Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

Saznajte koji se dodatni posao odlično plaća

Ukoliko ste ambiciozni, sigurno niste zadovoljni trenutnim primanjima. Bez obzira na to da li ste zaposleni ili se još uvek školujete, dodatni novac vam je sigurno potreban.

Jedno od rešenja je svakako dodatni posao koji će vam poboljšati finansijsku situaciju. Da biste došli do novog zaposlenja i dodatno zarađivali, neophodno je da prepoznate koje su vaše veštine i interesovanja koje biste mogli da primenite. Ukoliko se dobro pripremite za novi biznis, moći ćete da računate na ekstra primanja.

Dodatni posao ne samo što je odličan način da zaradite još novca već je i pravi način da se upoznate sa novim poslovnim veštinama. Ta iskustva vas možda navedu da promenite posao i napravite veliki korak napred za svoju karijeru.

Ipak, za početak je neophodno da odaberete najbolju opciju za dodatni prihod, a koja neće ugrožavati vaš trenutni posao. Dakle, prva stvar o kojoj treba da brinete jeste da napravite balans kada su obaveze, ali i slobodno vreme u pitanju. Zato je neophodno da imate pravilan pristup dnevnim zadacima kako bi se vaša mesečna primanja značajno povećala, ali ne po cenu privatnog života.

Traženje dodatnog posla

Kako naći dodatni posao? 

Ukoliko ste već u svetu biznisa, onda vam je jasno da postoje mnogi projekti koji mogu da donesu dodatnu zaradu, čak i u okviru iste firme. To je moguće ukoliko pokažete da ste dovoljno stručni da na sebe preuzmete dodatne projekte za koje ćete biti više plaćeni.

Mnoge moderne kompanije ohrabruju svoje zaposlene da iskažu inicijativu, pa ukoliko je posao gde radite takav, onda ste na odličnom mestu za razvoj karijere. U tom slučaju za vas je imperativ da se dodatno usavršite i steknete međunarodno priznate diplome i sertifikate.

Na ovaj način ne samo da ćete napredovati na poslu već ćete postati mnogo konkurentniji na tržištu rada. Takođe, ukoliko posedujete dodatna znanja, uvek možete raditi dodatne poslove za inostrane klijente.

Čak i ako vaš glavni posao ne pruža perspektivu za napredovanje i dodatni rad koji bi bio nagrađen, uvek možete da radite na posebnim projektima od kuće.

Kako dodatno zaraditi novac radom od kuće? 

Mnoge poslove je sada moguće raditi iz kućne kancelarije. Razvoj tehnologija, uslužnih programa i interneta samo dodatno olakšavaju obavljanje zadataka iz oblasti poslovne administracije, finansija, marketinga i raznih oblika menadžmenta.

Dobra strana ovih poslova je što većina njih može da se radi preko interneta. Poslovne sastanke takođe možete da obavljate online, koristeći moderne programe za komunikaciju (Skype, WhatsApp, FaceTime…). Na taj način ćete uvek biti u kontaktu sa klijentima, ali i sa poslovnim saradnicima, čak i ako ste deo većeg tima, pa je potrebno obavljati konferencijske pozive.

Korišćenjem svih prednosti modernih tehnologija, vaš lični poslovni prostor će postati veoma produktivna mini-kompanija sa odličnim prihodima. Da biste došli do tog nivoa, ipak je potrebna određena priprema, ali i posedovanje određenih znanja i veština koji se cene na tržištu.

Uz odličnu organizaciju, neće vam trebati mnogo vremena kako biste dodatno zaradili novac radom od kuće, koji vam definitivno donosi brojne prednosti.

Radni prostor u kući

Koje su prednosti rada od kuće? 

Iako mnogi vole da razdvoje posao i mir svog doma, istina je da rad od kuće donosi brojne benefite. Za početak, sama činjenica da niste na poslu i da sada, od kuće, radite nešto za sebe odlična je za ličnu motivaciju.

