UPIS U GENERACIJU 2024/25. JE POČEO!

Šta je preduzetništvo?

Ukoliko imate dobar biznis plan i ne želite da zavisite ni od koga, vreme je da postanete preduzetnik. Saznajte šta je preduzetništvo, koje izazove donosi i kako ostvariti uspeh.

Šta je preduzetništvo?

Da biste pokrenuli posao, nije dovoljno samo doneti odluku. Privatni biznis podrazumeva precizno osmišljen i realističan plan,  i osnovna preduzetnička znanja. Za uspeh je veoma važno da posedujete glad za uspehom, dok je novac u tom slučaju sekundaran. Naravno da je cilj profit, ali on dolazi tek na kraju. 

Za početak je potrebno da razvijate posao kome ste se posvetili. Biće potrebno mnogo truda kako biste stali na svoje noge, a to je mnogo teže ako se odlučite za oblast koja vam ne leži (ali ste čuli da se isplati). Treba napomenuti i to da kao privatnik prihvatate na sebe veći rizik, ali isto tako preuzimate sve zasluge za eventualni uspeh.

Ko su preduzetnici i čime mogu da se bave?

Preduzetnik postajete tako što se registrujete za obavljanje određene privredne delatnosti. Mnogi preduzetnike zamišljaju kao biznismene u odelima, ali to nije pravilo, naprotiv. Većina privatnika se bavi poslovima koji ne zahtevaju korporativne sastanke ili sedenje u kancelariji.

Postoje mnoga zanimanja koje možete da radite kao preduzetnik, a izbor zavisi pre svega od vaših afiniteta. Dok se neki odlučuju za otvaranje zanatskih radnji, drugi razmišljaju kako zaraditi na internetu, pa se odlučuju za otvaranje e-prodavnica ili se bave digitalnim marketingom. Izbor profesije je svakako bitan, ali je jednako važno da budete spremni za sve izazove,  i pokažete veštine snalaženja u oblasti poslovanja kojom ste odabrali da se bavite.

Kada vodite svoj biznis, morate da mislite na sve pojedinosti, naročito na samom početku. Izuzetno je važno da shvatite principe odgovornosti i preuzimanja rizika. Naime, ako ste zaposleni u nekoj firmi, vi radite za platu i ne delite rizike sa poslodavcem, ali ni dobit. Za mnoge je ovo zadovoljavajuće, ali ukoliko imate velike planove, moraćete da se osamostalite.

Rizik je sastavni deo biznisa

Kada radite za sebe i svoju firmu, uspeh najviše zavisi od vas i poteza koje povlačite. Na vama je donesete najbolje poslovne odluke, koje su često rizične, ali istovremeno veoma profitabilne. U tom slučaju na sebe preuzimate sve potencijalne poteškoće, ali je zato zarada isključivo vaša. 

Zato je važno da, kada započnete biznis, fokus bude na ostvarivanju poslovnog plana. To je period adaptacije – kada je potrebno da se pokažete u novom poslu. Očekivaće vas brojni izazovi i samo će od vas zavisiti da li ćete uspeti da se nametnete na tržištu. Da biste postigli željeni cilj, potrebno je da obratite pažnju na sledeće stavke koje su jednako važne za mala i srednja preduzeća

 • Realističan poslovni plan Temeljno kratkoročno i dugoročno planiranje biće vam od višestruke pomoći. Pre svega, spremno ćete dočekati svaki izazov i efikasnije ga rešiti. 
 • Procenite svoje sposobnosti – Da biste uspeli, potrebeno je da realno sagledate svoje mogućnosti kako bi zaista realizovali poslovnu ideju.
 • Konstantno usavršavanje – Da biste bili cenjeni u svom poslu, potrebno je da konstantno napredujete. Na ovaj način ćete pratiti nove trendove, tehnološki napredak i napredne metode rada koje će vam uštedeti vreme i doneti veći profit.
 • Važnost pregovaranja Prilikom dogovaranja saradnje sa klijentima, veoma je važno koje ćete uslove dogovoriti. Finansijska strana je veoma važna, ali su važni i rokovi i uslovi rada. 
 • Analizirajte tržište – Važnu ulogu pri odlučivanju za neku poslovnu delatnost ima analiza ponude i potražnje. Pre bilo kakvog ulaganja, važno je da znate da li postoji potreba za onim što planirate da ponudite. Čak i da ne postoji (jer to niko nije još smislio), važno je da li postoji potencijal za potražnjom.

