Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

Honorarni posao: Biznis koji se uvek isplati

Dodatna zarada je dobrodošla, pa su honorarni poslovi uvek popularna opcija. Iako nije svaki angažman online, ponude za dodatni angažman uglavnom ćete nalaziti na internetu. Saznajte kako da se uz prava znanja izdignete iznad konkurencije i ostvarite zavidnu dodatnu zaradu.

Honorarni posao izvan kuće

Postoje mnogi poslovi koji nude neki vid dodatne zarade, ali su ili suviše zahtevni ili oduzimaju previše vremena. Nismo svi u stanju da odvojimo četiri sata ili više sati dnevno za još jedan poslovni angažman. Čak i da imate višak vremena, nećete biti spremni da posvetite sve slobodno vreme koje imate na slabo plaćen posao.

Bez obzira da li radite u Beogradu ili nekom drugom gradu u regionu, situacija je sa poslovima slična. Naime, teško ćete naći dobar dodatni honorarni posao ukoliko ne posedujete znanja koja su isplativa za klijente. To se odnosi i na lokalne poslodavce, ali i na strance koji nude poslove preko interneta na portalima kao što su FlexJobs ili Fiverr.

Kako nikad ne znate kakav vas online posao čeka, potrebno je da spremni dočekate svaku priliku. Jasno je da će vas posedovanje specifičnih znanja izdvojiti u odnosu na konkurenciju, pa vrlo lako može da se desi da dodatni angažman postane glavno zanimanje. Za početak, najbolje je da tražite poslove koje je moguće obavljati od kuće. Prednosti kancelarije u sopstvenom domu višestruke su – od finansijskih do praktičnih.

Kućna kancelarija je odlična investicija 

Postoje mnogi poslovi koje možete da radite na terenu ili u kancelarijskom okruženju, ali je za dodatni angažman najbolji rad od kuće. Prednosti ove odluke su višestruke, od poznatog radnog prostora do brojnih ušteda. Iako vam to možda zvuči beznačajno, radni prostor koji ste sami oblikovali izuzetno pozitivno utiče na efikasnost rada.

Poželjno je da malo uložite u svoj radni prostor tako što ćete imati na raspolaganju brz internet, pouzdan laptop, udobnu ergonomsku fotelju i dodatne opcije u skladu sa poslom kojim se bavite. Pored prednosti rada u okruženju koje ste sami kreirali, rad od kuće donosi i brojne prednosti i uštede. Prva stvar, koju ćete možda i najviše ceniti, jeste ušteda vremena.

Ukoliko sve radite iz kućne kancelarije, ne morate da putujete i trošite vreme i novac u saobraćaju. Ovo je značajna stavka, jer samim tim što ne izlazite iz stana, možete odmah da se posvetite poslu i da na kraju dana imate više slobodnog vremena.

Tu su i usputni troškovi, koji mogu biti izuzetno veliki kada se podvuče crta na kraju meseca. Reč je o obrocima, grickalicama i pićima koje biste kupovali da ste izašli. Naravno, ubedljivo je najveća prednost efekat samostalnog rada gde možete da se u potpunosti koncentrišete na zadatke koji su pred vama.

Visina zarade zavisi od znanja koja posedujete

Pre nego što krenete da razmišljate o visini honorara, potrebno je da istražite tržište i ustanovite šta je to što možete da radite. Sticanjem znanja iz oblasti koja su tražena pravi je put ne samo za posao sa strane već i za samu karijeru. S obzirom na to da honorarni angažman podrazumeva da već imate određene obaveze tokom dana (glavni posao ili školovanje), usavršavanje može da bude problem.

Srećom, postoji učenje na daljinu, koje vam pruža priliku da naučite neophodne veštine. Na ovaj način možete da naučite sve što vam je potrebno za uspešan biznis, a da to ne remeti vaše dnevne obaveze. Dodatna pogodnost je što na ovaj način možete da dođete i do mnogih međunarodno priznatih sertifikata i diploma.

Kako učenjem od kuće sami raspolažate svojim vremenom, to je odlična vežba za kasniji poslovni angažman. Razmislite, ako nemate vremena da naučite nove veštine, nećete imati vremena ni za još jedan posao!

