5 najvećih biznis neuspeha u istoriji (i šta možete naučiti iz njih)

Čak 50% biznisa propadne u prvih pet godina, a promašaji u poslovanju ne zaobilaze nikoga. Neki su uspeli da svoje greške prevaziđu, dok su drugi ostali u istoriji zapamćeni samo kao najveći gubitnici. Saznajte o 5 najvećih biznis neuspeha i šta je to što ih je koštalo novca, slave, a neke i života zaposlenih.

5 najvećih biznis neuspeha

1. Tucker – nikad razvijen potencijal automobilske kompanije

Automobilska kompanija koju je pokrenuo Preston Tucker radila je svega godinu dana, između 1947. i 1948. Ova kompanija je posedovala ogroman potencijal, o čemu svedoči i to da je od 51 automobila, koliko ih je proizvedeno, danas postoji čak 47. Međutim, greška koja je koštala ambicioznu automobilsku kompaniju bila je ta što su nudili klijentima da kupe opremu za poručena kola, čak i pre nego što je samo vozilo bilo napravljeno. Ovakav potez za posledicu je imao brojne optužbe za prevaru i problem sa inspekcijom, što je na kraju dovelo do zatvaranja kompanije. Ipak, uspomena na Tucker automobile i dalje živi, i to kroz muzeje, filmove, klubove obožavalaca, kao i kroz video-igru u kojoj svi voze ovu marku vozila.

2. Betamax – video-rekorderi koje niko nije voleo

Poznata japanska kompanija Sony lansirala je 1975. godine video-rekorder Betamax, koji je već od naredne godine svog postojanja otpočeo pravi rat sa VHS rekorderom kompanije JVC. Iz ove borbe Betamax je izašao poražen, te je Sony, nekoliko godina nakon pokretanja, prestao da proizvodi Betamax. Postoje brojne teorije zbog kojih ovaj proizvod nije uspeo, a neki od razloga koji se pominju jeste to da je bio veliki, ružan, komplikovan, skup, loše reklamiran, i nije mogao da reprodukuje snimak duži od jednog sata.

avio-kompanija Švajcarske

3. Swissair – kriza s kojom Švajcarci nisu mogli da se izbore

Nekadašnja nacionalna avio-kompanija Švajcarske bila je toliko finansijski stabilna da je prozvana „letećom bankom”. Kompanija osnovana 1931. godine važila je za jednu od najuspešnijih internacionalnih avio-prevoznika, ali posle više decenija zapala je u krizu. Nakon terorističkog napada, 11. septembra, nema avio-kompanije koja nije zapala u krizu. Međutim, Swissair nije mogao da se izbori sa nastalim dugovima, a loš menadžment i odluke, poput onih za davanje ogromnog novca za točenje goriva na stranim aerodromima, doveli su do konačnog kraha 2002. godine.

4. Enron – neslavna sudbina američkog energetskog lidera

Kao kompanija koja je od procenjene vrednosti od 90 milijardi dolara došla do bankrota, Enron je sinonim za biznis koji je propao zbog pohlepe. Ova kompanija bila je lider u američkoj energetici, i 7. najveća kompanija u SAD. Njena nepromišljena ulaganja u e-trgovinu i sumnjive investicije doveli su kompaniju do stečaja 2001. godine, a kasnije pronađeni dokumenti otkrili su i rizične prodajne projekte i partnerstva sa sopstvenim fiktivnim firmirama. Kraj Enrona bio je kraj rada za veliki broj radnika, pa čak i kraj života za nekoliko zaposlenih.

Fordov najveći promašaj

5. The Edsel – Fordov najveći promašaj

Automobil Edsel, kompanije Ford, dugo je najavljivan kao revolucionarna, futuristička verzija automobila, a detalji o njemu bili su vrhovna tajna sve do njegove premijere. Dan kada je predstavljen ostaće upamćen kao jedan od najvećih poraza ove auto-kompanije, s obzirom na negativne kritike prisutnih. Ford je već naredne godine prekinuo sa proizvodnjom Edsela, a procenjuje se da ih je pravljenje ovog modela koštalo oko 250 miliona dolara, odnosno današnje 2 milijarde.


Greške u biznisu se dešavaju, a predstavljeni primeri pokazuju da se one dešavaju čak i najboljim kompanijama. Takođe, zahvaljujući ovakvim slučajevima, uviđa se prava razlika između dobrih i loših odluka, te su tako taktike menadžmenta ono što razdvaja uspešne od neuspešnih kompanija. Ono što je još važno da naučite iz tuđih grešaka jeste i kako treba da se postavite u lošim situacijama, te prevaziđete krizu, zbog čega izuzetnu važnost u biznisu ima učenje o kriznom menadžmentu.

  • 27.01.2017 15:32

Komentar