetnika verovatno su dobri u vođenju i organizovanju posla. Zato pri razmišljanju o sopstvenom biznisu treba razmišljati programima koji će nam pomoći da postanemo kvalitetni poslovni rukovodioci, spremni da okupe i vode tim sa kojim će naše zamisli postajati ispunjeni snovi svih koji na njima učestvuju.

 

Od hobija do posla budućnosti!

Treća priča za danas najbolji je primer kako pojedinci pretvaraju hobi u posao. To je slično izreci koju ste verovatno čuli, da ko otkrije šta voli da radi, nikada neće raditi. Tako je kompanija CityShor nastala kao rezultat ličnih interesa suosnivača Pallava Parikha i Pankaja Pathaka. Šta je CityShor i kako je sve počelo?

CityShor je lokalno orijentisana kompanija. Ona je usmerena na svetsko turističko tržište, reklamirajući grad u kojem je nastala. Nalazi se u saveznoj indijskoj državi Gudžarat i pruža informacije o Ahmedabadu. Ukoliko se odlučite za put u ovu državu, CityShor će vas informisati o hrani, modi, turizmu ili događajima koje ne smete propustiti. U poslovnom smislu, ova kompanija nastoji da popularizuje vredne lokalne proizvode, koji su nedovoljno zastupljeni u medijima poput radija, bilborda i sl. „Bio sam toliko puta u Ahmedabadu, a tek nedavno, zahvaljujući ovoj aplikaciji, saznao sam šta je Jassuben Pizza” – oduševljeno primećuje jedan od korisnika aplikacije. Ideja ove aplikacije je da turistima ukaže ne samo na stereotipnu ponudu, već na sve što bi imali mogućnost da vide u društvu autohtonog stanovništva. Pomoću ovog app-a, svaki posetilac Ahmedabada ima mogućnost digitalnog lokalnog vodiča.


Šta poručuju osnivači ove kompanije?

Ako razgovarate sa osnivačima CityShor-a, primetićete da oni nisu pod streson, niti imaju naročite nedoumice ili strahove. Njihov posao istovremeno je njihov život i zabava. Baš zato ova firma posluje opušteno, a ipak uspešno. Možda je upravo to jedna od poslovnih vrednosti koje učimo iz ovakvih primera. Nađimo ono za čime smo ludi, razmislimo kome to treba i napravimo posao uz koji ćemo raditi svakodnevno, ne razmišljajući o hobiju ili odmoru. To je jedini način da naš posao postane zabava i da nam zabava istovremeno postane finansijski isplativa.

 

Kvalitetna ideja, ali i obuka

Ako se i vama dopadaju ove priče, ne zaboravite da su one samo deo do sada uspešno realizovanih priča, kao i deo svega što je u fazi realizacije širom sveta samo u ovom trenutku. Naučite i vi veštine uspešnog preduzetništva u jednoj od najboljih škola za tu oblast. Čak i ako nemate poslovno održivu ideju, setite se navedenih primera. Setite se koliko je važno naići na kvalitetne ljude i kretati se unutar institicija gde se takvi ljudi kreću. Tada sve postaje moguće! Ideje će dolaziti same od sebe. A, vi?! Ne samo da ćete razmišljati o svojoj poslovnoj budućnosti, već ćete se naći pretpani poslom koji volite, a da toga niste ni svesni.

Ako i vi želite jednog dana da ispričate svoju uspešnu poslovnu priču, opredelite se za neki od naših programa u Beogradu, Subotici, LeskovcuSarajevu i drugim gradovima širom Srbije i regiona. 

  • 03.07.2015 09:01

Komentar