Načela biznisa i veštine koje ne izlaze iz mode (prvi deo)

Poslovni sastanak na filmu

 

Iako živimo u digitalnom dobu (dobu brzih tehnoloških promena i digitalnog novca kao što je bitcoin), neke veštine nikada neće postati passé. Osnove načela biznisa formulisane su mnogo pre digitalne ere. Veštine koje ih prate nikad ne zastarevaju. Evo nekoliko osnovnih:

 

Komunikacija.

Kada firma kuburi s novcem, morate prodati ideju; sposobnost da smisleno argumentujete može da proda lošiju ideju, jer su za dobru nedostajale prave reči. Kompjuterski sistemi su tu da skrate vreme i obezbede informacije, ali ništa ne može da zameni dobro plasiranu ideju. Samo u direktnoj komunikaciji možete privoleti svoje pretpostavljene da podrže vašu inicijativu ili predlog.

Menadžment vremena i organizacija.

Ostati organizovan i praviti prioritete poguraće i vas i vaš tim napred. Podjednako je važno doneti odluku, ali i reagovati brzo. Aplikacije su tu da uštede vreme, ali ne mogu vam reći kako da se organizujete. Doneti odluke odmah je jedna od ključnih veština. Ona zahteva odlučnost i hrabrost, ali štedi vreme koje preterano promišljanje i analiza oduzimaju.

Postavljanje ciljeva.

Nema tog biznisa koji, koliko god da je automatizovan, bez vizije daje rezultate. Jasna vizija daje fokus i diktira aktivnosti. Precizno definisani ciljevi vode ka ostvarenju vizije, dok neprecizni kreiraju haos i rasulo.

 Načela biznisa pred filmskim kamerama

 

Delegiranje.

Bez obzira na talenat i obrazovanje, jedan čovek ne može da pokrije sve zahteve i ispuni viziju bez pomoći. Sposobnost da se okružite darovitim ljudima koji čine da i vaše sposobnosti dolaze do izražaja, a istovremeno završavaju posao na vreme.

Javno govorništvo i veštine prezentovanja.

Veština komuniciranja vaših ideja podiže i kredibilitet i popularnost. Web konferencije olakšavaju prezentovanje i čine ga dostupnijim, ali utisak koji ostavljate u direktnom susretu traje duže i neuporedivo je intenzivniji.

 Javno predstavljanje

 

Građenje dobrih odnosa.

Gajenje dobrih odnosa je jedna od garancija napretka. Društvene mreže i imejling nenadmašni su alati za sticanje kontakata, ali trik je u njihovom održavanju. Negujte svoje odnose s klijentima i partnerima i oni će uvek izabrati i preporučiti vas pre drugih. Ovako ubijate dve muve jednim udarcem. Dobijate na reputaciji i širite mrežu. Takođe, za dobru sliku o vama ili vašoj kompaniji ništa ne može da se meri sa kvalitetnim PR-om.

Strast i odlučnost.

Motivacija mora da dolazi iznutra. Vaš poriv za savršenstvo je vaša privatna stvar. Ne zavisi od informacionih tehnologija, ali one na pravi način pomažu njegovom ostvarenju.


Ovo je samo deo veština kojima se morate vraćati i koje morate proveravati. Sve one su deo arsenala svakog uspešnog poslovnog čoveka. Mnogi nisu ni svesni da ih imaju. Ali, jedno je sigurno: potrebne preduslove ima svako. Samo ih morate razviti na pravi način.

 

  • 07.11.2014 11:16

Komentar