Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

Stručno usavršavanje: 10 prednosti profesionalnog razvoja

Kada se govori o razvoju karijere, jedan od predmeta rasprave jeste stručno usavršavanje.   S jedne strane se nalaze brojni stručnjaci koji veruju da usavršavanje pozitivno utiče na dalji tok karijere, dok su sa druge su oni koji to vide kao gubljenje vremena.

Ipak, prednosti stručnog usavršavanja se ne mogu osporiti. Pre svega zato što ulaganje u dodatno obrazovanje rezultira većom produktivnošću, pa, dugoročno gledano, predstavlja uštedu vremena i resursa . Pored toga, ulaganje u profesionalni razvoj se tokom godina vraća na različite načine. Tome u prilog ide i činjenica da su ciljevi stručnog usavršavanja proširivanje znanja zaposlenih, povećavanje efikasnosti i, naravno, osposobljavanje zaposlenih da preuzmu poziciju lidera u kompaniji.

Veća produktivnost je, naravno, samo jedan od benefita dodatnog obrazovanja. Pored ovoga, postoje i druge prednosti koje stručno usavršavanje donosi svima koji žele da rade na sebi i kada završe formalno školovanje.

sticanje novih znanja

Kontinuirano obrazovanje jeste put da pojedinac napreduje na različitim poljima. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije definisalo je  glavne ciljeve profesionalnog usavršavanja kao lični izbor, unapređivanje kvaliteta života, mogućnost pune socijalne participacije, kontinuiranog razvoja i kvalitetnijeg života u zdravoj životnoj sredini.

Tako posmatrano, glavni zadatak kontinuiranog obrazovanja - mogućnost sticanja veština, znanja i kompetencija za svakog pojedinca - jeste kratkoročni cilj koji za sobom povlači brojne dugoročne. Ovi ciljevi su važni kako za razvoj pojedinca, njegovih talenata, potencijala i sposobnosti, tako i za razvoj društva u celosti.   

Benefiti koji dolaze sa sticanjem novih znanja

Oni koji smatraju dodatno usavršavanje i konstantno proširivanje znanja kao nepotrebnu obavezu možda će biti razuvereni kada u nastavku teksta otkriju 10 benefita koje svaki profesionalac dobija kroz stručno usavršavanje.

1. Veće samopoštovanje i samopouzdanje

Ne kaže se bez razloga da u znanju leži moć, ali mudri će tu moć prepoznati u samom procesu učenja. Saznanje je ono što menja ljudsko biće, ono što je suština neprekidnog progresa - kako globalno, tako i na ličnom planu. Pre svega, samopouzdanje i samopoštovanje profesionalca rastu kada postane svestan da je i njegovo znanje veće.

Važno je uzeti u obzir da samopoštovanje i samopouzdanje nisu sinonimi, i pored toga što su povezani. Da, oba predstavljaju veru u sebe, ali na potpuno drugačije načine. Samopoštovanje predstavlja stav koji osoba zauzima prema sopstvenoj ličnosti, dok je samopouzdanje vezano za to kako ista vidi svoje sposobnosti za rešavanje različitih zadataka.

Tako, nije redak slučaj da osobe sa niskim samopoštovanjem imaju problem i sa samopouzdanjem, i obrnuto. Razumevanje te spone pomaže nam da shvatimo koliko je zapravo bitno raditi na oba aspekta ličnosti i koliko na to, u profesionalnom smislu, utiče stručno usavršavanje, bilo da je u pitanju zvanično ili nezvanično obrazovanje.

Na koji način se ova prednost ispoljava na radnom mestu? Jedan od uočljivijih primera jeste da osobe koje su prošle kroz profesionalno usavršavanje imaju čvršće i utemeljenije stavove od svojih kolega na poslovnim pregovorima ili sastancima. Oni će se obično otvoreno zalagati za plan koji smatraju da treba realizovati i bez ustezanja će izneti svoje mišljenje. Na taj način ostavljaju snažan utisak na klijenta, a njihov rad postaje efektivniji.

stručno usavršavanje

2. Veća efikasnost na radnom mestu

Rad na širenju znanja i razvoju stručnosti zaposlenih ima za cilj kvalitetnije izvršavanje radnih zadataka. Ipak, ne utiču samo “tvrde veštine” na produktivnost. Rad na drugim umećima i njihova nadgradnja i te kako utiče na efikasno obavljanje posla.

