7 koraka da započnete sopstveni biznis (II deo)

započnete sopstveni biznis blog

Tek kada ste analizirali snage i slabosti i napravili dobar biznis plan, spremni ste za akciju. Od realizacije vašeg novog biznisa deli vas nekoliko koraka.

 

Obezbedite finansiranje.

Od veličine vašeg poduhvata zavisiće i model finasiranja. Vaš biznis može finansirati „poslovni anđeo”, investiciono društvo, ili za početak možete biti sami svoj finansijer. Većina malih biznisa počinje zajmovima, kreditima, pomoći porodice i sličnim dovijanjima. Po pravilu, osim inicijalnih troškova koji se ne mogu zaobići, preporučljivo je da vaš standardni budžet za naredna 3 meseca odvojite sa strane.

 Model finansiranja biznisa

Ima raznih modela finansiranja. Treba da procenite koji je pravi za vaš biznis. Ne zaboravite da danas i preko crowdfundinga možete da animirate nepoznate ljude da doprinesu vašem projektu. Ukoliko žeite da povećate šanse da dobijete budžet pre nego što krenete u projekat, najbolje je da se pre biznis plana fokusirate na „pitch”. Reč je o dopadljivoj priči koja prati prezentaciju, prvom utisku koji potencijalni finasijer stiče o vašem predlogu. Kratku formu kakva je pitch je mnogo lakše kotrolisati i pripremiti, a pre ćete i dobiti komentare i videti odziv. Veliki broj investitora ne čita ceo biznis plan, iako mnogi očekuju da ga imate.

 

Otvorite vaš biznis.

Novac je u banci. Plan je usvojen. Sledeći korak je naći lokaciju, ukoliko vaš biznis to zahteva. Potrebno je ući u proces pregovaranja oko zakupa. Nabaviti potrebnu opremu. Instalirajte telefone. Angažujte osoblje. Postavite cene. Napravite žurku povodom otvaranja. Svaki od ovih koraka morate pažljivo promisliti.

Ako ste u maloprodaji, vaša lokacija će diktirati tip klijenata. Iako dobra lokacija ne garantuje uspeh, loša skoro uvek vodi do neuspeha. Dok tražite lokaciju, zapitajte se koliko lako vas potencijalni klijenti mogu pronaći. Da li će vaše promocije biti uočljive. Da li u blizini postoji parking? I najzad, kakva je konkurencija? Ako su vaši konkurenti blizu, to može biti dobar znak da se željena klijentela vezuje za lokaciju.

 Lokacija biznisa

A sada enterijer. Izgled vašeg prostora umnogome utiče na zadržavanje klijenata i na način na koji se prezentujete. Bez obzira da li je reč o prodavnici, restoranu, kafiću ili nečem sasvim drugom, boje i svetla utiču na štimung. Razmislite o tome šta želite da bude osvetljeno i kako, kakvu vrstu atmosfere želite da postignte.

S druge strane, ako ste IT frilenser, vaša soba može biti vaša kancelarija, barem dok biznis ne poraste. Pre ili kasnije, sleduje proces širenja. On zahteva istu količinu planiranja koliku iziskuje i start, ali se ovaj trud pre ili kasnije isplati.


Radite i grešite.

Greške su sastavni deo svakog posla. Čak iako vam nije prvi put da pokrećete biznis, možete očekivati greške. Učenje kroz greške ključno je za napredak. Budite otvoreni za eksperiment. Sve što vam padne na pamet isprobajte.

Svaki biznis ima svoja pravila. Mnogo toga se ne može predvideti. Ali postoji set pravila koje se mogu primeniti na svaki biznis. Ona mogu preduprediti greške i obezbediti profit.

Ko radi, taj i greši

  • 02.12.2014 11:58

Komentar