Bez poznavanja ovih 9 pravila bolje ne idite na intervju za posao

Intervju za posao treba da shvatite ozbiljno

 

Kako trenutno stoje stvari, prostora za improvizaciju nema. Svaka šansa mora da se koristi. Svaki intervju za posao na koji vas pozovu treba da shvatite ozbiljno. Eliminišite početne greške tako što ćete poštovati ova pravila:

Spremnost za intervju za posao

 

1. Uradite istraživanje

Saznajte što je moguće više o kompaniji kod koje konkurišete za posao. Iskopajte sve o uslugama koje pruža, proizvodima, klijentima i konkurenciji. Samo tako možete znati koje su njene potrebe. Samim tim, znaćete koje svoje veštine i dostignuća treba da prezentujete. Raspitajte se i o korporativnoj kulturi da biste znali šta da očekujete ako dobijete posao.

 

Naoštren za uspeh

 

2. Izgledajte „naoštreno“ na uspeh

Pažljivo birajte garderobu pre odlaska na razgovor. Zavisno od vrste posla i pozicije, odaberite pravu kombinaciju. Čak i u slučaju da u kompaniji vlada opuštena atmosfera i ne postoje stroga pravila odevanja, dress code, vodite računa da ne izgledate kao da ste spavali u garderobi koju nosite. Obucite se tako da se osećate samouvereno. Da se osećate dobro. Da ne mislite da li vam je košullja velika. Kad se vi osećate dobro, i drugi dobro reaguju na vas.

 

Spremnost za posao

 

3. Budite spremni

Ponesite kopije vašeg rezimea i portfolija i još nekoliko papira za hvatanje beležaka. Takođe spremite pitanja za kraj razgovora.

 

Vreme za posao 

4. Dođite na vreme

Ne dozvolite sebi da zakasnite. Umesto toga dajte sebi dovoljno vremena da stignete i pre ugovorenog termina. Ovako ćete izbeći da se izgubite. Budite u zgradi 10 do 15 minuta pre intervjua.

 Snažan stisak ruke

 

5. Pokažite entuzijazam

Snažan stisak ruke i direktan pogled u oči sagovornika pokazuju samopouzdanje. Govorite samouverenim tonom, čak i ako se u tom trenutku ne osećate preterano sigurno u sebe.

 Slušanje i čitanje između redova

 

6. Budite dobar slušalac

Jedna od najpotcenjenijih veština jeste slušanje. Dok slušate, „čitajte između redova“. Ponekad je neizgovoreno važnije od reči.

 

Odgovaranje na postavljena pitanja

 

7. Odgovarajte kad vas pitaju

Kandidati za posao često ne razmišljaju o postavljenim pitanjima, već odgovaraju proizvoljno. Mnogi odgovaraju pre nego što saslušaju pitanje do kraja.

 Primer iz profesionalnog iskustva

 

8. Budite konkretni

Jedan precizan primer iz vašeg profesionalnog iskustva vredi više nego ceo magloviti CV na papiru. Pripremite svoje primere pre intervjua. Dajte primer koji na najbolji način odražava vaše uspehe i specifičnost. Sve što ste radili u prošlosti u očima vašeg budućeg poslodavca uticaće na vaš rad u budućnosti.

 Pitanja pokazuju zainteresovanost za posao

 

9. Postavljajte pitanja

Mnogima na intervjuu za posao od stresa ne pada na pamet mogućnost da postave pitanje. Svako pitanje pokazuje zanimanje za posao ili kompaniju. Time takođe možete preduprediti neprijatna iznenađenja kad jednom dobijete posao.

Mnogo je faktora koji utiču na pozitivan ishod jednog intervjua. Niko ne može predvideti kako će intervju da teče, ali ukoliko ne gubite iz vida ova pravila, olakšaćete sebi posao. S druge strane, kao i sve u biznisu, veštine samoprezentacije se mogu naučiti. Jedino je potrebno vreme.

  • 19.11.2014 11:46

Komentar