Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

Kako uticati na ljude - najčešće korišćene strategije

Kako uticati na ljude i šta je to uopšte uticaj? Sposobnost da se utiče na druge ljude, tj. sposobnost da se menja stav ili ponašanje pojedinaca ili grupa vezano je za pojam moći. Moć je najkraće rečeno sposobnost onih koji je imaju da ostvare stvari koje žele.

Moć u organizacijama pripada menadžerima, izuzetak su male i srednje firme gde određene vrste moći i autoriteta zadržava preduzetnik, odnosno vlasnik preduzeća.

Strategije uticaja na ljude

Najčešće možete koristi sledećih devet strategija da bi ostvarili uticaj na druge ljude:

1. Strategija konsultovanja

Kod strategije konsultovanja, uticaj na druge ostvarujete tako što se ih pitate za savet o pravcu akcije ili omogućavate njihovu participaciju u odlučivanju.

2. Strategija racionalnog ubeđivanja

Pomoću ove strategije, uticaj ostvarujete pružanjem argumenata zašto je to što tražite od drugih osoba logično, racionalno i u njihovom najboljem interesu.

3. Strategija inspiracije

Karakteristično za strategiju inspiracije (često viđenoj na TED konferencijama) jeste da se uticaj na ljude ostvaruje pozivanjem na ideje, vrednosti i verovanja ili uveravanjem da će izabrani kurs akcije biti uspešan.

kako uticati na ljude

4. Strategija ingracijacije

Ovu strategija se koristi da se izgradi osećaj obaveze kod nekog da podrži akciju jer mu se čini ili je ranije činjeno nešto dobro i korisno za njega. Time se odbijanje da se podrži neka akcija čini težim za osobu koja je meta uticaja.

5. Strategija koalicije

Kod ove strategije, drugi uticajni ljudi se koriste da izvrše uticaj na metu da se povinuje zahtevima.

6. Strategija pritiska

Strategija pritiska podrazumeva korišćenje zahteva, pretnji, uznemiravanja da bi se dobila podrška za akciju ili odluku.

7. Strategija legitimisanja

Kod ove strategije, uticaj ostvarujete pozivanjem na autoritet, formalnu organizacionu strukturu, procedure ili pravila koji vam daju pravo da tražite od osobe da se povinuje vašim zahtevima.

8. Strategija lične molbe

Strategija lične molbe znači pozivanje na osećanje lojalnosti ili drugarstva da bi se obezbedila podrška.

9. Strategija razmene

Karakteristika strategije razmene jeste da uticaj ostvarujete obećavanjem neke koristi ili nagrade u budućnosti ili pozivanjem na već ranije ostvarenu korist ili nagradu za osobu metu.

 

Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
Holiday Greetings Koje osobine preduzetnika treba da posedujete?
Seminar - Poslovna komunikacija Marketing trikovi za dobro reklamiranje
Interesuje vas ova oblast? Postanite i vi stručnjak pohađanjem BusinessAcademy programa: Marketing i marketing menadžment.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.