Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

Saznajte kako napraviti sajt u nekoliko koraka

Da biste svoje poslovanje prebacili na internet, biće potrebno da posedujete sajt. Vaše učešće u celom procesu se podrazumeva bez obzira na to da li vam sajt pravi neko drugi ili to radite sami.

kako napraviti sajt

Kako napraviti sajt i za koji pristup radu se odlučiti? Kao prvo, potrebno je da budete svesni da vaš sajt neće nikad biti u potpunosti gotov. Na sajtu ćete s vremena na vreme menjati nešto, ubacivati nov sadržaj i dodatne opcije i prilagođavati ga prateći trendove. Ako želite da se ozbiljno bavite izradom sajtova, ovo će vam onda biti veoma jasno.

Kada je u pitanju izrada web sajta, na raspolaganju su vam različite opcije. Pristup radu može zavisiti i od toga da li se interesujete kako napraviti sajt za svoj blog koji želite da pokrenete ili tražite rešenje za sajt kompanije. Besplatno pravljenje sajta može biti jedan od izbora za koji se možete odlučiti, a takođe se možete opredeliti i za pomoć profesionalaca.

Ako tek počinjete da se bavite ovim poslom, najbolje je da se obratite ekspertu koji će biti raspoložen da vam objasni kako se pravi web sajt ili će to uraditi sam. U ovom slučaju moraćete da izdvojite novac, ali ćete skratiti ceo proces i dobiti kvalitetan sajt.

Sticanje potrebnih web dizajn veština i znanja biće vam od velike koristi ukoliko ipak želite da se pravljenju sajta posvetite sami. Bez obzira na pristup koji odaberete, spremite se na uzbudljivo putovanje na svom putu ka uspešnom internet poslu.

Važan korak koji treba da obavite pre nego što krenete u izradu sajta jeste da definišete šta želite da bude na njemu. To je bitno i ako ste zainteresovani za profesiju blogera i ako razvijate sajt firme. Sada kada ste definisali svoju ideju, možete da pređete na njenu realizaciju.

1. Registracija i kupovina domena

Prva stvar koju treba da uradite jeste da odredite ime, koje će biti slobodno i koje možete registrovati kao domen. Možete se opredeliti za međunarodnu (.org .biz .info .com) ili nacionalnu registraciju domena (.rs i .срб). Iako je ovo relativno jednostavan postupak gde je potrebno samo proveriti da li je željeno ime slobodno, često se dešava da je ime domena koji biste zakupili zauzeto.

Ako se to desi i vama, opredelite se za neko drugo ime ili odaberite .com ako ne možete .rs. Nazivi slični vašoj ideji mogu biti zauzeti, ali to treba da vam bude znak da pronađete nešto još bolje i kreativnije kako biste se istakli u odnosu na konkurenciju.

Na taj način, već na samom početku možete videti imate li konkurente u niši u kojoj započinjete posao ili pokrećete blog. Ukoliko je moguće, probajte da odaberete naziv domena koji s vremenom može da postane brend. Ako samo pogledate nazive velikih brendova, videćete da ni njihovi domeni ne govore jasno koja je delatnost njihovog poslovanja, ali su s vremenom izgradili potrebnu prepoznatljivost.

2. Izbor hostinga

Da biste mogli da imate sajt, potrebno je da zakupite i odgovarajući web hosting. Hosting kompanija koja pruža ovu uslugu vam u okviru paketa koji odaberete obezbeđuje sve što je neophodno da bi vaš sajt funkcionisao, ali na prvom mestu obezbeđuje server na kome će se zapravo nalaziti vaš sajt.

U okviru svog hosting paketa možete očekivati i sledeće opcije:

 • Email adrese – možete kreirati nekoliko adresa koje će u nastavku imati ime vašeg sajta; to mogu biti npr. office@ime-sajta.rs; marketing@ime-sajta.rs;
 • Pristup FTP protokolu – FTP vam omogućava da postavite datoteke na zakupljeni server;
 • WordPress podrška – na raspolaganju vam je WordPress, pomoću koga možete napraviti i uređivati svoj sajt;
 • Anti-Malware zaštita – vaš sajt će u okviru servera biti zaštićen od različitih zloupotreba.