S druge strane, tu je i praktičnost. Ukoliko radite od kuće, nećete gubiti vreme u prevozu, niti ćete imati dodatne troškove zbog ishrane. Rad od kuće omogućava vam da u potpunosti budete gospodar svog vremena, samo od vas zavisi koliko ćete raditi. Takođe, radićete u okruženju koje ste sami kreirali, što će pozitivno uticati na vašu produktivnost.

Ne treba smetnuti sa uma i uštedu vremena jer nećete gubiti vreme na putovanja kako biste se upoznali sa klijentom ili smestili u neku drugu kancelariju. Sa ovakvim pristupom, i pored dodatnih obaveza, imaćete dovoljno slobodnog vremena za sebe i najdraže osobe.

Kreiranje pozitivne radne atmosfere je izuzetno bitno na samom početku, kada ste još uvek u fazi privikavanja na nove izazove. Pozitivna atmosfera će vam olakšati stres ugovaranja novih projekata, koje ćete uglavnom ugovarati putem interneta.

Naravno, samo od vas i vaše stručnosti zavisi šta ćete raditi, za koliko novca, kao i kakvog ćete poslodavca izabrati. Kada smo kod poslova koji stižu od inostranih poslodavaca, valja naglasiti da je u tom slučaju zarada višestruko veća nego kod nas. Strani poslodavci odlično plaćaju za urađene projekte, ali su veoma stroži kada su standardi obavljenog posla u pitanju.

Kako naći dodatni posao? 

Dodatni poslovi će vam često stizati od poznanika koji znaju čime se bavite ili bivših kolega koje će vas preporučiti. Ipak, ne morate da čekate da vas neko pozove, ponudite sami svoje usluge. To možete da uradite tako što ćete kontaktirati sa kompanijama i ponuditi im svoje usluge spoljnog saradnika. Za to vam je potreban dobar CV i portfolio kako biste potencijalne klijente upoznali sa svojim veštinama i dostignućima.

Drugi način je da svoje usluge ponudite poslodavcima širom sveta. Ove angažmane možete da pronađete na sajtovima za povremene poslove. Kod nas se najviše koriste sajtovi za rad preko interneta Freelancer i Upwork. Ukoliko posedujete adekvatne veštine, vrlo brzo ćete doći do prvog poslovnog partnera. Za dobre poslove je nekad potrebno dodatno dokazivanje ili čak volontiranje, ali se kvalitetno obavljen posao uvek isplati.

Nemojte zaboraviti da postoje poslovi koji zahtevaju da budete za kompjuterom u određeno radno vreme. Tu je često reč o administrativnim poslovima, gde praktično od kuće obavljate kancelarijska zaduženja za klijenta.

Kako bi izbegli nesporazume, pre prihvatanja posla obavezno zatražite da vam se jasno objasni zadatak i radno vreme. Ipak, pre samih pregovora sa poslodavcima potrebno je da izaberete posao koji ćete obavljati.

Kako znati koji je najbolji posao? 

Kada se upustite u traženje dodatnog angažmana, shvatićete da postoji zaista široka lepeza poslova. Od vas najviše zavisi koji posao ćete prihvatiti, jer ipak imate ograničeno slobodno vreme koje možete da mu posvetite.

S obzirom na to da vam plaćeni dodatni posao nije glavni izvor prihoda, ne prihvatajte bilo šta, već dobro procenite kompleksnost zadatka koji je potrebno obaviti. Naravno, tu je i pitanje plaćanja, koje će nekad biti ispod vaših očekivanja. Nekad je čak i takve poslove dobro prihvatiti, naročito ako ste početnik. Na taj način ćete doći do neophodnog iskustva, ali i preporuka zadovoljnih klijenata.

Svakako, uvek gledajte da izaberete poslove iz oblasti koje najbolje poznajete i u kojima sa sigurnošću možete da obavite zadatak kvalitetno. Na taj način ćete brže završavati poslove i samim tim imati više slobodnog vremena za sebe.

Zarađivanje od dodatnog posla

Najbolje ideje za dodatni posao

Sada kada znate koliko imate slobodnog vremena, vreme je da se odlučite za dodatni posao koji ćete raditi. Ono što treba da znate jeste da najbolje plaćeni poslovi zahtevaju specifična znanja i veštine.

