Započnite karijeru HR menadžera od nule

Šta je digitalni marketing i zašto je važan za biznis

U digitalnom dobu mnoge kompanije su radi boljeg poslovanja morale da se prilagode novim trendovima. Tako su sada promocija poslovanja i traženje publike postali znatno lakši i brži zahvaljujući strategijama i alatima digitalnog marketinga.

digitalni marketing

Pomoću interneta kompanije se služe različitim promotivnim aktivnostima kako bi skrenule pažnju potencijalnih klijenata na svoje proizvode i usluge. Zahvaljujući novim tehnologijama i mobilnim telefonima, moguće je komunicirati sa korisnicima u bilo kom trenutku.

Tehnološke inovacije donele su veću fleksibilnost i efikasniji način obraćanja potrošačima. Na ovaj način se lakše stupa u kontakt, što omogućava prisniju komunikaciju između predstavnika brenda i publike.

Šta je digitalni marketing?

Digitalni marketing je postao sastavni i skoro nerazdvojiv deo interneta. Sigurno ste se do sada susreli sa Google reklamama, banerima na sajtovima ili sponzorisanim objavama na Facebooku. Dodajmo na to promotivne newslettere i Viber poruke i postaje jasno da smo okruženi reklamama.

Interesantno je da smo se kao korisnici u potpunosti navikli na online reklame. To naravno ne čudi, jer su potrošači sve više na internetu, pa je i prisustvo kompanija sve veće. Zbog toga klasične marketinške metode sve više ustupaju mesto digitalnim kampanjama. Prednosti su brojne, od finansija do lakšeg targetiranja publike.

Digitalni marketing ne samo da može biti povoljniji u odnosu na tradicionalne marketinške kanal već je i daleko precizniji kada je merenje rezultata marketinških aktivnosti u pitanju. 

Drugim rečima, zahvaljujući alatima i različitim tehnikama digitalnog marketinga možete tačno videti šta je dobro u vašem poslovanju, a šta bi trebalo menjati. Adekvatna znanja i veštine iz oblasti digitalnog marketinga postaju sve više neophodni za uspeh u svetu savremenog poslovanja. 

Definicija digitalnog marketinga

Digitalni marketing se definiše kao način promocije i prodaje proizvoda i usluga putem online kanala komunikacije. Ove aktivnosti se konstantno unapređuju, osluškujući ponašanje i želje internet korisnika. Iz tog razloga je neophodno dobro definisati ciljnu grupu.

Da bi promotivna aktivnost bila uspešna, potrebno je da znamo kome se obraćamo, kakve potrebe ima i na koji način možemo da pomognemo. To umnogome olakšava promotivne aktivnosti i samu prodaju proizvoda. 

Upravo je ovo jedan od razloga zbog čega je digitalni marketing u prednosti u odnosu na tradicionalne metode i tehnike promocije. Zamislite da reklamni TV spotovi mogu da budu vidljivi samo onima koje to zaista i zanima. I dok je to nemoguće u klasičnim medijima, digitalni marketing nudi ovu mogućnost.

Druga prednost se odnosi na merenje uspeha neke reklamne kampanje. I dok je reklama na televiziji moćno marketinško sredstvo, ne postoje precizne informacije o tome kako su gledaoci reagovali. 

U slučaju internet marketinga dostupne su informacije poput broja klikova ili dužine gledanja videa. Tome treba dodati da imate na raspolaganju i informacije o samim korisnicima (pol, uzrast, mesto stanovanja…). Zahvaljujući ovim informacijama, moguće je planirati kampanju za određenu ciljnu grupu i plasirati oglas na koji će se postići maksimalna angažovanost.

Ovaj način online promocije je i jedan od glavnih preduslova za uspeh u poslovnom svetu. Iako su reklamne poruke svuda oko nas, nama se prikazuju samo one koje će nas zaista zanimati. To je moguće zahvaljujući naprednim tehnikama kojim pribegavaju velike kompanije (pre svih Google i Facebook) kako bi saznale što više o svojim korisnicima.

infografik o digitalnom marketingu

Da li se isplati ulagati u digitalni marketing?

U ne tako davno vreme analognih sistema marketari su osmišljavali kampanje i rukovodili se pre svega subjektivnim mišljenjem. Tada se nije moglo doći do preciznog podatka o tome kolika je realna zainteresovanost za proizvod. Čak i u slučaju uspeha proizvoda, bilo je nemoguće ustanoviti koliko je tome doprinela marketinška kampanja.

