Stekni najcenjeniji poslovni sertifikat!

Održavanje kvalitetne komunikacije sa kupcima

Bez obzira na to koliko često ostvarujete kontakt s kupcem, vrlo verovatno ne komunicirate dovoljno. Redovna komunikacija čuva poverenje između vas i kupca. Zapamtite: kupac odlazi od prodavca koji ne ostvaruje stalnu komunikaciju sa njim.

Iznenađujuće je koliko malo firmi redovno održava kontakte sa kupcima. Pridobijanje novih kupaca je deset puta skuplje od čuvanja postojećih, zato ako smanjite gubitak kupaca možete značajno povećati dobit.

Postoji nekoliko načina kvalitetne komunikacije sa kupcima koje mogu učvrstiti odnos sa kupcem i povećati njegovu lojalnost vašoj firmi:

1. Pismo generalnog direktora

Pošaljite ga 14 dana nakon prve kupovine. Ako ste manja firma, pismo neka ga potpiše vlasnik firme. Ako radite u većoj firmi, neka ga potpiše neko od članova uprave.

2. Stručne informacije

Obrazovanje je vrlo efektivan način održavanja kontakata, jer većina kupaca želi znati više i napredovati. U vašoj firmi se skriva na tone korisnih informacija koje možete preraditi u poruke za kupca.

3. Anketa

Barem jednom godišnje pošaljite kupcima anketu sa nekoliko pitanja. Rezultati ankete mogu biti izuzetno dragoceni za Vaš marketinški sektor. Mogu Vam pomoći u povećanju prodaje i dobiti.

Kada ima previše kupaca nemoguće je da sa svakim uspostvite lični odnos. Morate uspostaviti sistem pismene masovne komunikacije za veće grupe kupaca. Cilj te komunikacije nije samo ponovna kupovina. Svaki kupac može postati oglas koji govori, koji će širiti dobar glas o vama i pomagati u pridobijanju novih kupaca.

Koje alate možete najčešće koristiti za masovnu komunikaciju sa kupcem?

1. Pismo zahvalnica

Pošaljite ga svaki put kada zaključite prodaju. Pismo neka bude ljubazan pozdrav i izraz poštovanja. Pismom možete kupcu predložiti da u slučaju nezadovoljstva u vezi bilo čega u firmi obavesti autora pisma kako bi on mogao nešto učiniti.

2. Pismo o zadovoljstvu kupca

Pošaljite pismo kupcu par nedelja posle kupovine. U tom pismu ljubazno objasnite koliko je za vas važno mišljenje vašeg kupca, jer samo tako možete poboljšati svoju uslugu.

 


Autor: Miroslav Zorić 

Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
Briga o kupcima Kako rad od kuće pomaže da se poveća produktivnost i kvalitet zaposlenih
10 saveta za delegiranje Kako iskoristiti CPA model za širenje mreže partnera

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.