Jednostavno rečeno, što je veći broj profesionalnih veština kojima ste ovladali, to vam radni zadaci postaju lakši  i oduzimaju manje vremena. Dakle, posao ćete brže obavljati jer će vam biti potrebno manje konsultacija sa nadređenima i manje provera.

Iz tog razloga, ovladavanje “mekim veštinama”, koje se mogu primeniti u različitim tipovima poslovnog okruženja, ima toliki uticaj na izbor kandidata pri svakom razgovoru za posao i u svakoj industriji. Prvenstveno, ovo važi za moderne profesije kao što su menadžment i marketing, ali i ostale koje podrazumevaju kontinuirano profesionalno usavršavanje.

3. Razvijanje liderskih sposobnosti i veći profesionalni uticaj

Sticanje pomenutih veština ima udela ne samo u vašem ličnom rastu već utiče i na sam kolektiv u kome radite. Vaše usavršavanje donosi benefite i vašim kolegama.

Primenom stečenog znanja zadobićete poštovanje saradnika i kolega. Što više ulažete u svoje usavršavanje, to će i vaš rad biti kvalitetniji. Usled toga, kolege će vas doživljavati kao osobu koja je sposobna da utiče na tok posla. Vi ćete u njihovim očima biti neko ko je odgovoran i spreman da povede tim. U tom slučaju, vaša stručnost će vas bez usiljenosti postaviti na mesto lidera.

Kada dođete do situacije da vodite svoj tim, od vas će se očekivati da budete osoba koja utiče na to da se ostali članovi tima osećaju dobro, a da u isto vreme postižu odlične rezultate. Dakle, vaša stručnost i samopouzdanje su preduslov da bi tim bio zadovoljniji i produktivniji.

4. Više mogućnosti za povezivanje

Nastava u okviru stručnog usavršavanja obično se izvodi u malim grupama, ali i te kako vam može pomoći da izgradite poslovnu mrežu. Na predavanjima ćete imati priliku da upoznate ljude koji imaju slične profesionalne afinitete kao vi i pripadaju sličnoj ili istoj struci. To su osobe koje predstavljaju potencijalne partnere ili saradnike, pa su poznanstva sa njima izuzetno korisna. Oni nisu samo kolege,već osobe koje imaju isti odnos kao i vi prema obrazovanju, dele iste vrednosti - vaši istomišljenici. I to je ono što stvara jake spone među ljudima.

Stručno usavršavanje je fantastična prilika za razmenu mišljenja i iskustava, ali i uspostavljanje kontakata. Uvek postoji mogućnost da će neko od vaših novih poznanika biti važna karika za vašu startap kompaniju ili neku drugu vrstu preduzetničke inicijative. Možda baš pored vas klupe sedi vaš budući poslovni partner.

5. Uvid u najnovije trendove

Često je jedan od većih problem za napredak profesionalca zona komfora. Naviknuti na određeni sistem i šablonski rad, mnogi potiskuju svoja interesovanja i propuštaju prilike za inovacije. Svakako, “status kvo” je najjednostavnije održavati, ali ukoliko zaista želite da radite na sebi potrebno je da pratite aktuelne trendove.

Iz tog razloga, stručno usavršavanje ne bi trebalo da predstavlja luksuz, već nešto što se podrazumeva za sve one koji teže održanju u poslovnom svetu danas. Sveže informacije, poslovne i tehnološke inovacije predstavljaju obaveznu štivo svakog profesionalca. Ovo je posebno imperativ u industrijama koje neprekidno rastu, poput IT-ja, marketinga, i sličnih.

Čak i ako se veći deo vašeg biznisa odvija oflajn, neophodno je da ga konstantno osvežavate i nadograđujete u skladu sa opštim trendovima. Zato su škole specijalizovane za vođenje modernog biznisa najbolji način da ostanete u toku i dobijete međunarodni sertifikat kao svedočanstvo o vašoj kvalifikovanosti.

moderne kvalifikacije za bolji posao

6. Moderne kvalifikacije za moderno doba

Svedoci smo nezaustavljivog progresa tehnologije, koji u isto vreme stvara nove radne pozicije i čini da druge postanu nepotrebne. Zato je vrlo važno da pažnju usmerite na zahteve tržišta. Ukoliko ste neoprezni u ovom segmentu poslovanje, lako se može desiti da vas vreme pregazi. To je razlog više da svoju radnu biografiju obogatite kvalifikacijama i sertifikatima kojima ćete držati korak sa poslovanjem 21.veka.

