Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

Affiliate marketing - posao na internetu

Affiliate marketing je još uvek nedovoljno poznat termin u domaćem poslovanju. Za razliku od domaćeg tržišta, u svetu je njegova zastupljenost znatno veća, te brojne uspešne kompanije svoje poslovanje zasnivaju na ovom modelu marketinških usluga.

Affiliate marketing, najjednostavnije objašnjeno, predstavlja sistem promocije tuđih proizvoda i usluga za procenat od prodaje. Drugim rečima, reč je o jednom vidu marketinških usluga na internetu kojim se može postići veća prodaja i bolji plasman roba i usluga na tržištu.

Affiliate marketing je vrsta marketinga u kom dve strane sarađuju. Prva strana kreira partnerski program i nazivamo je advertiser, merchant ili oglašivač, a druga strana promoviše program i zovemo je affiliate marketar (affiliate), publisher ili posrednik.

Za razliku od klasičnih prodavnica, u kojima se preprodaju proizvodi, u slučaju affiliate marketinga ne postoji direktna prodaja. Promocija proizvodausmeravanje kupaca na prodajno mesto jeste način kojim mnogi sajtovi zarađuju velike svote novca na tržištu affiliate usluga.

Online kupovina preko Amazona

Šta je affiliate marketing? 

U svetu online poslovanja affiliate marketing jeste model poslovanja, ali i dodatni model zarade određenih kompanija. Neka definicija affiliate marketinga bila bi da je to vrsta marketinške aktivnosti ili online promocija proizvoda i usluga u okviru affiliate partnerske mreže. Preciznije rečeno, affiliate marketing odvija se na web sajtu koji nije zvanični sajt proizvođača i glavnog prodavca, već je sajt posrednika na kom se promovišu, plasiraju i nude na prodaju robe i usluge, i na ovaj način zarađuju na internetu. Ukoliko potencijalni kupac odluči da kupi proizvod iz affiliate programa, on se klikom na link usmerava ka sajtu prodavca, na kom zapravo ostvaruje kupovinu. Zahvaljujući dobroj promotivnoj usluzi, kupac je načinio kupovinu, zbog čega posrednik dobija procenat od prodaje.

Ovde nije reč o klasičnoj preprodaji ili zastupništvu. U affiliate sistemu ne postoji direktna prodaja niti postoje troškovi skladištenja ili troškovi nekih drugih neophodnih resursa koje imaju standardni prodajni sajtovi kako bi nesmetano mogli da prodaju robe i usluge.

Tako, na primer, affiliate posrednik neće imati troškove skladištenja robe, distribucije proizvoda, zatim nepredviđene troškove povraćaja robe ili davanja garancije itd.

Ako ne govorimo o velikim affiliate mrežama i sistemima, affiliate poslovi mogu biti idealan dodatni posao ili jedan od načina kojim se voljeni hobi može unovčiti, i time steći pasivnu zaradu. Primera radi, zaljubljenik u cveće, koji pritom drži i cvećaru, napravio je sajt na kom kreira sadržaje posvećene različitim vrstama cveća, njegovom održavanju, idejama za aranžiranje itd. Kako je na sajtu postigao zavidan saobraćaj, ukazala se prilika za dodatni model zarade preko affiliate sistema. Naš cvećar počinje da sarađuje sa različitim uzgajivačima, agencijama za organizaciju proslava, dekoraterima, pejzažnim arhitektama i drugim proizvođačima koji žele da plasiraju svoje usluge i robu pred publikom sajta. Zar sve to nije dovoljno interesantna prilika za zaradu, a možda čak i za kompenzaciju? Ipak, trebalo bi ukazati i na još nekoliko stvari.

Prednosti i mane affiliate marketinga

Ako se pored zarade koja se može postići affiliate programom uzme u obzir i sloboda u odabiru radnog vremena i mesta, pa čak i saradnika, onda je sasvim jasno zašto je u svetu ovaj program dodatni vid zarade mnogim blogerima i preduzetnicima. Takođe, u ovom marketinškom poslovnom modelu nema sastanaka, telefonskih razgovora niti upoznavanja sa klijentima.

