Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

Liderstvo: Odlika sposobnih pojedinaca

Ukoliko želite da postignete značajan uspeh u karijeri, neophodno je da razvijete liderske veštine. Saznajte šta je to liderstvo i da li imate predispozicije za uspešnog rukovodioca.

liderstvo u biznisu

Tokom vekova, brojne osobe su svojim vanserijskim talentima menjale tok istorije. Iako su mnogima političari prva asocijacija na lidere, pravi predvodnici su briljantne ličnosti koje unapređuju svet oko nas. Reč je o ljudima koji su do uspeha došli svojim radom i revolucionarnim načinom razmišljanja. Pomenimo samo neke od njih: Voren Bafet, Bil Gejts, Ričard Brenson, Stiv Džobs itd. 

Oni ne samo što su sinonim za uspešno poslovanje, već i za inovacije u industrijama kojima se bave. Zahvaljujući njihovim idejama, celo čovečanstvo je doživelo značajan tehnološki napredak. Liderstvo je zaista odlika najsposobnijih, a dobra vest je da to svako od nas može da razvije. 

Zaista, ne morate da budete milijarder da biste iskazali svoje veštine u radu sa ljudima. Za to su potrebna određena znanja koja se stiču učenjem i iskustvom, ali je svakako potrebna i doza talenta. Da biste i vi maksimalno iskoristili svoje potencijale, detaljnije ćemo pojasniti šta je to što nekoga čini liderom i koje sve liderske sposobnosti morate da posedujete.

Ko su lideri?

Nijedan posao, na bilo kom nivou, ne može biti uspešan bez dobrog vođstva. Za to su zaduženi uspešni lideri koji predstavljaju uzor za podređene. Oni su do vodećih pozicija stigli zahvaljujući svojim znanjima i sposobnosti donošenja odluka. Uloga lidera je da podstakne sve da učestvuju u inovacijama i razvoju novih ideja i poboljsanja. Nije nimalo lako nalaziti se na čelu nekog tima. Od sposobnosti vođe često zavisi uspeh kompanije i svih zaposlenih. 

To znači da liderstvo predstavlja proces gde osoba svojim činjenjem utiče na ljude, a sve s ciljem realizovanja zacrtanog cilja. U nastavku teksta saznajte kako se uticaj lidera odražava na poslovanje kompanije. Kako je reč o veoma odgovornom poslu, od te osobe se očekuje da poseduje sledeće karakteristike:

 • Natprosečna znanja – talenat nije dovoljan za uspeh. Da biste došli do visoke pozicije, potrebno je da posedujete zavidnu stručnost u poslu kojim se bavite. Tako ćete postati autoritet u svojoj oblasti, što će omogućiti da sprovedete svoj plan u delo. 
 • Preuzimanje inicijative – razlika između kvalitetnog radnika i lidera je sposobnost pravovremenog donošenja važnih odluka. Preuzimanje odgovornosti u važnim momentima je izuzetno bitna osobina karakteristika najboljih. Često je potrebno u sekundi doneti odluku koja može da unapredi kompaniju ili je dovede do propasti. 
 • Samopouzdanje – uspeh će doći samo ako verujete u sebe i cilj koji ste postavili. Prava doza samopouzdanja je odlika najboljih, međutim kod mnogih to pređe u nadmeno ponašanje. Postoje brojni primeri firmi koje su propale jer su šefovi odbijali tuđe savete.
 • Inteligencija – onaj ko predvodi ljude mora da poseduje visok nivo inteligencije kako bi mogao da donosi pravovremene odluke. Inteligentan tip lidera ume da sagleda situaciju i brzo osmisli najbolji put do cilja.
 • Veština komunikacije – vrlo je važno poruke preneti na pravi način. U modernom poslovanju je veoma važno da na pravi način formulišete svoje zahteve. Suvoparno izdavanje naredbi može da izazove otpor kod podređenih, što dovodi do lošijih poslovnih rezultata. Zato je kvalitet komunikacije izuzetno važan u svim granama poslovanja.
 • Harizma – sve velike vođe umeju da inspirišu ljude kojima rukovode. Harizmatična osoba ume da pokrene rečima i delima zaposlene i ubedi ih da je njegov put najbolji:

Ovo su samo neke od karakteristika koje treba da poseduje svaki uspešan lider. Ako obratite pažnju, primetićete da su najmodernije svetske kompanije oblikovane po svojim liderima. 

Možda najbolji primer za to jeste Stiv Džobs. Osnivač Applea je imao jasnu viziju svoje kompanije i njene pozicije u svetu. Kada je prezentovao prvi iPhone, susreo se sa kritikama stručne javnosti, ali ga to nije sprečilo da istraje. Naprotiv, stvorio je proizvod koji su na kraju svi pokušali da imitiraju. Slično se desilo i nekoliko godina kasnije kada je predstavljen iPad. Danas je tablet izuzetno važan tehnički uređaj ne samo za zabavu već i za poslovne svrhe.

Istrajnost na putu ka cilju uprkos svim izazovima razdvaja velike ličnosti u odnosu na druge. Iz njihovih poteza možete da naučite kako se rešavaju problemi i primenite to u svojoj karijeri. Bez obzira na to da li ste PR menadžer, broker ili nešto treće, želećete da ostvarite najbolju moguću karijeru. 

Iako je put do vrha dug, imajte na umu da su najuspešniji ljudi kretali od same nule. Za uspeh je uvek potrebna doza sreće, ali nju treba zaslužiti pravilnim pristupom radu i hrabrim odlukama. U tom slučaju ćete imati velike šanse za uspeh. 

Lideri se ističu svojim veštinama

Mnogi lideri i menadžeri su svoje karijere započinjali u velikim sistemima, gde su napredovali od najniže pozicije do funkcionerskog mesta. Glavni razlog za njihov brz uspon je kombinacija znanja i posvećenosti kompaniji.

Naravno, nije svaki ekspert automatski efektivni lider, ali je važno da se odlično razume u oblast kojom se bavi. To će mu, kao šefu, pružiti uvid u proces rada i olakšati donošenje stručnih odluka. Kombinacija ekspertskog znanja i liderskih vešina je osnova za napredak u karijeri, i razvije sopstveni stil vođenja koji će kompaniju dovesti do uspeha.

šta svaki biznis lider mora da zna

Liderstvo je puno izazova

Rukovodilački posao je pun izazova, bez obzira na to da li je reč o malom ili velikom preduzeću. Lider kompanije se svaki dan susreće sa teškim odlukama, dok u isto vreme mora da organizuje posao i rešava interne probleme. 

Jedna pogrešna procena može da ugrozi kompletno poslovanje, zbog čega je važno kreirati efikasan sistem gde svako zna svoja zaduženja:

 • Kada su radnici u pitanju, čak i najbolji ne mogu da daju maksimalan doprinos ukoliko nisu dobro organizovani od strane nadređenih. Od dobrog lidera se očekuje da prepozna potencijale zaposlenih i u skladu sa tim ih rasporedi na pozicije gde će ostvariti najbolji učinak. Mudri poslodavci će pružiti šansu talentovanim radnicima, dajući im šansu da se dokažu i postanu uspešni rukovodioci u kompaniji.
 • Odlika dobrih šefova je podrška zaposlenima kad pogreše. Često je od same greške veći problem strah podređenih da će nešto poći po zlu. Lider treba svojim pristupom da eliminiše taj pritisak, ohrabrujući ih da uvek pokušaju da nađu najbolje rešenje, makar usput i grešili.
 • Liderstvo podrazumeva kreiranje poslovne kulture, tj. načina rada koji omogućava radnicima da pruže svoj maksimum. Veoma je bitno da zaposleni osećaju pripadnost firmi, a to se postiže poštovanjem njihovih ljudskih prava. Moderne kompanije se fokusiraju na kvalitet uslova rada, fleksibilno radno vreme, nagrađivanje i brojne druge benefite sa ciljem zadržavanja najsposobnijih stručnjaka. 
 • Od rukovodioca se očekuje da kreira i realizuje poslovni plan. Pritom je važno da se analiziraju sve prednosti i mane projekta i načini na koje će se ta znanja iskoristiti. Važno je da biznis plan bude ostvarljiv, ali i sa jasnom vizijom za budućnost.
 • Komunikacija sa poslovnim partnerima je od izuzetne važnosti za uspeh poslovanja. Svako će da gleda pre svega interese svoje kompanije, zbog čega su važni dobro pozicioniranje i povezivanje na obostranu korist. 

Postoje različiti stilovi liderstva, ali ono što im je zajedničko je da su na čelnim pozicijama uvek najsposobniji, najambiciozniji i najstručniji ljudi. Oni se stalno usavršavaju u želji da postanu i ostanu najbolji. Liderstvo je karakteristika koju svako može da razvije i da, uz dozu kreativnosti, ostvari veliki napredak u karijeri.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.