Da biste odabrali dobar hosting za svoj sajt, biće neophodno da istražite tržište i napravite poređenje naših i inostranih hosting provajdera. Većina hosting paketa su dosta slični, međutim da biste odabrali onaj najbolji, obratite pažnju na sledeće stvari.

Bezbednost, brzina i odlična tehnička podrška stvari su koje jedna pouzdana hosting kompanija treba da obezbedi. Cena i opcije koje imate u okviru paketa zavisiće od toga šta vam je trenutno potrebno. Veliki sajtovi za online kupovinu ili novinski portali zahtevaju drugačiji hosting u odnosu na jedan blog ili manji informativni sajt.

Ono što je olakšavajuće jeste to što i kupovinu domena možete obaviti kod mnogih hosting kompanija i tako rešiti većinu tehničkih stvari.

odabir hostinga za sajt

3. Pravljenje sajta

Za kreiranje sajta i objavljivanje sadržaja na njemu neophodan je CMS. CMS je skraćenica od Content Management System, a jedan od poznatijih je upravo WordPress. Radi se o trenutno najpopularnijem CMS sistemu, pomoću koga funkcioniše veliki broj današnjih sajtova. Pored WordPress CMS-a postoje i druge alternative, ali trenutno nema potrebe da njih razmatrate, već se slobodno možete odlučiti za ovu opciju.

Vrste WordPressa

Kada je u pitanju WordPress, postoji onaj koji možete preuzeti na adresi wordpress.org i onaj kojem pristupate preko adrese wordpress.com. Većina ljudi i dalje misli da se radi o istoj stvari, ali postoji razlika. Prva opcija se odnosi na sam CMS koji ćete skinuti i instalirati na svoj sajt, dok WordPress koji se nalazi na adresi wordpress.com predstavlja platformu.

Wordpress.com je izbor za koji ćete se odlučiti ukoliko ste zainteresovani za besplatno pravljenje sajta. Pokretanje sajta na ovoj platformi ne košta ništa i još jedan plus je što nije potrebno instalirati dodatne opcije. Međutim, vaš domen će u nazivu imati wordpress.com, što za pokretanje nekog ozbiljnog biznisa nije najbolje rešenje.

Mane ove opcije su ograničen izbor tema, nemogućnost dobre optimizacije, kao i izdavanje oglasnog prostora.

Wordpress.org, sa druge strane, nema nikakvih ograničenja. Ovaj CMS će vam obezbediti veliki broj funkcionalnosti za vaš sajt. Preporuka je da ipak od početka izaberete WordPress.org kako biste mogli da zakupite željeni domen i sa uspehom uređujete sajt. Sledeći koraci nakon odabira org.opcije biće odabir hostinga, instaliranje WordPressa, kao i njegovih dodataka itd.

WordPress instalacija

Najlakši način da instalirate WordPress jeste da pratite instalacione korake u okviru hosting platforme. U nekoliko klikova možete pokrenuti ovaj CMS i krenuti da radite na sajtu. Ako međutim ova opcija nije moguća, WordPress ćete instalirati na sledeći način:

1. Preuzmite fajl za instalaciju – instalacija se preuzima sa wordpress.org sajta, jer ćete tamo pronaći poslednju verziju, za koju ne postoji mogućnost da je hakovana;
2. Napravite bazu podataka – pre instalacije WordPressa potrebno je da na serveru napravite bazu podatka MySQL;
3. Preimenujte fajl wp-config-sample.php – izmenite ime fajla u wp-config.php i nakon toga ga ubacite u bazu;
4. Uploadujte fajl za instalaciju – potrebno je da skinuti fajl uploadujete na potrebno mesto na serveru;
5. Započnite instalaciju – instalaciju ćete pokrenuti tako što ćete otići na odgovarajuću adresu preko pretraživača. Ukucajte http://imesajta.com i unesite ime korisnika, šifru i ime baze ako ste svoje fajlove kopirali u root sajta. Ako se oni nalaze u nekom poddirektorijumu, kao npr. Vesti, onda idite na adresu http://imesajta.com/vesti

