Stekni najcenjeniji poslovni sertifikat!

Briga o kupcima

Za razliku od ranijeg, tradicionalnog načina prodaje, prodaja koja u svom fokusu ima razmišljanje i brigu o interesima kupca, predstavlja potpuno drugačiji način prodaje. To znači da treba da upoznate kupca i njegov posao, upoznate njegove planove i ciljeve, i pozicionirate svoj proizvod ili uslugu kao deo njegovog poslovnog uspeha.

Da bi shvatili ovaj novi koncept treba da pođete od 3 jednostavna pitanja koje bi postavili sebi, u situaciji kada bi se našli u ulozi kupca:

1. Da li više volite da kupujete od prodavca koji hoće da vam pomogne da pronađete ono što želite, ili od prodavca koji za vas ne pokazuje mimalo interesovanja?

2. Da li više preferirate da poslujete sa prodavcem koji zajedno sa vama istražuje mogućnosti i daje predloge, ili sa prodavcem koji nastoji da vam što pre proda jedan od svojih proizvoda ili usluga?

3. Da li više verujete prodavcu koji vam preporučuje proizvod koji najbolje odgovara vašim željama, ili prodavcu koji vam nudi proizvod na kome ostvaruje najveću dobit? 

Karakteristike novog načina prodaje su:

  • U novom konceptu vi se koncentrišete na to kako da vaš proizvod ili usluga donesu kupcu korist. Zajedno sa kupcem radite na otkrivanju tih koristi.
  • Vi i kupac ste na istoj strani i na istom poslu.
  • Uspeh i rezultat dolaze kao posledica zadovoljstva vašeg kupca.
  • Rast prodaje nije rezultat vaše veštine da ubedite kupca, već rezultat vaše sposobnosti da svojim proizvodima ili uslugama rešite kupčeve probleme.
  • Morate zaboraviti krakoročne prodajne ciljeve koje morate ispuniti. Umesto toga ponašajte se kao savetnik svog kupca koji je u stanju da mu pomogne.
  • Vaša pažnja mora biti usmerena na kupca. Morate saznati šta on želi, do čega mu je stalo i koje ciljeve želi da ostvari.
  • Razmišljajte o postupcima prema svojim kupcima, i potrudite se da se između velikog broja prodavaca, danas odluče baš za vas.


Da bi bili što uspešniji u biznisu potrebno je da brinete o svom kupcu. To ne zahteva mnogo vremena i napora, već jednostavno redovnu evidenciju. Za svakog kupca sa kojim ste bili u kontaktu vodite evidenciju o tome šta je kupio i za šta se interesovao. Možda će u bliskoj budućnosti kupac ipak doneti odluku o kupovini onoga za šta se raspitivao.

Nazovite povremeno svoje kupce, popričajte prijateljski sa njima, proverite da li su zainteresovani za kupovinu nečega iz vaše ponude. Ako često uvodite nove proizvode u vaš asortiman, obiđite svoje kupce i upoznajte ih sa novitetima u vašoj ponudi.

Zapišite detalje na koje kupac obraća pažnju. Zapišite podatke o porodici, rođendanima, pa pošaljite čestitku kada za to dođe vreme. To nije skupo i ne zahteva mnogo vremena. Potrebno je da samo redovno pratite podatke. Ove sitnice će vam otvoriti vrata svakog kupca. Ovakvi kontakti čine vas uspešnima i prodaja dolazi sama po sebi.

Vrata će vam uvek biti otvorena ukoliko ste ljubazni i prijateljski raspoloženi i ukoliko ne insistirate samo na prodaji.

Ne zaboravite da ostavite svoju vizit kartu. To ne znači da treba da čekate kupčev poziv i zaboravite na njih, jer vrlo često ćete doći u situaciju da kupci jednostavno zaborave da se nešto što im je potrebno može naći u vašoj ponudi.

Kada kupac stekne poverenje u vas, dobili ste stalnog kupca kojeg ne smete zanemariti, već treba da nastavite da ga obasipate pažnjom. Jer u današnjem biznisu, kupac je BOG.

 


Autor: Miroslav Zorić

Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
Procena performansi kao preduslov kvaliteta 6 principa izgradnje korporativnog imidža na internetu
9 faza rešavanja problema Zašto vaša kompanija mora da se aktivira na društvenim mrežama - infografik

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.