pokretanje privatnog biznisa

Prednosti pokretanja privatnog biznisa

Kada postanete preduzetnik, bićete u potpunosti odgovorni za kompletno poslovanje. Biti preduzetnik znači da možete da razvijate posao kako god želite, uz punu odgovornost za svoje odluke. Postoji više dobrih strana preduzetništva:

 • Bavite se poslom koji volite – Mnogi se odlučuju za privatan biznis kako bi radili ono što ih zaista interesuje. Zamislite da možete da unovčite svoj hobi ili da radite nešto što vas je oduvek privlačilo. Nije lako napraviti odlučujući korak, ali samo na taj način možete da ostvarite karijeru o kojoj ste oduvek maštali.
 • Sloboda u radu – S obzirom na to da vodite svoj posao, možete da organizujete poslovanje kako vam najviše odgovara. Od vas zavisi kada ćete i koliko raditi, s kim ćete poslovno sarađivati i pod kojim uslovima.
 • Paušalno oporezivanje Kao preduzetnik imate pravo na paušalno oporezivanje, što znači da mesečno plaćate isti iznos poreza i doprinosa, bez obzira na zaradu koju ostvarite. Koliko ćete plaćati, zavisi od mesta stanovanja, primarne delatnosti kojom se bavite i drugih faktora koji utiču na konačan iznos. Paušalci imaju dodatnu prednost u vidu jednostavnog vođenja poslovanja. Naime, ne morate da pravdate korišćenje novca, već se, pre svega, bavite fakturama. Ukoliko procenite da vam se posao povećao toliko da prelazite šest miliona dinara godišnje, možete da uđete u sistem PDV-a. U tom slučaju su stvari nešto kompleksnije, pa je neophodno angažovati knjigovođu.
 • Veći prihodi – Kada se bavite privatnim biznisom, ne radite za fiksnu platu, već zavisite od prihoda koje ostvarite. Kao uspešni preduzetnik zarađivaćete mnogo više nego u slučaju da ste zaposleni u nekom preduzeću.

Sada vam je sigurno jasnije šta je preduzetništvo i zbog čega je reč o poslovnoj odluci koja vam može promeniti karijeru i način života. Ipak, da biste imali kompletnu sliku, potrebno je da sagledate i izazove koji vas očekuju.

Izazovi s kojima se susreću preduzetnici

Ne postoji savršen posao, pa tako uz prednosti preduzetništva dolaze određene mane. Iskusni biznismeni će vam reći da ne postoji izazov koji će ih naterati da se odreknu svoje vizije poslovanja. Zato od samog početka treba da znate šta vas očekuje:

 • Manjak slobodnog vremena Kad vodite privatan biznis, sasvim je uobičajeno da većinu dana provedete radeći. Zbog nedostatka vremena, dešavaće se da nemate vremena za godišnji odmor, naročito ako ste tek počeli da radite. 
 • Klizno radno vreme – Bez obzira na to čime se bavite, spremite se za posao koji ne zna za radno vreme. To će naročito biti slučaj u početku, kada se posao razvija, i potrebno je uložiti maksimalno energije. Čak i kada postignete poslovni uspeh, koliko ćete raditi, zavisiće od situacije do situacije.
 • Stresiranje – Svaki posao je stresan na svoj način i to često i nije povezano sa uspehom. Mnogi uspešni preduzetnici će vam reći da više stresa imaju sada kada vode uspešan biznis. Svaka faza u karijeri donosi posebne vrste stresova. Rešenje je da pristupite poslu odgovorno i posvećeno kako biste čvrsto kontrolisali celokupan proces rada.
 • Samostalan rad – Mnogi preduzetnici rade samostalno. Zato je važno da uvek napredujete kako biste bili konkurentni na tržištu.
 • Nesigurnost poslovanja – Kada radite u velikoj kompaniji, jedino o čemu treba da razmišljate jesu zadaci koji su vam dati. Kao privatnik moraćete uvek da razmišljate o poslovanju i opstanku na tržištu.

Znanje je garancija uspešne karijere

Šta je preduzetništvo ako ne skup veština i znanja koje mogu unovčiti samo oni najodlučniji. Zato je bitno da se odlučite za oblast u kojoj ste već stručni ili o kojoj ste spremni da učite. Razmislite o uspešnim poslovima gde do izražaja može doći vaš preduzetnički duh. 

Ukoliko vas interesuje marketing, razmislite o profesiji menadžera za odnose s javnošću ili marketing menadžera. Stečena znanja možete da usmerite u brojne moderne profesije poput blogera ili vođenja internet prodavnice. S pravim znanjem lakše ćete pokrenuti posao i uspešno se pozicionirati na tržištu. Ne čekajte savršen posao, već ga sami osmislite i pokrenite!

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.