Započnite karijeru HR menadžera od nule

Šta je CV

šta je cvCV (lat. Curriculum Vitae, engl. Resume) ili biografija jeste obavezni deo prijave za posao. Njegova svrha je da predstavi vas i vaše stručne kvalifikacije potencijalnom poslodavcu. CV je dokument koji ima jasnu namenu i, da biste dobro napisali svoj CV, to ne smete zanemariti.

Pisanju CV-ja se treba ozbiljno posvetiti. Odvojte vreme samo za to i ne brzajte. Sastavljanje CV-ja shvatite kao svoj glavni posao, prvi veliki korak koji vas vodi ka željenom zaposlenju. Ne pomišljajte da vaš CV niko neće čitati i da se on šalje „reda radi”. Kada se prijavljujete za posao, dokumenti koje ste poslali, a najviše CV, „govore” umesto vas, zastupaju vas i, ukoliko to ne učine na prihvatljiv način, teško da ćete dobiti poziv za intervju i priliku da detaljnije predstavite sebe. Tu nema popravnog i ne očekujte da će vaše greške naići na razumevanje.

Najveći broj poslodavaca vrši selekciju kandidata najpre na osnovu pristiglih CV-jeva. To je vaša prva i jedina šansa da skrenete pažnju potencijalnog poslodavca na sebe i da se on zainteresuje da zaposli baš vas. Da biste bili prepoznati kao ozbiljan kandidat, nije dovoljno da imate samo tražene kvalifikacije već i da ih u najboljem mogućem svetlu predstavite nekome ko vas uopšte ne poznaje. Pisanju CV-ja, stoga, treba pristupiti veoma ozbiljno pazeći na svaki njegov detalj.

CV je ulaznica u svet čiji deo želite postati. On nije garancija da ćete u njemu i ostati, da ćete se snaći, da ćete biti zadovoljniji, da će vas svi prihvatiti kako vi želite. Ali ako je vaša ulaznica neodgovarajuća, onda ništa od toga ne možete ni saznati. Prvi korak je, jasno vam je, obezbediti sebi važeću ulaznicu.

CV_baner

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se