Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

7 strategija za formiranje cene proizvoda

Od cene proizvoda umnogome zavisi da li ćete uspešno prodati proizvod na tržištu. Stoga, prilikom njihovog formiranja morate pažljivo razmotriti sve bitne faktore (karakteristike proizvoda, stanje konkurencije, kupovnu moć stanovništva...). Postoji veliki broj strategija za formiranje cene proizvoda. Ovo su 7 najčešćih:

Eksploatacija tržišta

Ova strategija formiranja cene se često zove i „brz ulazak, brz izlazak" jer veliki broj firmi sa najvišom profitnom stopom, koji koriste ovu strategiju, napuštaju tržište čim marže postanu preniske. Strategiju eksploatacije tržišta možete primenjivati ako nastupate na malim tržištima, bez konkurencije, sa novim ili unikatnim proizvodom. Zbog visokog profita, konkurenti često mogu brzo prodreti na tržište sa nižim cenama i time vas primorati da prihvatite niže profitne stope ili da u potpunosti napustite tržište.

Formiranje cena bazirano na kvalitetu

Za razliku od prethodne, primenom ove strategije koja se koristi za formiranje cene proizvoda ostvarujete dugoročni profit putem sistematskog razvoja tržišta. Ovu strategiju možete primenjivati samo ako imate visokokvalitetne proizvode, jer se akcenat stavlja upravo na kvalitet. Potrebno je da nastupite sa snažnom reklamnom kampanjom kako bi istakli veću vrednost proizvoda i ukazali na koristi za potencijalne kupce. Ovakva strategija nosi visoke troškove promocije koji utiču na formiranje visokih početnih cena i veće profitne stope. U slučaju primenjivanja ove strategije posebno je važno da budete uporni, jer je potrebno dosta vremena dok proizvod ne stekne reputaciju i počne da donosi profit.

Formiranje cene na osnovu životnog ciklusa proizvoda

Suština ove strategije je da na osnovu anticipiranog životnog ciklusa proizvoda vršite sistematsku koordinaciju cena i stope profita. Konkurenti će odgovoriti na sniženje vaših cena, ali vi ćete zadržati povoljne profitne stope zbog ekonomije obima za vreme životnog ciklusa proizvoda. Ključni element za formiranje cene je odabrati pravi trenutak za snižavanje cena u odnosu na kraj životnog ciklusa proizvoda. Ukoliko sporo snižavate cene, u nekim periodima će vaša cena biti previsoka i izgubićete prihod i profit od prodaje.

formiranje cene proizvoda

Strategija podela tržišta

Ova strategija za formiranje cene proizvoda je poznata i pod nazivom „za svakog ponešto". Funkcioniše u uslovima konkurentske ravnoteže, tj. kada se cene ne menaju bez obzira što postoji konkurencija na tržištu. U ovom slučaju, vaše početne profitne stope će biti povoljne. Dobre profitne stope direktno će uticati na stabilnost poslovanja. Nedostaci ove strategije odnose se na preuzimanje finansijskog rizika time što se obavezujete na značajnije finansijske i ljudske resurse da biste zadržali stabilan udeo na tržištu. Takođe, novi konkurenti mogu da uđu na tržište sa istim ili sličnim proizvodima po znatno nižim cenama i poremete konkurentsku ravnotežu među postojećim učesnicima na tržištu.

Prilagođavanje konkurentskim cenama

Suština ove strategije za formiranje cene je u usklađivanju marži radi usaglašavanja sa konkurentskim cenama na tržištu. Profit je održiv na duži rok s obzirom da obim prodaje smanjuje troškove proizvodnje i marketinga po jedinici proizvoda. Ovim razvijate stabilnu tržišnu poziciju. Ipak, treba da budete spremni na reakcije konkurencije, posebno kad se radi o iznenadnom smanjenju cena - što može dovesti do prodaje po veoma niskim stopama i poslovanja sa gubitkom.

Strategija razvijanja tržišta

Podrazumeva dugoročni pristup tržištu držanjem nižih cena od konkurencije tokom određenog perioda. Početne profitne stope biće niske ili ih uopšte neće biti. Konkurenti će morati da se prilagode vašim cenama ili da napuste tržište. Nakon što konkurenti počnu da napuštaju tržište možete da povećate svoje cene, profitne stope i udeo na tržištu. Suština strategije je strpljenje i spremnost da pustite zakonu tržišta da eliminiše vaše rivale.

Strategija kupovine tržišta

Koristite je kada nastojite da pronađete pouzdano strano tržište na koje možete da plasirate višak proizvoda ili zastarele proizvode po veoma niskim cenama. To su tržišta gde su niske cene važnije od najnovijih dostignuća, tj. manje razvijene ili nerazvijene zemlje. Dugoročni cilj je da imate značajan udeo na tržištu tako da možete da prodate više svojih proizvoda u budućnosti.

 

Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
Announcing a Sales Campaign, Promotion or Incentive Program Pokretanje novog projekta i rad na projektu
6 mitova o komunikaciji Merenje stresa - izmerite koliko ste pod stresom
Interesuje vas ova oblast? Postanite i vi stručnjak pohađanjem BusinessAcademy programa: PreduzetništvoMarketing i marketing menadžmentFinansijski menadžment i Prodaja i menadžment prodaje.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se