To je i dalje slučaj sa klasičnim metodama marketinga poput bilborda, radio i TV reklama ili oglasa u novinama. Čak i ako postoje određeni statistički parametri, nemoguće je ustanoviti koliko je neka konkretna aktivnost zaista uspešna. 

Međutim, kada je reč o digitalnim kampanjama, situacija je znatno drugačija. Online kampanje su vrlo precizne, pa tako uvek znate koliko ste novca potrošili i šta ste dobili zauzvrat. Štaviše, u određenim slučajevima moguće je ustanoviti koliko je korisnika kupilo proizvod zahvaljujući vašoj reklamnoj kampanji.

Kao što se može videti, aktivnosti u okviru digitalnih kampanja su po pravilu znatno jeftinije, dok su rezultati merljivi. Usled toga, efekat uloženih sredstava je veći, dok marketinške strategije i tehnike mogu da se modifikuju u zavisnosti od reakcije publike. 

Potrošači su ključna karika za uspeh svakog poslovanja

Da bi se uspešno sprovela digitalna kampanja, potrebno je precizno definisati kome se obraćate. Na osnovu informacija o navikama potrošača moguće je kreirati kampanje koje će videti samo određeni korisnici. Na ovaj način se reklamna poruka upućuje osobi kojoj će to zaista biti interesantno. 

Efekat kampanje je relativno lako proveriti. Za razliku od klasičnih medija, internet servisi pružaju informacije poput broja korisnika koji su kliknuli na oglas. Dobijeni rezultati govore i o tome kako se prodaju proizvodi, kao i da li su novi kupci došli putem postavljenog oglasa. 

Konačni cilj nije prosta poseta sajtu, već je važno i šta korisnik pritom uradi. Ukoliko je reč o e-prodavnici, želećete da vas korisnik poseti, kupi nešto i postane redovna mušterija. Da bi se kontinuirano ostvarivali ciljevi kampanja, potrebno je na pravi način tumačiti ponašanje korisnika. To je osnova za eventualne promene u načinu komunikacije jer se potrebe korisnika s vremenom menjaju.

Pored toga, ne može se govoriti o jednoj ili više univerzalnih ili tipskih strategija koje mogu doneti rezultate. Kod digitalnog marketinga važe slična pravila kao i u klasičnom advertajzingu. Ukoliko znate kome se obraćate i razumete njegove potrebe, lakše ćete plasirati proizvod. 

Zbog toga se prilikom kreiranja reklame često ne prodaje  samo proizvod već i životni stil i prestiž. Zato imamo kompanije čiji su proizvodi skuplji od konkurencije iako je razlika u kvalitetu minimalna.

Online kampanje mogu imati brojne komponente (segmente). Rezultati online kampanja biće vidljivi samo ako su njeni segmenti dobro sinhronizovani. Segmenti online kampanje biće upravljani prema faktorima kao što su: tip publike, kanal plasiranja poruke, ali i vrsta proizvoda i usluga. Dakle, digitalni marketing definitivno može da se isplati, samo se postavlja pitanje koje tehnike koristiti prilikom kreiranja kampanje. 

Tehnike digitalnog marketinga

Postoji više segmenata online promocije, pri čemu svaki ima svoju ulogu. I dok pojedinačno imaju određenu snagu, jedinstvenim nastupom se najbolje postiže cilj. Od slučaja do slučaja zavisi koji će se segmenti koristiti za određene kampanje, u zavisnosti od kompleksnosti zadatka.

Email marketing

Iako se mnogima čini da je email marketing zastareo, reč je o jednoj od najefikasnijih promotivnih metoda. Ovde se pre svega misli na promotivne emailove gde se obraćamo starim i budućim klijentima. 

Postoje različite vrste mejlova, a ovde ćemo navesti neke od uobičajenih, kao što su: poziv na pretplatu na newsletter, sezonske promocije, obaveštenje o popustima i specijalnim akcijama u okviru loyalty programa ili emailovi zahvalnosti nakon kupovine ili registracije.  

Zajedničko za sve vrste promotivnih emailova je poziv na akciju, tj. uspostavlja se komunikacija sa (potencijalnim) klijentom. Dodatna prednost email marketinga je to što praktično ne košta ništa, a može mnogo da se dobije. Dovoljno je da neki procenat korisnika reaguje na dobijenu poruku da bi ostvario benefit. Možda 2% ne deluje značajno, ali ako se uzme u obzir da je neki newsletter poslat na desetine hiljada adresa, postaje jasno da je to veliki uspeh.