Odabir odgovarajuće WordPress teme

Nakon instalacije CMS-a potrebno je izabrati temu i definisati kako će izgledati sajt. Nemojte se ograničavati samo na besplatne teme već pogledajte šta se sve nudi na sajtu Theme Forest.

Vrlo često je ipak najbolja opcija da se odlučite za temu koja se plaća, jer u tom slučaju imate na raspolaganju veću podršku, kao i dostupnost različitih opcija. Pored samog izgleda teme, ona treba da bude i optimizovana za prikaz na mobilnim uređajima.

Izgled sajta je u svakom slučaju veoma bitan element, jer ako on ne izgleda lepo, može uticati na to da se kod čitaoca razvije i sumnjičavost što se tiče sadržaja na sajtu. Ukoliko ne možete sami da uskladite dizajn sajta sa temom koju obrađujete, najbolje bi bilo da potražite pomoć web dizajneraU nastavku izdavajamo još neke od elemenata o kojima treba da vodite računa kada birate temu svog sajta:

 • usaglašenost sa najpoznatijim browserima – potrebno je da proverite da li se tema lepo vidi u Chromeu, Firefoxu, Operi i drugim browserima;
 • kompatibilnost pluginova – pre instaliranja potrebnih pluginova potrebno je proveriti da li su u saglasnosti sa temom da kasnije ne bi došlo do nekih komplikacija;
 • optimizacija – pored samog izgleda teme, potrebno je proveriti i kako izgleda njen kod;
 • tehnička podrška – uvek izaberite temu kod koje ćete moći da se obratite njenom developeru, jer ćete se u nekom trenutku susresti sa pojavom bagova.

Sad kad ste uspešno izabrali temu i pokrenuli je, potrebno je da ubacite dodatke kako biste mogli lakše da radite i uređujete svoj sajt.

Ubacivanje pluginova

Nadogradnja CMS-a odgovarajućim dodacima veoma je važna. Radi se o pluginovima koji služe da pojednostave rad na sajtu, ubrzaju njegov rad, omoguće da pratite potrebnu statistiku itd. Danas postoji veliki izbor dodataka i to može učiniti da se zbunite oko onih koji su vam zaista potrebni. Bez obzira na delatnost vašeg sajta, ovo su neki pluginovi koje biste morali da instalirate.

All in One SEO / Yoast SEO

Preporuka je da od samog početka počnete da poštujete smernice za optimizaciju sadržaja. Tako ćete od samog starta imati sadržaj koji će se dobro rangrati. Ukoliko se ne razumete u ovu oblast, instaliranje SEO plugina pomoći će vam da ispunite potrebne elemente.

SEO plugin će vam pomoći da što bolje uradite optimizaciju strane i ukazati na stvari koje treba da promenite i dodate. Korišćenjem ovog plugina možete dobiti obaveštenje da je potrebno da promenite naziv blog posta, dodate još teksta ili smanjite broj ponavljanja ključne reči u tekstu. Najpoznatiji SEO dodaci su All in One SEOYoast SEO i oni su vam sasvim dovoljni za rad na vašem sajtu.

Akismet

Ovaj plugin su napravili WordPress developeri i on služi da spreči spam komentare na sajtu. Uglavnom ćete instalacijom WordPressa već imati instaliran ovaj dodatak, koji, ako želite, možete aktivirati. Sve komentare koje Aksimet blokira možete pogledati, ali je za druge dodatne opcije u okviru ovog plugina ipak potrebno platiti.