Ukoliko smatrate da vam treba dodatno usavršavanje kako biste dodatno zarađivali, i to je moguće. Bez obzira na svakodnevne obaveze koje imate, učenjem na daljinu moći ćete sami da organizujete svoje vreme. Znanje stečeno na ovaj način se izuzetno isplati, jer omogućava veću konkurentnost na tržištu rada.

Poslovni administrator 

Potrebna znanja: sistematičnost i organizovanost, poznavanje rada na računaru i programa za vođenje knjiga

Svakoj kompaniji su potrebni poslovni administratori (asistenti direktora, office menadžeri). Zbog velikog obima posla mnogi se okreću spoljnim saradnicima koji će im pomoći u rešavanju administrativnih poslova.

Poslovni administrator se prvenstveno bavi dokumentacijom i evidencijom, zbog čega često usko sarađuje sa knjigovođama. Ovi poslovi se u velikoj meri obavljaju digitalno, preko kompjutera, što je olakšalo angažovanje spoljnih saradnika.

Zato i ne čudi da se poslovi u vezi sa administracijom pozicioniraju među najtraženijim profesijama na svetu. Ukoliko želite da radite za strane klijente od kuće, imajte na umu da u tom slučaju morate odlično da se služite engleskim jezikom. U nekim slučajevima je potrebno i poznavanje lokalnih zakona i poslovne prakse.

Gde se školovatiprogram Poslovna administracija je najbolji izbor.

Virtuelni asistent

Potrebna znanja: za ovaj posao je pre svega neophodno da imate dobre organizacione i komunikacione veštine.

Posao virtuelnog asistenta predstavlja nadgradnju u odnosu na standardne dodatne poslove. Glavna razlika je to što se svaki angažman obavlja preko interneta, što znači da se uglavnom sarađuje sa stranim klijentima. Dakle, reč je o profesiji u kojoj je moguće sva ranije stečena znanja i iskustva na klasičnim sekretarskim poslovima preneti i primeniti u digitalni svet.

Ukoliko nemate iskustva sa online honorarnim poslovima, poslovi virtuelnog asistenta su u tom slučaju najbolja startna pozicija. Na ovaj način možete da radite kao nečiji pomoćnik, rešavajući brojne probleme – od administracije do vođenja društvenih mreža.

Naravno, kako budete sticali iskustvo, bićete u prilici da diktirate uslove rada i prihvatate samo poslove koje vi želite. S vremenom ćete čak moći da prihvatite više zadataka sa sličnim rokovima, jer ćete biti sigurni da ste u stanju da sve postignete.

Gde se školovati: U zavisnosti od svojih preferencija, možete se odlučiti za program Finansijski menadžment ili program Strategijski i operativni menadžment.

HR menadžer

Potrebna znanja: veština pregovaranja, poznavanje veština upravljanja ljudskim resursima

Ljudski resursi je izuzetno atraktivan sektor koji obuhvata brigu o zaposlenima, ali i organizovanje konkursa za posao i procenjivanje kandidata. Kako je često reč o kompleksnom poslu, kompanije za to angažuju posebne agencije i stručnjake.

Mnoge kompanije prepuštaju preliminarne razgovore sa kandidatima posebno angažovanim HR menadžerima, dok eventualno poslednji krug razgovora preuzimaju lično. Naravno, angažovanje oko zapošljavanja samo je deo posla kojim se bave mendažeri ljudskih resursa.

Oni brinu i o načinima motivacije zaposlenih i pronalaze načine na koje može da se poboljša njihov status. Takođe, u dogovoru sa menadžentom kompanije osmišljavaju i sprovode najefikasnije metode za efikasan rad. To uključuje osmišljavanje metoda nagrađivanja zaposlenih, ali i efikasno sprovođenje disciplinskih mera.

Ovaj posao je moguće raditi ili u vidu savetnika za neku kompaniju ili čak kao ispomoć, gde se intervjui sa potencijalnim kandidatima obavljaju online. U tom slučaju možete da radite za mnoge internacionalne kompanije.

Gde se školovatiprogram Menadžment ljudskih resursa pokriva sve što treba da zna jedan HR menadžer.

