Marketing menadžment: Profesija o kojoj se mnogo priča, ali malo zna

Menadžment je oblast koja je uvek aktuelna tema za razgovor, ali kada bismo pitali slučajne prolaznike na ulici znaju li čime se bave marketing menadžeri, verovatno ne bismo dobili ispravan odgovor.

marketing menadzment

Najprostije rečeno, marketing menadžer je osoba koja je zadužena za poboljšanje imidža određenog proizvoda ili usluge, ali i povećavanje prodaje. Može biti specijalizovan za različite oblasti – od zdravstva do edukacije, zbog čega je dobro poznavanje branše u kojoj radi veoma bitno.

Koje sve konkretne zadatke obavlja ovaj marketing stručnjak da bi postigao zacrtane rezultate i šta se sve krije iza ove profesije – saznajte u narednim redovima.

Osoba koja u svakom trenutku preuzima odgovornost i „ima petlju”

Iako deluje kao profesija koja nije preterano zahtevna, u marketing menadžment ne može da kroči svako.

Za bavljenje ovim poslom neophodni su velika organizovanost, komunikativnost, snalažljivost, dinamičnost i spremnost da se povuku rizični potezi u ne tako idealnim trenucima. Smisao za timski rad je podjednako važan, a iskustvo iz oblasti marketinga i menadžmenta je poželjno da bi se došlo do ovog radnog mesta.

Marketing menadžer ne može biti onaj ko nema osobine lidera i ko nije spreman na usavršavanje do kraja života. Kao i u većini drugih profesija, pre konkurisanja na radno mesto za marketing menadžera, poželjno je usavršiti znanje engleskog jezika i osnove rada na računaru.

Ako nemate previše vremena da se posvetite ličnom napretku, na BusinessAcademy ćete za samo 12 meseci pospešiti svoje lične veštine i unaprediti se na poslovnom planu. Ali pored naplativog znanja, veoma brzo ćete dobiti i prestižne međunarodne sertifikate koji će vam otvoriti mnoga vrata.

Uspešno ostvarivanje marketinških ciljeva nije lak posao

Istraživanje i analiziranje tržišta, planiranje i nadgledanje oglašavanja i sprovođenja promocija, kreiranje novih marketinških aktivnosti i utvrđivanje marketinških ciljeva, samo su neki zadaci iz širokog spektra dužnosti koje marketing menadžeri moraju da obave.

Bavljenje marketingom nikako nije lak zadatak – on iscrpljuje svu moguću inspiraciju, zbog čega je neophodno da dobro analizirate šta vas sve očekuje ako se odlučite za posao marketing menadžera. Pored zadataka koje smo već naveli, marketing menadžer sprovodi marketinške planove, komunicira sa spoljnim saradnicima (agencijama, medijima, oglašivačima), daje preporuke u vezi sa strategijom formiranja cena na tržištu, procenjuje reakciju potrošača i menja smer oglašavanja u skladu sa njom.

Visoka plata opravdava uložen trud i napor

Kada dajete sve od sebe da postignete što bolje rezultate na poslu, očekujete da budete i dobro nagrađeni za to, zar ne? Marketing menadžeri u Srbiji, ali i svuda u svetu, ne brinu o zaradi, jer ona premašuje prosečnu platu građana.

Portal za zapošljavanje Infostud navodi da prosečna plata ovih marketinških stručnjaka iznosi 73.722 dinara, što je u poređenju sa platama kolega u SAD mnogo manje (u Americi ovi marketing stručnjaci u proseku zarađuju 4.549 evra, što je, kada bismo pretvorili u dinare, čak 562.051 dinara mesečno).

Ali, za naš region plata marketing menadžera daleko je iznad proseka. Zato je ova profesija jedna od retkih u kojima se uloženi trud uvek isplati.

Velike mogućnosti za zapošljavanje dovode do lakog pronalaska posla

Marketing menadžeri imaju šansu da se zaposle u raznovrsnim oblastima. Svoju poslovnu karijeru mogu ostvariti u farmaceutskim firmama, turizmu, građevini, tehnologiji, zdravstvu, edukaciji, ekonomiji…

marketing menadzeri

U svakoj branši su neophodni marketing stručnjaci, među kojima prednjače menadžeri. Oni uglavnom imaju fleksibilno radno vreme (osam sati dnevno ili 40 sati rada nedeljno), ali se neretko dešava da, zbog kriznih situacija, moraju neplanirano da reaguju i u slobodnim trenucima.

Da je velika potražnja za ovim profesionalcima, pokazuje i statistika koju je napravio Infostud – u proteklih šest meseci objavljeno je čak 110 oglasa za ovu radnu poziciju.

Marketing menadžment = usavršavanje do kraja života

Baš kao što pravnici moraju stalno da proveravaju izmene zakona, a lekari da obnavljaju gradivo sa fakulteta i usvajaju rezultate najnovijih istraživanja, tako i marketing menadžeri moraju stalno da se usavršavaju i uočavaju nove trendove na tržištu, koje donosi savremena tehnologija i ubrzan tempo života.

Na BusinessAcademy marketing menadžeri na olakšan način mogu doći do znanja na kojima im mogu pozavideti stručnjaci sa mnogo većim iskustvom. Uz pomoć profesora, polaznici na konkretnim primerima uče šta treba, a šta ne treba činiti u marketingu i kako se dolazi do velike zarade, što predstavlja poslednju i najvažniju tačku u svakom marketinškom procesu.

  • 02.09.2016 15:32

Komentar