Osvojite i najveće investitore sa ovim biznis planom

Kao i za sve ostalo u životu, i za posao vam je potreban plan. Nije dovoljno da imate samo dobru ideju, već je od ključne važnosti da osigurate sredstva koja će vam pomoći u realizaciji iste. To možete uraditi tako što ćete uložiti svoj kapital ili potražiti investitora koji će finansirati vaše poslovne poduhvate.

biznis plan

Biznis plan je idealno sredstvo za ostvarivanje kontakаta sa potencijalnim investitorima. Kako biste „na prvu” osvojili potpunu pažnju vašeg budućeg finansijera, važno je da što detaljnije odredite perspektivu kompanije, kao i njen razvojni potencijal.

 

Rezime biznis plana – Izdvojite svoje glavne ciljeve

U uvodnom delu biznis plana je potrebno da predočite kratak prikaz ciljeva vašeg poslovnog poduhvata, kao i da opravdate njihovu realnost. Pokušajte da što smislenije i sa pregršt argumenata opišete kako će realizacija tih ciljeva dovesti do značajnih poslovnih rezultata preduzeća.

Nekad je najbolje uvodni deo sastaviti kad već završite ceo biznis plan. Tako ćete imati bolji uvid u to koji su vaši ciljevi, kao i šta investitor dobija ulaganjem u vašu poslovnu ideju. 

 

Opis poslovne aktivnosti – Šta je ono što želite postići?

Ova sekcija je okosnica vašeg biznis plana i treba da osvoji pažnju vaših potencijalnih kreditora. Potrudite se da što detaljnije opišete delatnost u kojoj vaše preduzeće posluje, zahteve tržišta na koje želite da odgovorite, vaše dugoročne i kratkoročne ciljeve, kao i proizvod ili uslugu koju želite ponuditi potrošačima.

Neka ovaj deo posluži kao mapa puta investitorima da shvate šta je ono što vi želite postići.

 

Proizvod/usluga – Prezentujte svoju ponudu

Nemojte zaboraviti da ste vi ono što prodajete. U ovom delu biznis plana je potrebno da predstavite i opišete svoj proizvod ili uslugu, kao i da prezentujete po čemu je to jedinstveno na postojećem tržištu. Predstavite i konkurentske prednosti onoga što želite prodati vašim potencijalnim potrošačima.

 

prezentacija proizvoda/usluge

 

Prodaja i marketing – Definišite potrebe kupca i izradite marketing strategiju

Kako god okrenete, u poslu se uvek i sve vrti oko prodaje i ostvarenog profita. Samim tim, jedan od najvažnijih segmenata biznis plana je, svakako, definisanje marketing strategije. Potrudite se da u ovom delu jasno definišete potrebe kupaca i predstavite ciljnu grupu ljudi koji će biti zainteresovani za vaš proizvod ili uslugu. Odredite tipičnog korisnika i razmislite šta je to njemu potrebno, kako razmišlja, kakve su mu navike, šta želi i, naravno, koji problem ili potrebu ćete mu vi u životu rešiti. Razmislite kako da dođete do njega! Nek to bude osnova kada razmišljate o marketingu i planu promotivnih aktivnosti.

Predočite kanale prodaje koje ćete koristiti, bilo da se radi o fizičkoj prodaji robe u nekoj prodavnici, ili digitalnom proizvodu koji zahteva veće angažovanje na online vidljivosti.

 

Plan proizvodnje i operativni plan – Odredite tekuće i buduće potrebe

Svrha ove sekcije jeste da svojim investitorima pružite uvid u tekuće, odnosno, svakodnevne aktivnosti kompanije. Ovde se možete osvrnuti na sadašnje i buduće proizvodne potrebe i uticaj proizvodnje na profit i uspeh fime. Proizvodni plan omogućava sagledavanje proizvodnih potencijala preduzeća, kao i da li oni omogućavaju da se ostvare zamišljeni poslovni ciljevi. U proizvodnom planu daje se prikaz trenutnih proizvodnih mogućnosti, kao i budućih potreba – za poslovnim prostorom, opremom, tehnologijom, repromaterijalom.

 

Menadžment plan kompanije – Predstavite svoj tim

Kvalitetan menadžment tim u velikom broju slučajeva predodređuje poslovni uspeh jednog preduzeća. Ovo je deo biznis plana gde možete predstaviti vlasnika firme, njegovu stručnost, iskustvo i prethodne uspehe. Takođe, možete se osvrnuti na članove tima koji će raditi na projektu.

Menadžment planom definišite osnovne zadatke i poslove, najznačajnije funkcije, neophodne izvršioce, njihove nadležnosti, prava i obaveze u ovom poslovnom poduhvatu.

menadzment plan kompanije

Plan rasta i razvoja – Gde vidite svoju ideju za 10 godina?

U planu rasta i razvoja možete malo sanjariti. U ovoj sekciji se ne zasniva baš sve na brojkama i statistici, kao u prethodnim delovima vašeg biznis plana. Razmislite o svom projektu i pokušajte opisati kako i gde vidite svoj proizvod ili uslugu za 5, 10 ili 20 godina. Predstavite sve one novine koje vaša kompanija može ponuditi tržištu nakon određenog vremenskog perioda.

 

Finansijski plan i analiza – Koncipirajte finansijsko poslovanje kompanije

Finansijski plan i analiza je najznačajniji i najsloženiji deo biznis plana. On pokazuje finansijsku opravdanost investicije. Takođe, u ovom delu se ocenjuje ukupno finansijsko poslovanje preduzeća u narednom periodu, odnosno, finansijski efekti koje će proizvesti investicija.

Finansijski plan preduzeća bi trebalo da sadrži sledeće analize:

  • Ukupna investiciona ulaganja
  • Izvori finansiranja
  • Formiranje ukupnog prihoda
  • Plan energije
  • Plan amortizacije
  • Troškove radne snage
  • Ostale rashode
  • Bilans uspeha projekta
  • Finansijski tok
  • Ekonomski tok
  • Bilans stanja projekta
  • Rentabilnost projekta
  • Period vraćanja ulaganja
  • Zbirnu ocenu projekta

Neka ova sekcija bude što detaljnija, potkrepljena analizama, predviđanjima, grafikonima. Budite ubedljivi i verni svojim ciljevima koje ste postavili sebi pre nego što ste započeli da pišete svoj biznis plan. Međutim, pre svega, budite iskreni.

Veština pravljenja biznis plana je jedna od najznačajnijih znanja i veština kojom je neophodno da ovlada svaki potencijalni preduzetnik kako bi svoju poslovnu ideju mogao uspešno da realizuje na tržištu.

Na BusinessAcademy polaznici uče da kreiraju biznis plan i rade na njegovom razvoju, na osnovu ideje koju su sami zamislili. Cilj nije samo da steknu teorijska znanja o tome kako se radi biznis plan, nego da imaju dodatnu podršku i stručne poslovne savete mentora uz čiju pomoć će razvijati svoj biznis plan.

Ove veštine možete iskoristiti i tako što ćete svojim klijentima pisati biznis planove i tako unovčiti svoje znanje.

  • 27.10.2015 07:20

Komentar

Avatar korisnika: Daniel

Daniel

Da li vam je potreban jednostavan kredit isplatiti svoje račune ako da Pišite nam vizu:? finansbankloan@gmail.com sa informacijama ispod Puno ime: Iznos potreban: Trajanje: država: Telefon: