Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

Kako postati preduzetnik: Saveti za započinjanje biznisa

Ukoliko želite da ostvarite svoju poslovnu viziju i preuzmete odgovornost, prava odluka je da pokrenete sopstveni biznis. To ćete najlakše postići ukoliko postanete uspešan preduzetnik.

Kako postati preduzetnik

Za samostalno obavljanje neke delatnosti neophodno je da znate šta je preduzetništvo, tj. kako postati preduzetnik. Ono što svakako treba odmah da znate jeste da biti preduzetnik znači baviti se određenom delatnošću, za šta se plaćaju doprinosi i porezi. Mogućnost bolje zarade i samostalnost u poslu najčešći su razlozi zašto se neko odlučuje na privatni posao. Često se čak i odlično plaćeni menadžeri odlučuju za sopstveni biznis – zbog veće slobode u radu. Većina menadžera privatan biznis započinje iz malih preduzeća, pa vremenom šire svoje poslovanje. Mogućnosti koje nude freelance poslovi i rad od kuće samo su dodatni motiv.

Ipak, pre nego što osnujete svoju firmu, bilo bi dobro da se odlučite za neku oblast rada. To je samo prvi korak, jer bez ozbiljne poslovne analize i usavršavanja nećete moći da računate na uspeh. Ekspertiza je neophodna jer ćete u velikom broju slučajeva sami raditi. Naravno, u sklopu nekog projekta svakako ćete sarađivati sa drugima, ali će samo od vas zavisiti da li će vaš biznis uspeti.

Vreme je da odgovorimo na pitanje kako postati preduzetnik, i šta je sve neophodno da znate za uspešno pokretanje biznisa? Pažljivo čitajte naredne redove kako biste što lakše sproveli svoj plan da ostvarite uspešnu poslovnu karijeru.

Šta svaki preduzetnik treba da zna

Već na samom početku biće vam jasno da je za uspeh neophodno znanje. Svako može da registruje preduzetničku radnju za neku delatnost, ali bez znanja nećete daleko dogurati. Generalno, učenje se nikad ne završava jer se metode rada i tehnologije stalno unapređuju. Iako vas znanje može daleko odvesti, uspeh će biti upitan ako ispred sebe nemate kvalitetne poslovne idejene ispitate tržište i ne organizujete posao u skladu sa tim. 

Stanje na tržištu može da značajno utiče na vašu odluku o pokretanju određenog biznisa. Ukoliko je slaba potražnja ili je konkurencija prejaka, možda treba da promenite pristup. Ukoliko nudite nešto originalno, stvoriće se i potražnja za vašim proizvodom. Ne mora to da bude neko „nikad viđeno” rešenje, ali je svaka originalna biznis ideja dobra.

U početnoj fazi priprema veoma je važno da obezbedite sigurne klijente i napravite biznis plan. Nekad je i jedan dobro urađen posao dovoljan da vas usmeri ka uspehu. Ipak, da biste sproveli svoje zamisli, potrebno je da se pozabavite i onim manje glamuroznim stvarima. Tu pre svega mislimo na obaveze koje dolaze uz vođenje firme.

Obaveze prilikom vođenja firme

Vođenje preduzetničke firme se najviše razlikuje prema načinu plaćanja dažbina. Preduzetnici su najčešće paušalno oporezovani, što znači da imaju obavezu plaćanja fiksnog iznosa poreza. S druge strane, možete da osnujete društvo sa ograničenom odgovornošću (d. o. o.). U zavisnosti od vašeg biznis plana, potrebno je da se odlučite za jedan od ova dva modela poslovanja.

Ipak, ne mogu sve delatnosti da se podvedu pod paušalno oporezivanje. Dobar primer su konsultanske usluge i razne marketinške usluge. Zato je važno da se dobro raspitate kako biste odabrali adekvatnu „šifru delatnosti” tokom procesa registracije u Agenciji za privredne registre.

Samostalni preduzetnik

Šta znači paušalno oporezivanje?

Poreska uprava određuje na godišnjem nivou iznos koji možete da plaćate na 12 mesečnih rata. Ovaj iznos se ne menja tokom godine bez obzira na to da li ste manje ili više zarađivali. 

Paušalno oporezivanje takođe donosi ograničenje od šest miliona dinara godišnjeg prometa. Sa prihodima između šest i osam miliona dinara i dalje zadržavate paušalni status, ali imate obavezu vođenja KPO knjige. U tom slučaju potreban vam je i knjigovođa, a i komplikovanije je podizanje novca.

Do iznosa od šest miliona dinara možete bez ograničenja da dižete novac. Ukoliko prihodujete preko tog iznosa, i to do osam miliona, i dalje ćete biti paušalno oporezovani. Ipak, tada ćete morati da vodite Knjigu poreskih obveznika (KPO). Ukoliko pređete i prag od osam miliona dinara, bićete prebačeni u sistem PDV-a. U tom slučaju morate da vodite knjige i pravdate dizanje novca. S druge strane, u sistemu PDV-a plaćate porez u odnosu na prihode.

Kako postati preduzetnik i započeti biznis?

Kada ustanovite čime želite da se bavite, istražite tržište i osmislite biznis plan, vreme je za registrovanje firme. Sa digitalizacijom državnih službi, osnivanje i pokretanje sopstvenog posla je pojednostavljeno, ali je i dalje potrebno na pravi način proći svaku fazu.

Prvi korak je definisanje naziva firme. Ime treba da ima sledeće elemente: ime i prezime, oznaku PR ili preduzetnik, mesto sedišta i opis pretežne delatnosti. Naziv firme može da sadrži i poslovno ime (npr. InternetAcademy), ali to nije obavezno.

Što se tiče sedišta firme, ne morate da je registrujete na adresi gde živite. Čak ne morate ni u svom mestu stanovanja, već u bilo kom mestu u državi. Jedan od motiva za registrovanje u drugom gradu može da bude razlika u porezu, pa se tako od opštine do opštine razlikuju poreske stope. 

Koja su dokumenta potrebna za registrovanje firme?

Da biste otvorili preduzetničku radnju, ne morate da posećujete šaltere uživo, većinu posla možete da obavite putem interneta. Elektronsku prijavu možete da podnesete Agenciji za privredne registre, ukoliko posedujete kvalifikovani elektronski sertifikat. Poslovanje će vam svakako biti olakšano ukoliko posedujete digitalni potpis, tako da je svakako dobra ideja da to nabavite. U slučaju da nemate ovu mogućnost, bićete prinuđeni da obilazite šaltere.

Sertifikat će vam pomoći u daljem procesu registracije, ali i nakon toga. Uz digitalni potpis moći ćete da pristupate dokumentima iz Poreske uprave (ePorezi). Na ovaj način više nema potrebe da se odlazi po određena dokumenta, već se sve može dobiti online. 

Što se tiče benefita tokom registracije, ukoliko ste se elektronski registrovali u APR-u, ne morate da dostavljate banci fizičku kopiju rešenja o upisu u registar – moguće je to uraditi putem emaila, prilikom otvaranja računa (koji takođe pojedine banke omogućavaju elektronski). Ostale neophodne podatke banka će sama preuzeti od APR-a štedeći vaše vreme.

Prilikom registrovanja firme potrebno je da popunite registracionu prijavu osnivanja preduzetnika. Neophodno je da upišete primarnu delatnost, lične podatke, da navedete eventualna ovlašćena lica, ime firme itd.

Proces je dodatno olakšan tako što Agencija za privredne registre sama pribavlja ostale potrebne podatke iz državnih službi:

  • poreski identifikacioni broj (PIB), iz Poreske uprave;
  • matični broj, iz Republičkog zavoda za statistiku;
  • broj osiguranika penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO), iz Republičkog fonda za PIO;
  • broj osiguranika zdravstvenog osiguranja, koji izdaje RFZO.

Nakon što APR donese pozitivno rešenje, vaša agencija je i zvanično registrovana. Nakon toga možete da izradite pečat, mada to više nije obavezno, osim u specijalnim slučajevima koji se ne odnose na rad preduzetnika. Za kraj, ostaje vam otvaranje računa u banci i obaveštavanje Poreske uprave.

Sada kada znate kako postati preduzetnik spremni ste da sprovedete svoju poslovnu zamisao u delo. Sada sve zavisi od vaših preduzetničkih osobina i načina na koji ćete prići biznisu. Svakako marketing i prodaja su ključni faktori na koje ne smete nikako zaboravitiNe sumnjamo da ćete uspeti!

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.