5 saveta zahvaljujući kojima nećete imati problema sa poslovnim partnerima

Planirate sopstveni biznis, detaljno osmišljavate svaki korak u njegovom sprovođenju jer ne želite da vam se dese fatalne greške, i tragate za najboljim opcijama za vaš poduhvat. Ili ste sve ovo već postigli, ali i dalje ne znate kako treba da se postavite prema partnerima sa kojima imate saradnju ili je tek planirate.

Na šta treba posebno obratiti pažnju u komunikaciji sa poslovnim partnerima, čak i kada ste kompanija sa dosta iskustva?


komunikacija sa poslovnim partnerima


Mnoge uspešne kompanije imaju posebne kodekse ponašanja za svoje zaposlene, kojima se reguliše svaka sitnica koja bi vam pala na pamet. Ovim se regulišu i interni odnosi i komunikacija sa ljudima van firme.

Ovim smernicama su prožeti skoro svi kodeksi ponašanja i vođenja sastanka. Njih morate poštovati bilo da ste zaposleni ili poslodavac, jer kršenjem ovih stavki možete ozbiljno da ugrozite svoj biznis.


1. Istinitost i tačnost u komuniciranju

Prva i nezaobilazna stavka kada je profesionalni odnos sa poslovnim partnerima u pitanju. Verovatno ni sami ne volite da čujete laži o sebi – to se neće svideti ni vašim poslovnim partnerima. Nemojte izmišljati događaje i priče, budite uvek otvoreni i spremni da obrazložite neku nedoumicu ako do nje dođe.

Sve podatke koje dajete poslovnim saradnicima proverite više puta! Jer ako jednom pogrešite, ti partneri vam više nikada neće poverovati.


2. Čuvajte poverljive informacije

U dokumentaciji većine kompanija možete pronaći odeljak o poverljivim informacijama i njihovom korišćenju. Strogo ga poštujte da ne biste došli u neugodnu situaciju! Ako su neke informacije pod oznakom „poverljivo”, uvek imajte na umu da njih ne smete da otkrivate partnerima, niti bilo kome drugom, čak ni nakon napuštanja firme u kojoj radite.

Zapamtite – i ako ne ostanete u dobrim odnosima sa svojim bivšim poslodavcem, pazite šta pričate nakon napuštanja kompanije, da ne biste snosili posledice.

 

3. Oprezno sa poklonima

Kada pregovarate sa poslovnim partnerima, morate obraćati pažnju na mnoge stvari – kojoj kulturi oni pripadaju, kakva im je poslovna politika, da li imate zajedničku viziju ili ne

U nekim kulturama, na primer u Japanu, pokloni se podrazumevaju, ali nikako ne smeju da budu upakovani u belu boju, jer ona simbolizuje smrt, ne smeju da budu obeleženi brojevima 4 i 14, a nije prihvatljiv ni paran broj poklona. Ako ih darujete na neki od ovih načina, znajte da je vaše pregovaranje sa japanskom firmom propalo.

Svaka država ima svoju specifičnu poslovnu kulturu. Nemojte da dozvolite da poslovna kultura i poslovni bonton budu prepreke zbog kojih ne možete da pokrenete sopstveni biznis ili da ga unapredite jer niste dobro istražili svog poslovnog partnera. 


4. Poštovanje sindikata

Unutar svake firme, organizuje se grupa zaposlenih koja se bori za bolji položaj unutar nje. Oni se moraju poštovati, jer unapređuju životni standard radnika kroz demokratska načela. Kako bi izgledalo da zaposleni nemaju mogućnost da se nekome obrate za pomoć?

Ista je situacija i sa poštovanjem sindikata vaših poslovnih partnera. Nemojte ih ugrožavati, baš kao što ne ugrožavate vaše. Radnici su ambasadori vaših firmi i to je ono što vam uvek mora biti na prvom mestu!

 

5. Nemojte da vas konkurenti zaslepe

Pitanje koje se uvek iznova postavlja – kako se postaviti prema konkurentima i kakvu komunikaciju razviti?

Mnoge kompanije imaju strogo definisane odredbe o pominjanju konkurenata. Zakon o oglašavanju u Srbiji kaže da je strogo zabranjeno da se javnost dovede u zabunu prilikom oglašavanja roba, usluga ili preduzeća.

Šta to znači? Zabranjeno je korišćenje sličnih slogana, žigova i drugih oznaka po kojima su neke kompanije prepoznatljive. Što se više budete informisali o ovome, manja je verovatnoća da ćete imati problema sa vašim konkurentima.

I prema poslovnim partnerima, kao i prema zaposlenima u vašoj kompaniji, morate se odnositi sa poštovanjem. Profesionalna komunikacija, poštovanje poslovne etike i pridržavanje u skladu sa načelima su ključ dobrog poslovanja. Ako se pridržavate ovih stavki, sigurno ćete ga unaprediti. U suprotnom, ugled svoje kompanije možete dovesti na veoma nizak nivo i sebi napraviti ogroman problem.

Ako ste vlasnik kompanije ili samo zaposleni koji ima zadatak da pregovara sa poslovnim partnerima, neka vam uvek bude podsetnik da treba da se ponašate prema njima baš kao što očekujete da se i oni ponašaju prema vama – profesionalno i „bez zavlačenja”. Svaki problem u komunikaciji može biti rešen posebno ako posedujete odgovarajuće tehnike pregovaranja ali je uvek bolje da do njih uopšte ni ne dođe ukoliko se pridržavate svih načela profesionalnog ponašanja.

Kada vam se ovaj moto ustali, vaše poslovanje će uvek biti strogo poslovno i fer.

  • 05.07.2016 14:12

Komentar