5 načina da promovišete svoj biznis putem interneta potpuno besplatno

Pokrenuli ste sopstveni biznis i sada biste želeli da što više ljudi čuje i vidi šta vi to nudite. Naravno, svesni ste da bez dobrog marketinga nema ni velikog uspeha, jer niko se neće zainteresovati za proizvod ili uslugu za koju nikada ranije nije čuo.

Efektna reklama je ključan uslov za razvoj uspešnog i profitabilnog biznisa. Skoro je podjednako važna kao i kvalitet onoga šta nudite.

5 načina za besplatno reklamiranje biznisa

Međutim, velike reklamne kampanje često zahtevaju dosta novca. Šta ako niste u poziciji da izdvojite dodatna sredstva za reklamiranje? Onda na scenu stupa vaša kreativnost. U nastavku saznajte koji sve načini reklamiranja postoje i kako možete putem interneta da izreklamirate sopstveni biznis, a da pritom ne potrošite ni jedan jedini dinar!

1. Predstavite svoje usluge na sajtovima koji nude besplatne oglase

Mnogo web sajtova nudi da oglasite svoju firmu ili usluge koje pružate i da pritom svoj posao stavite u kategoriju sličnih oglasa, i to potpuno besplatno (halooglasi.com, malioglasi.co.rs, kupujemprodajem.com). Takvi sajtovi imaju svoj interes da zarade preko premijum liste, i tu uslugu će naplaćivati, ali regularnu vidljivost možete dobiti bez ijednog potrošenog dinara. Takođe jedan od načina, mada ne potpuno besplatan, može biti pomocija proizvoda/usluga preko web sajtova affiliate programa. U oba slučaja, dobra stvar je i to što će potencijalni kupac tu moći da pronađe link koji vodi do vašeg web sajta, slike vaših proizvoda ili osnovne informacije o uslugama koje nudite.

2. Sastavite saopštenje za javnost za svaku novost koju imate da predstavite

Ako imate nešto da saopštite potencijalnim mušterijama, sastavite jednostavno PR saopštenje, i onda ga postavite na neke od sajtova koji skupljaju takve vrste objava i plasiraju ih potpuno besplatno (npr. PRobjave.com). Postanite PR na društvenim mrežama svog novog biznisa. Neka vaša objava bude jasna i primamljiva. Ako imate dobre veštine za PR, vaše saopštenje će možda pokupiti neki od mejnstrim medija, čime dobijate besplatnu promociju pred milionskom publikom.

3. Nalozi na društvenim mrežama su „must have”

Pokrenuli ste biznis, a nemate otvorenu stranicu na Facebooku, nalog na Twitteru ili profil na LinkedInu? Kakva početnička greška. Prvo, ovo su stranice sa izuzetno visokim Google rankingom. Otvaranje naloga na društvenim mrežama postalo je neophodnost za dobar početak i plasiranje vašeg biznisa na tržište. Facebook i Twitter, na primer, pružaju mogućnost direktne komunikacije sa mušterijama preko chata ili na „lajni”, što je ogromna prednost i treba je iskoristiti.

promocija na društvenim mrežama

Društvene mreže su pravi rudnik mogućnosti i uz zaista minimalna ulaganja u oglašavanje na njima možete steći veliki broj klijenata. Da, to je već plaćena promocija, ali i uz najmanja ulaganja – rezultati mogu da budu zaista fantastični.

4. Ostavljajte komentare na čitanim blogovima i forumima

Ne ustručavajte se da čitate i komentarišete blogove koji imaju bilo kakve veze, pa čak i posredne, sa vašim biznisom. Odvojte 30 minuta dnevno, ostavite nekoliko komentara na poslednje postove, i tako ćete uvek imati mogućnost da u nekom od komentara postavite link ka svom sajtu, ili ka svojoj stranici na nekoj od društvenih mreža. Ovo je odlično i za SEO vašeg sajta.

Budite prisutni i na usko stručnim forumima koji imaju neke veze sa vašim biznisom. Registrujte se i aktivno učestvujte u raspravi. Nudite rešenja za probleme. Zapamtite, niste se učlanili da biste s vremena na vreme samo ostavili post u kojem stoji link do vašeg sajta, jer to može da iritira i da bude kontraproduktivno. Link, sa druge strane, može da stoji u vašem potpisu, koji automatski bude prikazan posle svakog vašeg posta.

komentari na forumima i blogovima

5. Iskoristite YouTube i Flickr da postanete prepoznatljivi

Multimedijalni sadržaji su i sadašnjost i budućnost u reklamiranju. Video sadržaji su naročito sve popularniji. Pogledajte samo svoj News Feed na Facebooku i videćete da svi koriste OSL video.

Zato pokušajte da kreirate video sadržaj kojim ćete predstaviti svoju kompaniju, proizvod ili uslugu i postavite ga na YouTube i ostale društvene mreže. Postoje mnogi besplatni alati koji će vam u tome pomoći. Flickr nalog vam omogućava da kroz interesantne fotografije predstavite ono čime se bavite, a njegova prednost je i u tome što su sve informacije na jednom mestu. Možete praviti albume sa slikama koje će svetu pokazati šta i kako radite, a možete ostaviti i link ka vašem sajtu ili nalozima na društvenim mrežama.

Dakle, ako ste dovoljno kreativni, bez novca možete napraviti mnogo toga u sferi reklamiranja i marketinga. Jer, dobre ideje su ono što razdvaja uspešnog i onog manje uspešnog menadžera i često su odlučujući tas na vagi da vaš, bilo mali ili veliki privatni biznis, bude uspešan.

Ukoliko želite da naučite više o ovoj oblasti, pr kursinternet marketing kurs koje možete pohađati u okviru programa na BusinessAcademy mogu biti odličan izbor za vas.

  • 25.04.2017 12:33

Komentar