Posmatrano iz ugla prodavca, affiliate program takođe ima određene prednosti. Neke glavne mogle bi da se odnose na povećanu prodaju, sticanje novih klijenata, širenje svesti o brendu, zaobilaženju troškova marketinških aktivnosti itd.

Trebalo bi istaći i da je sloboda koju affiliate marketar ima u komunikaciji sa publikom daleko veća i affiliate kupcima prijemčivija od one standardne korporacijske komunikacije, ograničene poslovnom kulturom i jezikom. Ipak, svakako da za prodavca/proizvođača koji sarađuje sa affiliate marketarima nije dobro to što ne može da sudeluje u plasmanu svoje robe i usluga na tuđim medijima.

Treba pomenuti i da je poseban oprez preporučljiv kada je reč o odabiru saradnika. Koliko je bitno pronaći adekvatan proizvod za plasiranje, od čijeg se procenta može korektno zaraditi, toliko je bitno naći i pouzdanog prodavca koji će odgovorno plaćati zalaganja affiliate marketara. Međutim, i prodavci bi trebalo da obrate pažnju na rad posrednika, budući da ne mogu upravljati niti kontrolisati marketinške i promotivne aktivnosti affiliatea.

Usluga affiliate marketinga

Uloge aktera affiliate programu

Pre nego što bliže pojasnimo način funkcionisanja, vidove i neke od opcija promovisanja affiliate sistema, smatramo da je dobro da se na ovom mestu bliže upoznamo sa ulogama aktera affiliate marketinga.

Uloga advertisera (prodavca ili oglašivača) 

Advertiser (prodavac ili oglašivač) može biti preduzetnik, kompanija koja ima web sajt, tj. e-prodavnicu. Dakle, advertiser je onaj koji realizuje prodaju. Zahvaljujući affiliate programu, prodavac nema troškove marketinškog plasmana roba i usluga kako bi došao do potencijalnih kupaca. Takve obaveze i troškovi prenose se na posrednika, odnosno affiliatea.

Primera radi, advertiseru je od posebnog interesa da za njegove proizvode/usluge sazna što veći broj ljudi, ali isto tako je važno i da svoje artikle proda. Neretko se čak dešava da oglašivač ne poznaje dovoljno dobro ciljnu grupu kojoj bi trebalo da se obrati. Tada bi trebalo zatražiti stručnu pomoć marketara. U tom slučaju dobro je da advertiseri preispitaju opciju affiliate marketinga.

Činjenica je da svoje marketinške aktivnosti i troškove, kao i procenat od zarade, treba prepustiti drugom licu, ali benefiti koji mogu nastati iz ove saradnje mogli bi doprineti poslovnim ciljevima advertisera. Tome treba dodati i da oglašivač nema nepredviđene troškove ili finansijske rizike, već vrlo jednostavnu računicu.

Pomoću affiliate marketinga kao advertiser možda nećete ostvariti ukupan željeni prodajni prihod, ali svakako da će ova vrsta marketinga doprineti ostvarenju ovog cilja. Ipak, ovo ne treba doslovno shvatiti. Neke velike i ozbiljne kompanije, kao što su Amazon i Rakuten, uspešno posluju zahvaljujući ovom poslovnom modelu već duži niz godina.

Uloga publishera (affiliatea/posrednika) 

Publisher ili osoba koja promoviše proizvod ili uslugu oglašivača i snosi troškove promocije u zamenu za procenat jeste drugi predstavnik u affiliate lancu. Već smo pominjali da je oglašivač u obavezi da isplati publishera onda kada se ostvari prodaja. Ipak, ovo nije jedini uslov za posredničku zaradu u affiliate načinu poslovanja (o čemu će biti više reči nešto kasnije).

