Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

Kako reći ne i kada treba reći ne


Reći 'NE' jeste jednostavno, ali nekad to i nije tako lako nekim ljudima. Shvatite da morate imati sistematičnu i principijalnu poziciju kada treba tako nešto uraditi. Kako reći ne je tema koja zanima mnoge ljude jer je većina njih navikla tj. naučena je da funkcioniše na drugačiji način gde reći ne i nije baš uvek prihvatljivo. Međutim, sve se može promeniti. 

Kako reći ne - znajte šta želite i koji su Vaši prioriteti

Ako možete, planirajte Vaše radno vreme i dan! Najbolje je reći 'ne' novim aktivnostima koje se pred Vas postavljaju i koje se ne uklapaju u Vaš plan. Na zapadu se vrlo često kaže „Osoba koja nema svoj plan i cilj služi drugima koji ga imaju“.

Budite načisto koji su Vaši prioriteti: šta trenutno pokušavate da postignete i kada želite to da uradite, kako usmeriti energiju na to što želite uraditi. Morate biti ponekad nefleksibilni. Nove poslovne prilike mogu biti smetnja Vašem ustaljenom poslovanju, zato dobro razmislite o njima.
kako reci ne

Da bi sve postigli morate odrediti prioritete i držati se njih. Onda ćete biti u mogućnosti da spoznate koje su to poslovne prilike dobre, a koje su samo traćenje Vašeg vremena.

Svaki uspešan posao počinje sa jasnim ciljevima. Ukoliko nemate jasne ciljeve vrlo brzo ćete postati žrtva prevelikog broja obaveza. Nećete biti u mogućnosti da sami odlučujete na šta usmeriti najbolje svoju energiju. Mnogo je bolje ponekad reći 'ne'. Naravno, morate biti sigurni u sebe i imati definisane ciljeve.

Morate biti svesni posledica uzimanja dodatnog posla


Ovo je povezano i sa Vama i sa osobom koja radi sa Vama. Smatramo da je najbolji pristup poštenje i direktnost. Na primer, možete reći: „Ako ovo preuzmem na sebe, druge obaveze će trpeti“. Dakle, Vi jednostavno nećete moći da uradite posao kvalitetno i Vaš posao će krenuti nizbrdo.

Kada nešto ne možete da uradite ili niste sigurni jednostavno recite: „Žao mi je, nisam u mogućnosti da završim taj posao“. Videćete da Vas niko neće pitati zašto već će jednostavno prihvatiti Vaš odgovor.

Kako biste u budućnosti bili sigurniji u sebe i znali kada i kako reći ne potrebno je da radite na sebi i otkrivate šta je to čemu želite da se posvetite a na šta ne treba trošiti vreme i vremenom će vam postati lakše da izrazite svoje mišljenje i da izgovorite ne kada zaista osećate da tako treba.

Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
7 strategija koje će vam pomoći da se napravi dobra prezentacija Discrimination Complaint Letter
Organizacija koja uči - 5 principa Kako se obogatiti počevši od nule?
Interesuje vas ova oblast? Postanite i vi stručnjak pohađanjem BusinessAcademy programa: Marketing i marketing menadžment i Menadžment ljudskih resursa.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.