5 trendova u biznisu koji vas očekuju u 2015. godini

trendovi u biznisu

Naredna godina će biti godina velikih izazova kada je reč o preduzetništvu, ali i godina novih prilika. Poslovanje malih preduzetnika je oduvek bilo vrlo dinamično, ali danas su prilagođavanja potrošačima i tržištu potrebnija više nego ikada. Predstavljamo vam neke od trendova koji će obeležiti godinu pred nama.

1. Ubrzan tempo inovacija

Inovativnost je najvažniji deo preduzetništva i, na neki način, inovacije su ono što pokreće svaki biznis. Trend koji će se nastaviti u 2015. godini svakako je brzina kojom inovacije nastaju. Sa razvojem novih tehnologija u oblasti tržišnih komunikacija, kao i novih tehnologija u oblasti proizvodnje, preduzetnici će morati konstantno da rade na inovacijama kako bi išli u korak sa konkurencijom. To se posebno odnosi na biznis u oblasti IT-ja, interneta i prodaje. Vreme modela koji se proizvode godinama odavno je prošlo. I u 2015. godini će dominirati serije koje su ograničene vremenski i koje će već za dve godine biti prošlost. Zbog toga je inovativnost neophodna u bilo kojoj sferi poslovanja.

Inovativnost u preduzetništvu

 

2. Transparentnost

Bilo da je reč o odnosu preduzetnika prema potrošačima, spoljnim saradnicima ili zaposlenima, otvorenost u komunikaciji i poslovanju će biti neophodna u narednoj godini. Zahvaljujući novim tehnologijama, korisnici imaju pristup većem broju informacija o proizvodu ili usluzi koja se nudi, kao i pristup iskustvima drugih korisnika, i zato je otvorenost ključna kako bi se održalo poverenje bez kojeg nema uspešnog poslovanja ni u jednoj oblasti.

 

3. Digitalne tehnologije

Upotreba digitalnih tehnologija nije novina u preduzetništvu, ali u 2015. godini to više neće biti izbor, već obaveza svakoga ko želi da se bavi bilo kakvim biznisom. Bilo da vodite fabriku, benzinsku pumpu ili butik, bez upotrebe digitalnih medija nemate nikakve šanse. Komunikaciju sa potrošačima morate voditi tamo gde su oni – na internetu. Ako vas nema u online okruženju, nećete postojati u 2015. godini, što znači da će vas biznis biti osuđen na propast zauvek. Nove tehnologije omogućavaju svakome ko vodi sopstveni biznis da bude u stalnom kontaktu sa svojim potrošačima i korisnicima, i to je trend koji će se nastaviti i u narednoj godini.

Upotreba digitalnih tehnologija u preduzetništvu

 

4. Personalizovani pristup

Direktni marketing postaje direktniji nego ikada. Prema istraživanju časopisa „Forbes”, potrošači najbolje reaguju na personalizovane poruke koje im se obraćaju kao pojedincima, a ne kao grupi potrošača. Novi mediji omogućavaju ovakav pristup i u narednoj godini će nastaviti da se razvijaju. Osnova ovakvog pristupa potrošačima leži u direktnoj pošti koja postoji već decenijama. Nju su vremenom zamenili newsletteri, dok će u godinama pred nama potpuno preovladati personalizovani kontakti sa potrošačima kojima će se kompanije obraćati imenom i prezimenom, sa sadržajem koji je prilagođen interesovanjima svakog korisnika pojedinačno.


5. Kvalitet ispred cene

U narednoj godini većina potrošača će vratiti kvalitet na prvo mesto na listi očekivanja od proizvoda i usluga koje kupuju. Prethodnih nekoliko godina, pritisnuti recesijom, potrošači su se rukovodili cenom i uslovima plaćanja, ali to je trend koji, prema tvrdnjama časopisa „Forbes”, počinje da se menja od 2015. godine. Svakako da će se ovaj trend razlikovati od segmenta do segmenta potrošačkih grupa, ali u proseku će taj trend preovladati tokom 2015. godine kod najvećeg dela potrošača.

Kvalitet usluge je ispred cene 

Ovo su trendovi koji predviđaju neki od najpoznatijih časopisa iz oblasti ekonomije i biznisa, poput magazina „Forbes” i Fortune”. Neki od ovih trendova se nadovezuju na stanje iz 2014. godine, a ostaje da vidimo da li će se ova predviđanja i obistiniti. Kakvo je vaše mišljenje?

  • 25.12.2014 17:04

Komentar