Bilo da dobijete sertifikat iz finansijskog menadžmenta ili Cambridge poslovnu diplomu, stručno usavršavanje je prilika da poslodavcu, bilo trenutnom ili potencijalnom, pokažete da idete da idete u korak sa promenama. 

Odabir dobre IT ili poslovne škole daju vam priliku da naučite kako da uspešno vodite biznis i razvijete gorepomenute “meke” i “tvrde” veštine. Naravno, pri izboru uvek treba gledati da to bude moderna institucija koja je praktično usmerena, sa savremenom opremom i predavačima koji su aktivni i u samoj industriji.

7. Ubrzano napredovanje u karijeri

Profesionalna edukacija predstavlja neophodan segment za sve one koji žele da napreduju u karijeru. To je posebno istina ako težite da zauzmete poziciju lidera ili da podstaknete zaposlene da napreduju. Razlog tome je što, kada dođe vreme da se odabere novi rukovodilac, prednost pri izboru će imati onaj zaposleni koji je pokazao najveću inicijativu i najveću želju za učenjem.

8. Nove ideje 

Kada konstantno radite na projektima koji su slični dešava se da počnete šablonski da ih odrađujete i sam vaš posao upada u rutinu. 

Težnja svakog profesionalca koji se nađe u ovoj situaciji jeste da nađe novi izvor ideja. Jedan od najboljih načina da dođete do istog svakako je nadgradnja znanja i razvijanje novih veština. Dodatno obrazovanje i prilagođeni trening zasigurno će biti podsticaj za rasplamsavanje vaše inspiracije. Isti posao ćete obavljati sa više kreativnosti, a počeće da vam se javljaju i ideje za projekte koji su izvan okvira vašeg kancelarijskog posla.

9. Napredak na ličnom nivou

Rad na razvoju veština nije samo priprema za uspon ka korporativnom vrhu. Sama činjenica da je neko prepoznao vaš kvalitet i odao vam priznanje za uloženi trud, zadovoljstvo zbog rada na sebi, osećaji su koji vas prate i kada izađete iz kancelarije. Oni vas čine da budete sigurniji i jači i u privatnim segmentima života. 

Samopouzdanje i poštovanje prema sebi koje smo pominjali ne pripadaju samo radnom prostoru. Kada uvidite da uspevate da završite sve obaveze u toku dana i naučite još nešto pride, vaše samopouzdanje će postati veće, što će dalje uticati na to da i vaši odnosi sa drugim ljudima budu kvalitetniji.

10. Zdraviji život

Iako profesionalno usavršavanje potencijalno vodi i ka finansijskoj dobiti, to nije najvažniji benefit koji će vam doneti. Iako će vam ovo zvučati čudno, ono pomaže i da se vaše zdravlje poboljša.

Dokazano je da postoji korelacija između učenja i zdravlja, odnosno da učenje pozitivno utiče na zdravlje. Prvenstveno, kontinuirano učenje ne dozvoljava vašem umu da se ulenji. Kao što i telo ostaje u formi dok vežbate, tako i vaš mozak mora biti u treningu. A to je posebno tačno kada je pamćenje u pitanju.

Osim toga, postoje i potvrde da osobe koje konstantno saznaju i istražuju žive duže, manje su podložne stresu. Učenje čak može pozitivno uticati i na visok krvni pritisak, slabljenje imunosistema, srčane bolesti i nesanicu.

Maksimalno razvijajte svoje sposobnosti kroz stručno usavršavanje 

Prirodno je da čak i najmanji uspeh u vama probudi želju za daljim napretkom i učini vaše ambicije većim. Kada se to desi imaćete utisak da vas ništa ne može sprečiti da ostvarite svoje želje. I zaista jeste tako. Neprestano usavršavanje u profesionalnom smislu pravi je put da ostvarite sve zacrtane ciljeve.

Svejedno da li kao preduzetnik vodite malo ili srednje preduzeće, da li ste šef sektora, direktor ili zaposleni kome je cilj napredovanje u karijeri, dobra ideja je da razmislite o nekom vidu stručnog usavršavanja. Profesionalniji pristup poslu otvara vam brojna vrata, pomaže da vas tim bolje prihvati i da brže postignete bolje rezultate. Naša topla preporuka je da pronađete najbolje moguće kurseve i obuke i radite na ličnom napretku kroz stručno usavršavanje.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.