Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

Šta radi investicioni menadžer?

Koji je to posao investicionog menadžera?

Investicioni menadžeri i brokeri su među najpopularnijim zanimanjima u svetu. Da bi se neko profesionalno bavio ovim veoma odgovornim poslom, neophodna je stručnost iz oblasti ekonomije i finansija, kao i upućenost sa pravilima berzanskog poslovanja. Investicioni menadžeri vode računa o svim ulaganjima firme, predviđaju trendove na finansijskom tržištu, donose investicione odluke.

investicioni menadžer

Kako utiču događaji na vrednost neke kompanije i njeno poslovanje?

Investicioni menadžer mora odlično poznavati hartije od vrednosti, računovodstvo i analizu finansijskih izveštaja, upravljanje rizikom, korporativno pravo kao i interni kontroling. Odgovoran je za tokove novca u kompaniji, upravlja fondom, odlučuje kada i u šta treba ulagati i kako još više unaprediti poslovanje kompanije.

Odlike uspešnog investicionog menadžera

Kako bi obavljao svoj posao na najefikasniji način, investicioni menadžer mora da savlada:

  • izradu finansijskih analiza hartije od vrednosti,
  • predlaganje odluka o kupovini i prodaji hartija od vrednosti,
  • usmeravanje upravljanja rizicima investiranja,
  • praćenje regionalnih i globalnih trendova u upravljanju imovinom fondova i korporativnom upravljanju.

Investicioni menadžer mora da zna koje osnovne berzanske operacije sadrži berzanski ciklus, da razlikuje berzanske naloge i berzanske poslove.

Za ovako odgovoran posao, bilo da je u pitanju berza ili investicioni fondovi, pravi stručnjak treba da razvije sistematičnost u radu, pedantnost i konciznost. Ključne su i sposobnosti analitičkog razmišljanja i zaključivanja, donošenje pravovremenih i odgovornih zaključaka i preporuka, dobrog vladanja brojkama, kao i posedovanje informatičkih znanja.

Ako Vas interesuje posao investicionog menadžera, pogledajte program: Investicioni menadžment i berzansko poslovanje

Šta je berzansko poslovanje? Kako funkcioniše berza?

Broker je osoba koja trguje hartijama od vrednosti. Njegov glavni zadatak je da u što boljim uslovima i u što većoj vrednosti plasira hartije od vrednosti na berzu. Vodi računa o prodaji i povećavanju vrednosti akcija kompanije, kao i o načinu kako kompanija može da zaradi još više novca.
Njegove dužnosti su da prati kretanje ponude i tražnje na berzi, kao i da o tome izveštava kompaniju u čije ime radi. Broker zna da prepozna stepen i smer promena cena na berzi, takođe da analizira berzanske indekse.

kako postati broker, investicioni menadžer

Kako postati broker?

Dobar broker ima visoku koncentraciju i moć opažanja. Poseduje sposobnost brzog reagovanja. Krase ga odlučnost i komunikativnost, spreman je na rizik, ima samopouzdanje i pokreće inicijativu.
Ovo su samo dodatni benefiti koji će vas učiniti uspešnim brokerom!

Uspešan broker prati ponudu i tražnju na berzi, plasira, kupuje i prodaje hartije od vrednosti, prati cene kamata, piše izveštaje i vodi dnevnike rada.

Budućnost koja čeka brokere

Brokeri su jedno od najbolje plaćenih zanimanja poslednjih godina u svetu. Poslovi koje obavljaju brokeri svakako spadaju u savremeno poslovanje. Za ovo zanimanje potreban je visok stepen profesionalnosti i svi elementi koji podrazumevaju savremen način rada.

Brokerski poslovi su odlično nagrađeni i stimulisani raznim vrstama bonusa i drugih prihoda. Poznato je da svi brokeri za svoje usluge koje pružaju klijentima naplaćuju proviziju za obavljene poslove. Česti bonusi i nagrade posledica su rezultata poslovanja i zadovoljstva klijenata, što donosi rejting i kompaniji za koju rade i njima lično.

Posao kojim se bave brokeri spada u kompleksna i veoma cenjena zanimanja.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se