Menadžer prodaje 

Potrebna znanja: poznavanje osnova marketinga i finansija

Razumevanje potreba kupaca je veština koja se sve više traži širom sveta. Sa razvojem internet kupovine, cela planeta je postala jedno tržište. Dobar menadžer prodaje će na pravi način prići svakom klijentu bez obzira odakle dolazi. Zbog toga je važno da posedujete i dobre komunikacione veštine, jer je razvijanje odnosa sa kupcima od ključne važnosti.

Ova profesija je idealna ukoliko želite da polako razvijate svoje veštine i postepeno se posvetite ovom poslu „full time”. Ukoliko ste dobar prodavac, vrlo lako ćete doći do velike zarade, jer klijenti često, pored fiksnog honorara, nude i procenat od prodaje. U tom slučaju samo od vas zavisi koliko ćete zarađivati.

Gde se školovatiprogram Prodaja i menadžment prodaje će vas upoznati sa osnovama ovog posla.

PR menadžer 

Neophodna znanja: poznavanje društvenih mreža, rad u programima za obradu slika

Efikasna komunikacija sa javnošću je od ključne važnosti za kreiranje pozitivne slike o nekom brendu. Postoje različite tehnike koje pomažu u formiranju pozitivne reputacije kompanije u javnosti, a na vama je da ih uspešno primenite.

Postoje brojne situacije kada su veštine dobrog PR menadžera neophodne. To mogu biti slučajevi kada je potrebno maksimalno iskoristiti dobru situaciju ili umanjiti štetu ukoliko se nešto loše desi. Od uspešnog menadžera za odnose sa javnošću se očekuje da uvek na pravi način pristupa situaciji, kao i da uvek ima spreman plan ukoliko se desi nešto neočekivano.

Moderni PR podrazumeva i komunikaciju sa internet populacijom. U odnosu na klasične PR metode, internet je specifičan, jer postoje direktne povratne informacije od korisnika, najčešće putem društvenih mreža. U odnosu na klasične medije, internet je mnogo kompleksniji, jer se sve brže odvija i imate manju kontrolu sadržaja.

Ipak, ukoliko uspešno plovite internet vodama i odlično se služite klasičnim PR metodama, moći ćete da birate klijente za svoj honorarni posao, kao i honorar za koji ćete raditi.

Gde se školovatiprogram Odnosi sa javnošću pomoći će vam da izgradite uspešan imidž za svakog klijenta.

Da li ste za dodatni posao vikendom?

Mnogi dodatni poslovi podrazumevaju rad vikendom, kada u stvari i imate najviše vremena. Ipak, mišljenja su podeljena oko toga da li je je dodatni posao vikendom dobra stvar. Kao i uvek, sve zavisi od vas i vaše lične organizacije. Ukoliko imate zacrtan cilj i želite da što pre zaradite određeni svotu novca, sigurno ćete želeti da iskoristite svaku priliku za dodantu zaradu.

Vikend nudi dodatne prilike jer se tada mnogi odmaraju. To znači da ćete imati više prilika pri traženju atraktivnih projekata, klasičnih ili onih na internetu. Često će vam se dešavati da baš preko vikenda nekome treba nešto brzo da se završi kako bi sve bilo spremno za ponedeljak. I dok je odmor dobrodošao, možda ne bi bilo loše nekad uzeti radni vikend.

Dodatna zarada od dodatnog posla

Kolika je dodatna zarada od povremenih poslova?

S obzirom na to da je reč o dodatnim poslovima, najviše od vas zavisi koliko ćete se angažovati tokom meseca. Takođe, većina poslova koje radite online naplaćuje se po satu. U tom slučaju možete s lakoćom da projektujete svoju zaradu u zavisnosti od toga sa koliko slobodnog vremena raspolažete.

Bez obzira na to, svakako možete mesečno da računate na dodatne prihode od bar 200 evra. Naravno, možete da zaradite i mnogo više, uz veće angažovanje i poboljšanje reputacije. Veća zarada stiže i sa većim sticanjem znanja i veština koje se cene na tržištu. Što više iskustva posedujete, to ćete moći da diktirate bolje uslove rada.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.