Treba pomenuti da su usled velike zloupotrebe najveći email klijenti poput Gmaila i Hotmaila razvili filtere za blokiranje sumnjivih poruka (spam). Iako to na prvi pogled zvuči kao problem, u stvari je reč o potencijalno velikoj prednosti. Naime, kvalitetno napisan email će zaobići zaštite i uspešno preneti poruku primaocu. Zbog svega navedenog, email marketing je marketing budućnosti, iako se nekima pogrešno čini da je prevaziđen.

SEO

Search Engine Optimization (SEO) predstavlja aktivnosti koje pomažu da se određeni sajt što bolje rangira u internet pretragama. To znači da će pozicija u Google pretraživaču u velikoj meri zavisiti od optimizovanosti sajta. 

Da bi se web stranica dobro rangirala u pretragama, važno je da se istraže ključne reči za koje će se optimizovati sadržaj. To su reči koje najbolje definišu ono čime se sajt bavi, jer će se na taj način privući posetioci. Naravno, niste ni prvi ni poslednji koji želi da se dobro rangira za popularne reči. Zato je potrebno da Googleu pokažete da nudite najkvalitetniji sadržaj za odabranu ključnu reč.

Reči koje na najjednostavniji način opisuju potrebu ciljne grupe po pravilu imaju najjaču konkurenciju. Da biste nadmašili konkurenciju, potrebno je uložiti puno truda u optimizaciju sajta. SEO marketing podrazumeva brojne metode za unapređivanje sajta, ali je možda i najvažniji deo tog procesa ekspert koji će voditi projekat. 

Online marketing u brojkama

PPC

PPC (Pay-per-Click) je oblik digitalnog oglašavanja koje se naplaćuje po broju klikova zainteresovanih korisnika na oglasno rešenje. Oglas može biti sponzorisan post, link ili baner koji navodi korisnika da ostvari određenu akciju. Na ovaj način se korisnik navodi da poseti e-commerce sajt, prezentacije na društvenim mrežama, da pogleda video-sadržaj itd. Za ovaj vid digitalnog oglašavanja koriste se pre svega Google Ads i Facebook Ads. 

Što je bolje definisana publika (pol, lokacija, starost, interesovanja, jezik…), to će broj klikova biti veći. PPC marketing donosi kratkoročno odlične rezultate, ali treba imati na umu da ova aktivnost nije besplatna. Naprotiv, ova strategija može vrlo brzo da potroši velike sume novca. Zato je važno da korisnici koji kliknu zaista budu zainteresovani za proizvod. 

Rezultati koje vaše poslovanje može dobiti od PPC-a su skoro trenutni. Ukoliko se PPC kampanja adekvatno kreira, rezultati neće izostati. Ako želite da kreirate dobru kampanju, potrebno je da imate određena znanja o tome kako se ona pravi i podešava. Budite uvereni da će ovaj vid oglašavanja i te kako doneti odlične rezultate.

SEM

Search Engine Marketing (SEM) je tehnika digitalnog marketinga čiji je cilj bolje pozicioniranje vašeg internet poslovanja u rezultatima pretrage na pretraživačima. Za postizanje dobre pozicije na pretraživačima neophodno je obratiti pažnju na optimizaciju sajta za ključne reči, ali i uložiti izvesna finansijska sredstva i znanja u pay-per-click oglašavanje. 

SEM se smatra sintezom PPC i SEO tehnike, koje u kombinaciji mogu pozicionirati i istaći vaše poslovanje na internetu u odnosu na konkurenciju. 

Affiliate marketing

Affiliate marketing predstavlja promociju poslovanja u okviru partnerske affiliate mreže. Zarađuje se u slučaju da se neki proizvod proda putem ove mreže. Kako bi bilo jasnije, zamislite da vaše proizvode preporučuju (ili otvoreno prodaju) partnerski sajtovi. 

Posetioci tih sajtova se upoznaju sa proizvodima, a kada požele nešto da kupe, link ih vodi ka vašem sajtu. Svaki put kada posetilac, koji je došao sa posredničkog sajta, načini kupovinu na vašem sajtu, affiliate sajt dobija procenat od prodaje. 

Reč je o veoma popularnom online biznisu, pa je i ponuda affiliate partnerstava velika, ali ne nude svi isti nivo kvaliteta. Zato za affiliate partnere birajte sajtove koji pre svega privlače željenu ciljnu grupu. Dakle, ako neki sajt ima veliku posetu, to ne mora nužno da znači da će taj sajt biti i idealan affiliate partner za vaše poslovanje.

Reč je o svojevrsnom sistemu preprodaje gde se affiliate menadžeri trude da kroz kvalitetan sadržaj privuku određenu ciljnu grupu i zainteresuju ih za određene proizvode. Iako je reč o biznisu koji ne zahteva previše finansijskog ulaganja, potrebno je mnogo truda i kreativnosti kako bi se ostvarila zavidna zarada.

