Započnite karijeru HR menadžera od nule

Nakon intervjua

tip aktivnosti

Ostanite aktivni i nakon intervjua. Tip aktivnosti ili naredni korak koji je poželjno da preduzmete zavisi od informacija koje ste u toku intervjua saznali o daljoj selekciji kandidata, obaveštavanju ili vašem konkretnom primanju na radno mesto za koje ste se prijavili. Kakav god da je bio ishod intervjua, uvek je bolje reagovati nego se potpuno povući i zaboraviti da se susret sa potencijalnim poslodavcem i desio.

Najmanje zahtevna, a vrlo značajna, vaša reakcija nakon intervjua bila bi da pošaljete u roku od 24 časa pismo (email) poslodavcu u kojem zahvaljujete na vremenu odvojenom za razgovar s vama. Istaknite svoju želju za nastavkom saradnje, da ste saglasni sa onim što vam je predloženo kao moguće rešenje i da ste spremni za još jedan razgovor ukoliko je to potrebno, pa i zainteresovani za drugi posao u firmi ako za onaj za koji ste se prijavili ne zadovoljavate sve uslove. Možete pomenuti neke detalje razgovora, pravac konkretne saradnje i zašto bi bilo dobro da se ona realizuje. Naznačite i da se nadate (pozitivnom) odgovoru, ako još nije odlučeno ko će biti primljen.

Vaše pismo ne treba da bude predugo. Budite jasni i konkretni. Ono je gest pristojnosti, poštovanja, profesionalnosti i izraz vaše želje za nastavkom saradnje koja je i vama i poslodavcu od koristi. Napišite pismo da ga tako i poslodavac doživi.

Skrenite pažnju poslodavca na sebe. Selekcija kandidata se ne završava primanjem jedne osobe na posao za koji ste se prijavili. Svako treba da se i dokaže u poslu. Poslodavci, iako pažljivo biraju koga će zaposliti, ne mogu sve predvideti i prvi izbor koji naprave ne znači da će biti i konačan. Ukoliko niste izabrani odmah, vaša reakcija nakon intervjua može vam povećati šanse za priliku koja, ma koliko se neverovatnom činila u situaciji u kojoj vi niste neko ko je primljen, uopšte nije nemoguća i na nju, takođe, treba računati.

Nakon intervjua rezimirajte tok razgovora od trenutka svog dolaska do odlaska, s akcentom, naravno, na samom razgovoru. Svaki intervju je iskustvo za sebe i uvek nam nešto novo o nama otkriva, što možemo da promenimo, popravimo ili izbegnemo u budućnosti, a time i povećamo mogućnost uspešnijeg nalaženja posla i kasnijeg snalaženja u poslovnom svetu. Kada smo „prebrodili” napetost, neizvesnost ili strepnju od sopstvenog nastupa, jasnije uočavamo ono što nas je na najbolji način predstavilo, ali i ono što nam je oduzelo neki poen.

Postavite sebi što više pitanja u vezi sa održanim intervjuom i odgovorite na njih. Mnogo je onoga što se previdi i na šta vredi da usredsredimo pažnju kako bismo naučili da se predstavljamo na način koji će nas dovesti do uspeha. Za to je potrebna vežba, samokorekcija i samokritičnost, stoga ne budite lenji, već radite na sebi. Pozitivan efekat ne može izostati. Umesto da vi tražite poslodavca, postanite neko koga poslodavci traže. 

Bitnija stavka nakon intervjua jeste ko će se kome i kada javiti. Ima poslodavaca koji vam daju jasan odgovor na kraju razgovora i u potpunosti ispoštuju rečeno. Ima i onih koji vam daju odgovor, ali se ničeg od rečenog dalje ne pridražavaju. Ima i onih koji vas ostave u dilemi, bez ikakvih naznaka šta dalje. No, kako su ovi prvi veoma retki kod nas, još uvek, savetujemo vam da se naoružate strpljenjem i ne gubite veru u sebe.

Ukoliko vam je rečeno do kog termina ćete primiti odgovor, ne zovite ranije poslodavca. Kada nikakav datum nije naznačen, ne preporučuje se da odmah nakon intervjua ili iste sedmice zovete i raspitujete se o rezultatima. To je premalo vremena da se donese odluka, posebno kada se veliki broj kandidata prijavio, a sam vaš čin pozivanja može da se protumači kao napadnost, nestrpljenje, navaljivanje, što vam ne ide u prilog.

CV_baner

Ukoliko vam nikakav odgovor nije stigao ni u drugoj sedmici nakon intervjua, vreme je da pozovete. Obavezno se predstavite i budite ljubazni. Recite zbog čega zovete i šta želite da saznate. Zahvalite i ako Vam saopšte negativne vesti u vezi sa vašim zaposlenjem. Nijedna vrata ne zatvarajte tako da više na njih ne možete pokucati.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se