Affiliate je osoba, ali može biti i kompanija koja promoviše proizvode i usluge advertisera pred svojom publikom. Glavni medijum affiliatea (na kom se plasira promotivni materijal i sadržaj za advertisera) jeste sajt. Najbolje je kada affiliate na svom web sajtu plasira sadržaj koji se može dovesti u vezu i sa robom ili uslugama koje se promovišu. Veća je verovatnoća da će publika koja čita sadržaj sajta biti zainteresovana i za kupovinu promovisanih proizvoda. Takođe, veliku ulogu u affiliate marketingu imaju i društvene mreže.

Uzmimo, na primer, da imate sajt koji je posvećen kulinarskim specijalitetima. Budući da imate zavidan saobraćaj na sajtu, počinjete da razmišljate o affiliate marketingu. Utrošili ste određeno vreme na kreiranje recepata i na njihovo plasiranje na sajtu, stekli ste određnu kulinarsku reputaciju i možda je vreme da počnete da zarađujete od vašeg hobija. Kada počnete da plasirate proizvode iz affiliate programa, poslužite se i društvenim mrežama. Obavestite svoje pratioce na mrežama da imate iskustvo sa novim začinom (robom vašeg oglašivača), o čemu ste detaljnije pisali na svom sajtu. U blog postu nikako nemojte da zaboravite da postavite link gde se može kupiti ili poručiti željeni sastojak iz vašeg recepta. Svaka prodaja koju vaši pratioci budu obavili kod vašeg partnera, a da su tamo stigli preko vašeg sajta, pretvoriće se u izvesnu sumu na vašem računu.

Budući da svi volimo da kupujemo proverene proizvode sa dobrim preporukama, poželjno je da kao publisher ili affiliate postavite informaciju da se na vašem sajtu plasiraju proizvodi koji su deo affiliate programa. Uz to, možete i zamoliti čitaoce da, ukoliko žele da vaš sajt bude kvalitetniji i bolji, „krenu u kupovinu” preko linka postavljenog na njemu. Time nećete obmanjivati posetioce, a vi ćete verovatno biti dobro podržani.

Uloga kupca 

Iako ovu ulogu navodimo kao poslednju, to nikako ne znači da je ona najmanje bitna. Naprotiv, bez kupca, kao najbitnije karike u lancu affiliate marketinga, ceo sistem ne bi ni postajao. Recimo samo da, ukoliko kupac ne želi da kupi nešto, prodavac sigurno neće zaraditi niti će affiliate imati novčane koristi od promovisanja. Zato je kupac ključna karika u lancu affiliate sistema.

Affiliate marketing u online poslovanju

Kako funkcioniše sistem affiliate marketinga

U affiliate marketingu glavni uslov (pored toga da znate ko su kupci proizvoda koji plasirate, kao i kakav sadržaj da kreirate) jeste i da imate affiliate link. Dakle, potrebno je da se prijavite kod „poslodavca”, tačnije prodavca kako biste dobili tracking link, zahvaljujući kom će se u statistici poseta prodavčevog sajta jasnije videti ostvarene akcije posetilaca koji su došli sa vašeg posredničkog sajta. Konverzije u statistici sajta advertisera biće dokaz o tome koliko je vaša promocija inspirisala kupce na akciju.

Affiliate link je zapravo personalizovani URL koji služi za raspoznavanje svih posetioca u jednoj e-prodavnici koji su prethodno boravili na vašem sajtu. Ovde govorimo o automatizovanoj radnji u okviru koje se zapisuju konkretne akcije koje aktiviraju affiliate link. Beleži se kada potencijalna mušterija obavi kupovinu, ostavi svoj e-mail ili obavi bilo koju drugu zatraženu radnju na sajtu prodavca.