Social media marketing

U social media marketingu glavni način za plasman marketinških poruka su društvene mreže i mediji. Promocija i komunikacija sa korisnicima odvija se na društvenim platformama kao što su Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, Snapchat, Pinterest itd. 

Zahvaljujući društvenim mrežama i medijima, pratioci određenog brenda, odnosno njegove stranice ili naloga, mogu bliže da se upoznaju sa njegovim novim aktivnostima, proizvodima, promocijama i akcijama. 

Društvene mreže i marketing na društvenim mrežama predstavljaju efikasnu metodu za kreiranje baze vernih pratilaca i „obožavatelja” brenda, pa i komunikacija sa njima može biti jednostavnija, brža i neposrednija. 

Širenje baze potencijalnih kupaca moguće je i posredstvom saradnje sa influenserima (poznatim ličnostima koje utiču na ciljnu grupu). Reklamiranje proizvoda i usluga na ovaj način može biti vrlo dobro sredstvo za širenje svesti o određenom poslovanju ili brendu. 

Content marketing

Cilj content marketinga je privlačenje potencijalnih kupaca tako što će im se pružiti sadržaj koji ih interesuje. Na ovaj način se skreće pažnja korisniku na određenu oblast i pritom se stvara potreba za određenim proizvodom. Tako će na primer sajt za izdavanje stanova privlačiti klijente tekstovima sa savetima u vezi sa stanovanjem, enterijerom, cenama zakupa itd.

Kvalitetno kreiran i dizajnerski „upakovan” sadržaj može postići mnogo bolje rezultate nego bilo koji drugi sadržaj i metoda klasičnog marketinga. To mogu biti blogovi, objave na društvenim mrežama, e-knjige, video-tutorijali, webinari itd. 

internet marketing u brojkama

Šta je potrebno znati kako biste kreirali efikasnu digitalnu kampanju? 

Sadržaj koji kreirate u internet kampanjama od posebne je važnosti jer kupci ne žele da gube svoje vreme na sadržaje koji ih ne interesuju. Zato je content marketing jedan od najbitnijih segmenata digitalnih kampanja.

1.Poznavanje ciljne grupe

Prvo pravilo koje je potrebno znati jeste da ne postoji vrsta proizvoda koji je svima interesantan. Dakle, ciljna grupa ne mogu biti svi. Ukoliko kampanje digitalnog marketinga usmerite na širu populaciju, vrlo je verovatno da ćete uzalud potrošiti novac, a zauzvrat dobiti nedovoljno dobre rezultate. Umesto toga, mnogo pametnije je fokusirati se na određenu ciljnu grupu i plasirati kampanje koje će im skrenuti pažnju.

2. Koliko poznajete navike svojih potencijalnih kupaca?

Za uspešan plasman proizvoda i usluga potrebno je znati navike potencijalnih kupaca, odnosno korisnika interneta. Kada znate ko sve čini vašu ciljnu grupu, trebalo bi da razmislite i o tome kako koriste internet (kuda se kreću, šta ih interesuje, kako i kada troše novac itd). 

Obraćanje adekvatnoj ciljnoj publici može povećati zaradu, ali poznavanje njihovih navika može olakšati komunikaciju sa njima. Poslovne strategije i upravljanje tako da se „osluškuju” potrebe kupaca i prate njihove navike mogu u velikoj meri unaprediti poslovanje. 

3. Postavljanje jasnih ciljeva

U digitalnom marketingu moguće je koristiti brojne strategije i tehnike. Neke od njih mogu biti uspešne u stvaranju svesti o brendu, dok druge mogu doneti odlične prodajne rezultate. Zbog toga je ponekad teško odrediti pravu. Odluku o onim pravim tehnikama koje možete primeniti u digitalnoj marketinškoj strategiji trebalo bi upravljati prema cilju koji želite postići. Vaš cilj u digitalnoj kampanji može biti povećanje posete na sajtu ili pribavljanje novih kontakata s ciljem osvežavanja postojeće email liste, ili veći prodajni rezultati u online prodavnici.

Kada sa jasno definisanim ciljem priđete kreiranju kampanje, biće vam mnogo lakše da se opredelite za odgovarajuće tehnike u marketinškoj strategiji plasiranja roba/usluga na internetu. 

4. Realna očekivanja

Jedna od zamki koje treba izbeći jeste postavljanje ciljeva koji nisu realni. Ponekad prevelika očekivanja mogu predstavljati problem u vašem poslovanju. Ukoliko se dobro istraži tržište, odredi, a onda i upozna ciljna grupa, male su šanse da ćete imati priliku da precenite mogućnosti digitalnog marketinga i da potrošite više novca nego što je potrebno. 

