5 pravila ponašanja PR menadžera na društvenim mrežama

Prosečan korisnik provede nekoliko sati nedeljno u svojim aktivnostima na društvenim mrežama. Najviše vremena provede u lajkovanju i šerovanju slika, statusa ili zanimljivih linkova, kao i u dopisivanju sa prijateljima. Zbog toga se društvene mreže uglavnom posmatraju kao idealno mesto za „ubijanje” dosade. Međutim, stručnjaci za PR ne misle tako.

PR menadžeri na društvenim mrežama

Eksperti za odnose s javnošću su sajtove ovog tipa prepoznali kao odlične alate za upotrebu weba u korisne svrhe. Dakle, društvene mreže mogu biti korisne za PR menadžere, samo ukoliko se koriste na pravilan način. Predstavljamo vam 5 saveta koji će vam pomoći da shvatite PR pravila ponašanja na društvenim mrežama.

 

1. Dosađivanjem na društvenim mrežama nećete ništa postići

Poslednje što želite da uradite je da iskopirate saopštenje pisano za druge medije i podelite na društvenim mrežama. Stručnaci savetuju da je najpametnije da svoje objave prilagodite određenoj društvenoj mreži na kojoj planirate da ih šerujete.
Ukoliko želite da objavite svoje saopštenje na Twitteru, trebalo bi da vodite računa o broju karaktera.

Jedan post na Twitteru može da sadrži najviše 107 karaktera, jer će vam ostatak biti potreban za link ka sajtu koji želite da promovišete. Kada su u pitanju Instagram i Pinterest, akcenat treba staviti na interesantnu fotografiju koja će što bolje ilustrovati vašu objavu. Facebook pruža mogućnost da objavite duži tekst, ali to je jedna od stvari koju treba izbegavati.

Prilikom pisanja objave ne preporučuje se da koristite žargon, citate, ili nepotrebne fraze koje objašnjavaju zašto treba pročitati vaš post. Opšti stav stručnjaka je da na svim društvenim mrežama slike ili kratki video klipovi od nekoliko sekundi donose mnogo bolje rezultate nego bilo koji tekstualni sadržaj.

 

2. Reagujte pametno i pravovremeno

PR objave na društvenim mrežama

Pre pojave društvenih medija, osobe koje se bave PR-om svoje materijale su morale da šalju medijskim kućama, i da od njih zahtevaju da se objave što pre. U današnje vreme, sve je u vašim rukama. Potrebno je samo da budete brzi, i da svoje postove prilagodite ciljnoj grupi kojoj se obraćate.

Ukoliko budete pravovremeno objavljivali korisne informacije, vaši pratioci će to znati da cene, i svaki sledeći put će direktno kod vas pokušati da saznaju ono što ih zanima. Na ovaj način možete da pratite potrebe ljudi kojima se obraćate i na osnovu toga planirate sledeće projekte.

 

3. Klijenti na Facebooku nisu isto što i vaši prijatelji

Najpopularnija društvena mreža zahteva mnogo opreza ukoliko se koristi u PR svrhe. Eksperti veruju kako nije pametno da se vaše objave pojavljuju među slikama kućnih ljubimaca i postovima drugih korisnika koji nemaju veze sa vašom temom. Zbog toga je najbolje praviti posebne grupe u kojima ćete se obraćati isključivo ciljanim korisnicima.

 

4. Održavajte kontakt sa pratiocima

kontakt sa pratiocima na društvenim mrežama

Najčešća greška PR timova na društvenim mrežama odnosi se na odgovore pratiocima. Društvene mreže su javne i treba ih prihvatiti kao takve. Negativni komentari nisu nikoga zaobišli, pa neće ni vas. Međutim vaša reakcija na takve komentare trebalo bi da vas izdvoji od ostalih. Savetuje se da odgovori budu što brži i razumljiviji, ali i da osobi koja je postavila pitanja ponudite mejl ili neki drugi kontakt na kome će moći da saznaju više informacija.

 

5. Napravite drugačiji, interesantan i viralan video klip

Video klipovi su veoma korisni u PR kampanjama jer razbijaju monotoniju koju stvaraju tekstualni sadržaji. Opšti stav stručnjaka je da kratki video klipovi od nekoliko sekundi donose mnogo bolje rezultate na društvenim mrežama, nego bilo koji tekstualni sadržaj.

Prilikom pravljenja video klipova, potrebno je voditi računa o kvalitetu snimka. Ukoliko napravite video u visokoj rezoluciji, već ste se izdvojili od većine. Ono što će vas učiniti još profesionalnijim je video koji podstiče na početak konverzacije sa vašom ciljnom grupom.

Formiranje pozitivnog imidža kompanije na društvenim mrežama predstavlja ozbiljan posao, iako na prvi pogled ne deluje tako. Međutim, ukoliko želite da budete uspešan PR menadžer, moraćete što pre da prihvatite ova pravila.

Ukoliko ste početnik u ovoj oblasti, pr kurs i kurs korporativnih komunikacija, koje možete pohađati u okviru programa Odnosi s javnošću su samo neki od kurseva na kojima možete naučiti više o ovoj oblasti.

  • 04.12.2015 16:43

Komentar