Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

Intervju za posao

pisanje cv

Intervju za posao je druga faza selekcionog procesa. Ako ste pozvani na intervju, to znači da su vaši aplikacioni dokumenti bili dobro napisani i uspešni. Međutim, kao i za pripremu i pisanje CV-ja i za pripremu intervjua potrebno je odvojiti vreme jer je to jedinstvena prilika da poslodavcu predstavite sebe detaljnije i na najbolji mogući način. Aplikaciona dokumenta su zainteresovala poslodavca dovoljno da bi vas pozvao na intervju i na taj način vam je pružena šansa da ostavite još bolji utisak i dodate sve ono što vaša dokumenta nisu mogla da kažu o vama.

Pripremite sa za razgovor na koji ste pozvani. Priprema vam omogućava da uspešno odgovorite na sva postavljena pitanja, ali takođe smanjuje stres i nesigurnost koja se može javiti pre intervjua. U najvećem broju slučajeva, poziv na razgovor znači da ste prošli prvu selekciju kandidata, ili i drugu, i da razgovor sa potencijalnim poslodavcem može odigrati ključnu ulogu u dobijanju posla.

Pre samog intervjua pokušajte saznati što više o firmi, preduzeću, organizaciji kod koje ste konkurisali, tako da se iz vaših pitanja može zaključiti da ste informisani. Odmereno koncipirajte moguća pitanja i pre intervjua. Zamislite različite situacije, tok razgovora i kako bi bilo najbolje da se postavite. Neka od pitanja koja unapred pripremite mogu vam zatrebati u samom razgovoru, a kada ih imate već spremljene, možete reagovati u pravom času na pravi način i ostaviti najbolji utisak. Naravno, pokušajte da budete fleksibilni, razmišljajte više o mogućim problemima i opštim pitanjima kako biste na samom razgovoru što lakše prilagodili svoje odgovore.

Poslodavci sasvim opravdano pretpostavljaju da vi već znate dovoljno o njima čim ste se prijavili. Sve i da niste uspeli da dođete do nekih podataka o firmi, ne pokušavajte u toku intervjua saznati nešto više o samoj firmi i njenoj delatnosti. Vaš potencijalni poslodavac pretpostavlja i da vi jasno znate zašto ste se prijavili za određeni posao, i to baš kod njega. To je jedno od najnezgodnijih pitanja, ma koliko se činilo lako za odgovoriti. Morate pokazati zainteresovanost i za konkretan posao i za poslodavca koji vas je pozvao, odnosno firmu.

Nijedan poslodavac ne voli da je nekome koga bi da zaposli svejedno koji će posao raditi ili svejedno kod koga. On očekuje, ukoliko vas primi, da se maksimalno angažujete, a to neće biti lako ili uopšte moguće nekome kome je „svejedno”. Da tražite posao i sam poslodavac zna čim ste došli na razgovor. Recite mu ono što ne zna, ali i što želi da čuje i što je tačno. Morate pokazati da ste vi najbolja osoba za taj posao i da je korist od vašeg zaposlenja obostrana, i vaša, ali i poslodavca. Izmišljanje vam nije od dugoročne koristi, tako da je najbolje da ne gubite svoje vreme na posao u kojem znate unapred da nemate budućnosti.

Naravno, treba izbeći i drugu krajnost u odgovoru, pa deliti hvalospeve i iskazivati beskrajne simpatije prema baš tom pozivu i firmi. To ostavlja utisak neozbiljnosti i neprofesionalnosti. Emocije su u redu, ali nastupite razumno. Ukoliko to i jeste firma prema čijem delovanju iskreno gajite velike simpatije potrudite se da to iskažete kroz ono što konkretno budi vaše poštovanje. Koji su to učinci ili poduhvati firme koje ocenjujete kao odlične i zašto. Budite što objektivniji.

Kao i pri pripremi aplikacionih dokumenata, još jednom dobro pročitajte oglas za posao na koji se javljate. Razmišljajte što konkretnije o potencijalnom poslodavcu, odnosno firmi - čime se bave, kako su organizovani, kako posluju i u kom pravcu se razvijaju.

Skype intervju

Ukoliko konkurišete za posao u inostranoj kompaniji koji ćete raditi od kuće ili planirate da se preselite u inostranstvo a pre toga želite da pronađete firmu u kojoj ćete raditi, onda je Skype intervju nešto što vas sigurno očekuje.

U odnosu na klasičan intervju na kome ste sigurno bili već više puta do sada, Skype intervju za posao ima dosta sličnosti, ali postoje i neke dodatne stvari na koje treba obratiti pažnju kako bi on što bolje protekao. Pogledajte o čemu treba da povedete računa kada je u pitanju video-intervju:

  • napravite probni poziv kako biste testirali zvuk i sliku,
  • sredite se za intervju i obucite se pristojno,
  • pronađite mirnu prostoriju za razgovor i zamolite ukućane da vas neko vreme ne traže,
  • budite bar pet minuta ranije za računarom,
  • uredite prostor oko sebe i odaberite neutralnu pozadinu,
  • pripremite odgovore na najčešća pitanja koja vam mogu postaviti,
  • postavite dodatna pitanja poslodavcu,
  • obratite pažnju na neverbalne signale vašeg govora i pokreta.

Skype intervju shvatite kao i svaki drugi intervju na kom ste do sada bili i pripremite se za razgovor kao da ćete uživo razgovarati sa svojim potencijalnim poslodavcem.

Telefonski intervju

Jedna vrsta intervjua kojim se regruteri mogu poslužiti je i telefonski intervju, koji nije tako čest. Ovaj intervju služi za kratku proveru stavki iz vašeg CV-ja i prvi utisak koji će steći o vama i proceniti da li ćete biti pozvani na intervju za posao.

Telefonski intervju za posao se može koristiti u situacijama kada za neko novo otvoreno radno mesto stigne veliki broj prijava kandidata. Tada je prosto nemoguće pozvati previše njih lično na razgovor pa ova vrsta kratkog intervjua može biti od koristi.

Ukoliko ste u gužvi kada vas pozovu iz kompanije u kojoj ste aplicirali ili ih iz nekog razloga ne čujete dobro, izvinite se i recite da ćete ih u najskorijem roku vi pozvati. Pronađite neko tiho i mirno mesto i tako pokažite da poštujete sagovornika i vreme koje ćete mu posvetiti.

Za koju god vrstu razgovora za posao da se spremate, pobrinite se da ostavite utisak profesionalne i ozbiljne osobe i pokažite koliko želite da dobijete posao na koji ste se prijavili.

CV_baner

Takođe, još jednom pre intervjua dobro proučite i svoj CV i propratno pismo, razmišljajte koje bi bile vaše glavne obaveze i odgovornosti, koja se znanja i veštine traže, koji su uslovi za rad i koje su dobiti. Takođe, dobro razmislite i o svojim nedostacima, na objektivan i samokritičan način, jer će potencijalnog poslodavca i to zanimati.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se