Budući da su svi rezultati digitalnog marketinga merljivi, vrlo je važno da analizirate dobijene rezultate. Oni vam mogu pomoći da unapredite svoje promotivne aktivnosti i da neutrališete ili potpuno izbegnete one loše instance u poslovanju. 

Rečnik marketinških termina

ROI – Skraćenica za „Return on Investment”, podrazumeva odnos uloženog i ostvarenog u digitalnoj kampanji. Postoji pozitivan i negativan ROI. Ukoliko se za kampanju potroši više nego što se uložilo, reč je o negativnom ROI. U obrnutom slučaju, kada je zarada veća od uloženog, govori se o pozitivnom ROI. 

Long-tail keyword (SEO) – Duža ključna reč (fraza) koja se traži u specifičnoj oblasti, a koja konkretizuje oblast poslovanja. Ovakva ključna reč privući će manju grupu ljudi, ali više zainteresovanu za vaše poslovanje. 

Native advertising – Reč je o naizgled običnim tekstovima i sadržajima koji su kreirani u svrhu promocije. Native advertising plasira teme koje su bliske proizvodima koje promoviše, a koje mogu biti interesantne određenoj ciljnoj grupi. Primer native advertisinga može biti promocija knjiga iz internet marketinga na blogu posvećenom online oglašavanju.

Call To Action – Označava radnju koju želimo da korisnik uradi kada vidi oglas ili pročita tekst. Očekivana akcija može biti ostavljanje podataka, kupovina proizvoda, anketa itd. Najbolje je kada postoji poziv na jednu akciju. Akcija može biti postavljena na kraju teksta, a može se naći i na više mesta tokom teksta.

Click Through Rate (CTR) – Reč je o podatku iz kog se vidi koliko ljudi je kliknulo na link u emailu koji su dobili. Ovaj podatak može biti predstavljan i kod nekih drugih akcija kao što su: prodajne strane, tekst na sajtu, ankete itd. 

Cost per Acquisition (CPA) – Marketinška metrika koja pokazuje koji je marketinški trošak dovođenja jednog kupca na sajt. Rezultat CPA dobija se tako što se iznos ukupnog troška za kampanju deli sa brojem ostvarenih konverzija na sajtu (npr. prodaja). Ova metrika je finalni indikator koji govori o uspešnosti jedne marketinške kampanje.

Reach – Podatak koji govori o broju ljudi koji je reagovao na određene promo aktivnosti. Primera radi, reach statistika na Facebooku može vam dati podatak o tome koliko je ljudi videlo vašu objavu ili reklamu. Razlikuje se organski i plaćeni reach. Reč je o saobraćaju koji je nastao zahvaljujući prepoznatljivosti nekog brenda, preporuci, ranijem iskustvu, dok plaćeni podrazumeva posetu ili reakciju ljudi koja je ostvarena preko plaćenog posta. 

Knjige koje vredi pročitati

Digitalni marketing sve više jeste sastavni i nerazdvojiv deo savremenog poslovnog sveta. Poslovne tendencije sve više govore u prilog tome da je online tržište napredovalo i da sve više kupaca koristi pogodnosti online kupovine. Poznavanje osnova digitalnog marketinga postalo je skoro prioritet, bez obzira na to da li vodite posao koji se bavi proizvodnjom, preprodajom ili pružanjem usluga. Bitno je da pratite aktuelne trendove i da znate koje to inovacije možete na najbolji način iskoristiti u svom poslovanju. S tim u vezi, na samom kraju toplo vam preporučujemo neke naslove preko kojih se možete bolje orijentisati i upoznati sa temama iz oblasti digitalnog marketinga.

  • Kerpen, Dave. Likeable Social Media, Third Edition – How To Delight Your Customers, Create an Irresistible Brand & Be Generally Amazing On All Social Networks That Matter. 2019
  • Kurtz, Brian. Overdeliver: Build a Business for a Lifetime Playing the Long Game in Direct Response Marketing. 2019
  • Paulson, Matthew. Email Marketing Demystified – Build a Massive Mailing List, Write Copy that Converts and Generate More Sales. 2019.
  • Kane, Brendan. One Million Followers: How I Built a Massive Social Following in 30 Days. 2018
  • Ryan Deiss, Hennesberry Russ. Digital Marketing for Dummies. 2017.
  • Kosorin, Dominik. Introduction to Programmatic Advertising. 2016

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se