Google Analytics for WordPress by MonsterInsights

Povezivanje sajta sa Google analitikom danas se podrazumeva. Različiti pluginovi mogu vam olakšati ovaj proces, a jedan od poznatijih je Google Analytics for WordPress by MonsterInsights i on će vam omogućiti uvid u statistiku sajta u real timeu.

Ovaj plugin možete koristiti i ako imate sajt sa web shopom. Tako ćete biti u mogućnosti da vidite koji proizvodi su najpopularniji, konverzije na sajtu i ostale parametre.

Easy Social Sharing

Dodavanjem plugina kao što je Easy Social Sharing omogućićete posetiocima sajta da šeruju neki tekst sa pratiocima na društvenim mrežama. Ovaj plugin se veoma jednostavno instalira i u ponudi ima veliki broj društvenih mreža.

4. Definisanje izgleda sajta

Nakon što ste instalirali WordPress temu i potrebne pluginove, možete da pređete na sledeći korak i da definišete kako će vaš sajt izgledati. Početna strana, kontakt strana, strana o vama, kao i strana bloga/vesti su prve strane čiji izgled treba da definišete.

Počnite od strana kao što su „Ko smo mi”, „Kontaktirajte s nama”, koje će čitaoce koji dođu na vaš sajt upoznati bliže sa vama i dati osnovne informacije. To će vam i olakšati da odredite ciljnu grupu kojoj se obraćate i o čemu će se tačno raditi na vašem sajtu.

Strana „Ko smo mi” služi da svojim posetiocima objasnite čime se vi bavite i šta je cilj sajta, kao i da im se bliže predstavite.
Jedna od ideja može biti da na ovoj strani ubacite neki poziv na akciju kako biste se što bolje povezali sa vašim čitaocima. Ovde možete ubaciti prijavu na vaš newsletter ili staviti link koji će ih odvesti ka tekstovima koji se najviše čitaju na sajtu. Ovo je aktivnost kojom se morate baviti od samog pokretanja sajta kako biste, nakon što prikupite što više njihovih kontakata, mogli da im se obratite i na druge načine i pozovete na potrebnu interakciju.

Na strani „Kontaktirajte s nama” treba ubaciti kontakt formu za sajt, kao i vaš email, brojeve telefona i adresu. Ovi podaci koji će pomoći posetiocima da kontaktiraju lično s vama ili vašom kompanijom su veoma važni, jer se na taj način stiče profesionalnija slika o vašem predstavljanju.

Ako ste pokrenuli blog na poslovnom sajtu, ova strana može poslužiti i kao opcija da dodatno zainteresujete klijente da kontaktiraju s vama radi neke saradnje.

Raspored sadržaja na sajtu

U zavisnosti od WordPress teme koju ste izabrali za svoj sajt, ali i od samog sadržaja koji ćete ubacivati, kao i grupe ljudi kojoj se predstavljate zavisiće definisanje rasporeda sajta. Ono što je neophodno jeste zadržati potrebnu preglednost sajta uz istovremenu laku navigaciju i dolaženje do potrebne strane sa što manje klikova.

Kao što biste za svoj stan napravili nacrt gde će šta nalaziti, tako je dobro da to isto uradite i za svoj sajt. Nije potrebno da instalirate nikakav softver za to, samo uzmite papir i olovku. Crtanje započnite od strana za koje već znate gde će biti na sajtu, a sve u skladu sa temom koju ste izabrali.

Nakon što ste nacrtali ono što ste zamislili, potrudite se da nacrt sa papira što realnije prenesete na računar ili sami, ako već imate iskustva u tome, ili vam može pomoći osoba koja će i praviti sajt. Ovde opet napominjemo da je veoma bitno da budete deo celog procesa pravljenja sajta, bez obzira na to ko ga pravi.

Pristup koji vam može olakšati posao jeste da počnete od važnijih i većih elemenata ka onim koji su manji. Tako za početak možete odrediti gde ćete staviti svoj logo, kako će izgledati meni, gde će ići glavni sadržaj, a gde dodatni, u kom delu sajta će biti blog sekcija itd. Ipak, imajte na umu da ćete zbog određenih ograničenja koja tema ima morati s vremena na vreme da odstupite od svoje prvobitne zamisli.

