Pet saveta za odličan odnos s potrošačima, koji vam mogu povećati prodaju za neverovatnih 120 procenata

Mnoge kompanije se vode filozofijom da je za uspešnu prodaju potrebno uložiti mnogo sredstava u marketing i oglašavanje. Međutim, malo je onih koji znaju da se isti efekat može postići i onda ako se fokusirate na svoje postojeće i potencijalne klijente. 

odnos sa potrosacima 

Donosimo vam pet saveta pomoću kojih ćete izgraditi kvalitetan odnos sa svojim kupcima, bez toga da dajete stotine hiljada na reklame.

 

Sitnim koracima do potpunog poverenja

Budite strpljivi u izgradnji novih odnosa. Kako bi vaši klijenti stekli poverenje u vas i ono što im nudite, potrebno je određeno vreme. Nemojte podilaziti svojim potencijalnim potrošačima, niti im obećavati kule i gradove kad ste svesni da svoja obećanja nećete moći ispuniti. Odvojite vreme da upoznate svoju ciljnu grupu, i poradite na tome da ih ne tretirate kao masu potrošača. Najbolji stav koji možete imati prema kupcu je da se pozicionirate kao njegov savetnik. Postavite se kao neko ko ima zadatak da pomaže i rešava sve probleme, neko ko će biti oslonac, neko ko će pouzdano štititi interese potencijalnih kupaca. Obezbedite prijateljski odnos i na takav način steknite poverenje i lojalnost vaših potencijalnih kupaca

 

izgradnja odnosa sa potrosacima

 

Komunikacija je ključ uspeha

Komunicirajte sa vašim potencijalnim i postojećim kupcima. Koliko često se obraćate svojoj ciljnoj grupi? Da li se vaša komunikacija sa kupcima svede na ponudu i prodaju nekih novih proizvoda i usluga? Kako biste ostvarili optimalne rezultate, veoma je bitno da se što češće obraćate svojim klijentima i da to radite na ne previše napadan način. Potrudite se da povremeno pošaljete mejl koji nije toliko fokusiran na prodaju, nek to bude bilten koji će ponuditi rešenje za neki od problema vaših potrošača, nek to bude članak o nekoj aktuelnoj temi, nek to bude tekst koji između redova navodi čitaoca da bi trebalo da razmisli o kupovini vašeg proizvoda ili usluge, ali nikako agresivnim tonom komunikacije. Koliko često ćete se obraćati ciljnoj grupi može zavisiti od industrije u kojoj poslujete, od godišnjeg doba i od mnogih drugih faktora, ali je veoma bitno da odredite strategiju koja će vam pomoći da ostvarite dobar odnos sa potencijalnim klijentima, a pritom poboljšate prodaju.

 

Proširite svoje vidike

Unapredite svoje usluge u zavisnosti od toga šta je vašem klijentu potrebno. Tokom vašeg poslovanja, dešavaće se da dođete u situaciju kad ćete biti primorani da donesete odluke vezane za proširenje svojih usluga ili kreiranje novih proizvoda, a sve u cilju da odgovorite na specifične zahteve vaših klijenata. Prilagođena rešenja mogu biti korisna kako za vašeg kupca, tako i za vas:

  • Klijent će zapamtiti šta ste učinili za njih u vremenu kad im je to bilo preko potrebno,
  • Vi ćete ostvariti dodatne prihode zahvaljujući proizvodu ili usluzi koju niste ni sanjali da ćete jednog dana imati u svojoj ponudi.

Ono što je bitno napomenuti, jeste da obratite pažnju da vaš trud bude adekvatno kompenzovan, ako u velikoj meri odstupate od svojih osnovnih usluga kako biste svom klijentu ponudili zadovoljavajuće rešenje za njegove probleme.

 

Svaki kupac je zvezda

Tretirajte svakog klijenta kao da je jedini. Srećan klijent će preporučiti vaš proizvod ili uslugu drugim ljudima. Obezbedite svakom potrošaču najbolju uslugu, nebitno da li je to međunarodna kompanija sa 6.000 zaposlenih ili preduzetnik koji je počeo da posluje pre nekoliko meseci. Nikad se ne zna koga vaši klijenti poznaju, niti kome vas mogu preporučiti. Zapamtite, mala preduzeća današnjice mogu postati velike kompanije sutrašnjice i veoma je bitno da na vreme izgradite lojalan odnos sa takvim klijentima, jer vam mogu osigurati velike poslove u nekoj bliskoj budućnosti.

 

podjednako tretiranje klijenata

 

Klijent je uvek u pravu

Unapredite svoju korisničku podršku. Većina preduzetnika i firmi ulaže ogromne napore u pridobijanje novih kupaca ili korisnika, investirajući ogroman novac u prodajnu silu jer na kraju dana ipak je profit ono nešto od čega zavisi poslovanje celokupne kompanije. Ono što treba da vas izdvoji u odnosu na konkurenciju jeste kvalitet vaše korisniške podrške. Zapitajte se, da li slušate svoje korisnike, da li ograničavate radno vreme podrške, da li imate običaj da krivicu prebacujete na vaše kupce? Uloga korisničke podrške je ogromna kad pričamo o odnosima sa javnošću i izgradnji dobrog imidža kompanije. Nebrojni su načini kako poboljšati online interakciju s kupcima, čineći ih tako zadovoljnijima. Edukujte svoje zaposlene o svim mogućim i nemogućim pitanjima, saslušajte svoje klijente, prilazite im sa identičnim zanimanjem i naporima i shvatite da je dobra korisnička podrška ili customer service mnogo važnija od same prodaje.

 

Pravilno građenje i upravljanje odnosima sa kupcima vam omogućava da svoju zaradu ostvarite lakše. Odnosno, preduzeću obezbeđujete promet i rentabilnost zahvaljujući poverenju koje ste izgradili sa klijentima. Strategije i tehnike za povećanje vrednosti kupaca su deo marketing znanja koja imaju visok nivo primene u samom procesu prodaje, pa je potrebno da ih dobro izučite.

  • 25.09.2015 10:58

Komentar