Moguće je i da kupac ne donese odmah odluku o kupovini. Na primer, kupac je posetio sajt u okviru affiliate programa i uputio se u korisnost proizvoda koji ga interesuje, posetio e-prodavnicu i razmatrao kupovinu proizvoda, ali nije doneo odluku o kupovini. Posle nekog vremena, kupac se vraća na e-prodavnicu i kupuje proizvod. Ako ne dođe odmah do kupovine, zahvaljujući kolačiću iz internet browsera (Mozilla, Chroma), prodavac može da identifikuje da je kupac došao preko affiliate sajta. Ukoliko se kupac odluči na kupovinu u određenom periodu (primera radi, postoje i sajtovi na kojima ostaje i do 30 dana), affiliate će dobiti proviziju.

Affiliate mreža 

Pored affiliate šablona prodavac–affiliate–kupac, postoje i druge opcije funkcionisanja u affiliate sistemu. Reč je o varijanti kada proizvode za promocije posrednik dobija iz affiliate mreže.

Kompanije koje nude uključivanje u affiliate mreže imaju veliku bazu proizvoda za promovisanje sa jedne strane, a sa druge veliku mrežu posrednika koji promovišu te proizvode. Takva kompanija koja kreira affiliate mrežu ima posredničku ulogu u mreži proizvođaća i posrednika. Često su affiliate mreže prva odluka affiliate početnika, jer štite posrednika. Naime, one garantuju zaradu affiliate marketarima i štite ih od eventualnih problema sa proizvođačima.

Zarada od affiliate programa ne mora nužno podrazumevati ostvarenu prodaju (pay per sale). Pored ovog, postoje još dva načina kako se može ostvariti zarada kroz affiliate programe. U sistemu affiliate marketinga moguće je dobiti proviziju i onda kada je posetilac sa affiliate linkom načinio neku akciju na sajtu advertisera. Recimo, popunio je upitnik, prijavio se na besplatni kurs, preuzeo e-book itd.

Drugi vid affiliate zarade može biti vid pay per cklick. Tačnije, u ovom slučaju reč je o dovođenju posetioca sa sajta posrednika na sajt advertisera. U ovom modelu affiliate programa potrebno je da publisher ima veliki saobraćaj na sajtu kako bi mogao imati veću zaradu.

Kupovina preko online posrednika

Na kraju priče o affiliate marketingu dodajemo i...

Ako vam se priča o affiliate programu učinila zanimljivom i želeli biste da se oprobate, onda bi vaš naredni korak trebalo da bude pravljenje sajta.

Predlažemo da se fokusirate na jednu tematiku, nišu, publiku koju želite da animirate svojim sadržajem na sajtu. Ipak, morate biti obazrivi. Nikako nije dobro ući u „rasplinuto” stanje i stvarati sadržaj na sajtu koji pokriva skoro sve moguće teme. Tako koncipirani sajtovi obično nemaju veliku posetu, te svakako nisu korisni u affiliate programu. Sajtovi sa vernom i ponekad ne toliko brojnom publikom mogu biti u nekim affiliate praksama čak i daleko funkcionalniji od velikih medijskih portala.

Prilikom kreiranja sajta povedite računa o tome kako ćete privući svoje posetioce. Posebnu pažnju obratite na sadržaj koji kreirate, a onda i na optimizovanost istog u pretraživačima. Ako imate dobar sadržaj i dobru vidljivost, te sve to pametno upotrebite za svrhe affiliate marketinga, sasvim je sigurno da ćete moći da prikupljate dobre tantijeme od svog nekada volonterskog posla.

Ako se spremate da uvedete novi model zarade u svoje poslovanje ili da ovaj poslovni model iskoristite kao dodatni posao, treba znati da će vam biti potrebno više saradnika ili e-prodavnica u affiliate sistemu. Pored toga, proverite i koja su vam znanja još neophodna iz oblasti online prodaje i e-poslovanja i onda, kada sve dobro postavite, sasvim je sigurno da ćete moći da se pohvalite odličnom zaradom, a možda čak i idealnim poslom.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.