Što se tiče menija, pokušajte da ne bude pretrpan sa mnogo stavki i obavezno uključite strane „Ko smo mi” i „Kontaktirajte s nama”. Jednostavnost menija je potrebna kako on ne bi bespotrebno zbunio posetioce gde treba da kliknu. S obzirom na samu dinamičnost kreiranja jednog sajta, sigurno je da ćete i meni s vremenom promeniti. Na samom startu bitno je da se na sajtu mogu pronaći najosnovniji podaci, kao i način na koji se može doći do drugog sadržaja.

unošenje sadržaja na sajt

5. Unos contenta

Unošenju sadržaja možete pristupiti nakon što završite sa početnim uređivanjem izgleda sajta. Tekstove koje želite da objavite na sajtu možete pripremiti i ranije i tako ih možete brže objaviti nakon što sajt bude spreman za unos sadržaja.

Organizacija rada je na vama, ali ako imate pomoć u izradi sajta, onda ćete moći i više vremena da posvetite planiranju svog sadržaja.

Još jednom bismo napomenuli da je najbolje da počnete od najosnovnijih strana, a da se zatim prebacite na početnu. Ovako će sajt s vremenom zadobiti početni izgled.

Stvar o kojoj treba uvek u toku rada da vodite računa jeste i SEO, da biste od samog starta počeli da dobro rangirate svoj sajt. Poštujući određena SEO pravila, moći ćete organski da stignete do željene pozicije u rezultatima pretraga, bez većih ulaganja u PPC marketing.

6. Stvari koje treba da uradite pre puštanja sajta

Nakon što ste ubacili potreban sadržaj na sajt, biće potrebno da uradite osnovnu optimizaciju sajta pre nego što ga pustite live. Upoznavanje sa SEO osnovama je od velike važnosti, jer će vam ova znanja biti potrebna i nakon puštanja sajta, tokom njegovog daljeg funkcionisanja.

SEO kurs koji možete pohađati na ITAcademy u okviru Web Design programa obrazovanja biće odlična baza za savladavanje osnova iz ove oblasti. Takođe, ukoliko želite da budete sigurni da ste sve učinili kako treba, možete angažovati i SEO eksperta kako biste uradili sve što je potrebno pre nego što se sajt pokrene. U nastavku sledi nekoliko elemenata na koje treba obratiti pažnju, ali je lista dosta duža:

 • povezivanje strana preko internog linkovanja – sve strane treba da sadrže minimum 2-3 interna linka, koja će uputiti na ostale strane na sajtu;
 • XML mapa – mapa koja u sebi ima listu svih URL adresa koje se nalaze na sajtu;
 • optimizacija URL-a – nije dozvoljeno puštanje sajta ako URL nije optimizovan;
 • optimizacija sajta za prikaz na mobilnim uređajima – mobile-friendly se podrazumeva;
 • povezivanje sajta sa Google analytics – ovaj Google alat daće vam značajne podatke o posetama na sajtu;
 • povezivanje sajta sa Google Search konzolom – ovaj Google alat daće vam određene tehničke informacije i informacije o karakteristikama sajta, kao i uvid u upite preko kojih su posetioci došli na vaš sajt.

Ne zaboravite da posedovanje sajta podrazumeva da ćete stalno raditi na njemu i unapređivati ga kako biste došli do dobrih pozicija u rezultatima pretrage i zadržali ih. Nije potrebno da baš svakog dana nešto uradite, ali budite svesni da nije dovoljno samo kreirati sajt, jer on zahteva i određeno vreme za rad. Ovaj redovan rad, ukoliko se obavlja na način koji treba, donosi željene rezultate. Ako vas interesuje ova oblast i želite da vaša karijera krene u ovom pravcu, na ITAcademy možete steći sva potrebna IT znanja.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.