Honorarni angažman

Najbolje poslovne ideje za honorarni posao 

Pred vama je važan izbor. Potrebno je da odaberete pravo zanimanje koje vam najbolje leži. Da biste to uradili, moraćete da balansirate između ambicija i ličnih afiniteta. Po pravilu je bolje raditi posao koji vam odgovara nego raditi nešto što ne volite. Predstavljamo vam biznis profesije koje mogu da vam promene život!

Marketing menadžer 

Posao marketing menadžera je da se kroz brojne poslovne aktivnosti pobrine da proizvod ili kompletan brend budu odlično pozicionirani kod potrošača. To se postiže radom na imidžu kompanije kako bi se pospešila prodaja. Vaš posao bi bio da planirate i koordinirate promociju proizvoda putem svih promotivnih i distributivnih kanala, gde se akcenat stavlja na digitalni marketing i društvene mreže.

Marketing menadžer je zadužen za istraživanje tržišta, razvoj i promociju proizvoda i usluga, kao i za kreiranje i realizovanje marketinških kampanja. Naravno, posao se ne svodi na puke brojke, naprotiv. Veliki deo posla odlazi na direktnu komunikaciju sa klijentima, gde je potrebno biti taktičan, snalažljiv i harizmatičan.

U modernom biznisu, marketing menadžer je postao nezamenljiv, bez obzira na oblast poslovanja. Zaista, sa znanjima iz ove struke možete raditi u IT industriji, farmaciji, sportu, turizmu, trgovini, edukaciji… Ograničenja praktično ne postoje, svuda gde se razvija moderno poslovanje neophodne su usluge marketing menadžera.

Jasno je da bez marketing menadžera nije moguće uspešno promovisati kompaniju, proizvode i usluge. Zbog toga su najbolji stručnjaci iz ove oblasti izuzetno cenjeni i traženi na tržištu.

Kako steći znanja: program Marketing i marketing menadžment pravi je izbor za sve buduće menadžere.

Menadžer prodaje 

Kada je prodaja u pitanju, vrlo je bitan odnos sa kupcima, njihovo uvažavanje i osluškivanje potreba. Pravim pristupom menadžer prodaje će uspeti da prepozna ozbiljnog kupca i upozna se sa njegovim željama. Koristeći svoja znanja iz oblasti finansija, marketinga i upravljanja projektima, uspešni menadžer će pregovorima dobiti najbolje uslove za svoju kompaniju.

Njegov posao je da brine o potencijalnim kupcima, rešava njihove zahteve, vodi pregovore o cenama prateći tendencije, ali i da utvrđuje potrebe na potencijalnim novim tržištima. Da bi se na pravi način napravile analize, potrebno je odlično poznavanje analize i statistike. Tada je potrebno i poznavanje ekonomije kako bi se na pravi način tumačile brojke, koje često mogu da otkriju mnogo.

Kako je reč o poslu koji je često međunarodnog karaktera, podrazumeva se da je poznavanje jezika izuzetna prednost. I dok se engleski jezik podrazumeva, svakako je plus ukoliko poznajete maternji jezik poslovnih partnera.

Naravno, menadžer prodaje ne radi sam, on predvodi tim koji će raditi po planovima koje je on kreirao. Iz svega navedenog, jasno je da je ovaj posao višeslojan i da je namenjen osobama koje su strastvene kada je u pitanju prodaja.

Kako steći znanja: program Prodaja i menadžment prodaje nudi odgovore na mnoga pitanja koja se tiču ove poslovne veštine.

Menadžer međunarodnog poslovanja 

Kada poslovanje napusti granice države, potrebno je posedovati specijalna znanja. Menadžer međunarodnog poslovanja po pravilu radi na velikim projektima velike vrednosti. Zbog toga je neophodno na pravi način pristupiti radu kako se neke stvari ne bi „izgubile u prevodu”.

Povezivanje sa stranim poslovnim partnerima neophodno je kako bi se pristupilo stranim tržištima koja su mnogo otvorenija i ekonomski jača. Uspešno povezivanje i izlazak na strano tržište može da napravi značajne promene poslovanja čak i najmanjih kompanija. Dovoljan je jedan povoljan ugovor i da, zahvaljujući vama, kompanija koja vas je angažovala višestruko poveća profit.

Da biste uspešno sarađivali sa stranim klijentima, potrebno je da ste upoznati sa brojnim pravilima poslovanja. Mnoga pravila domaćeg poslovanja jednostavno nisu primenljiva u drugim zemljama. Zbog toga je neophodno da se dobro pripremite, poznajete zakonodavstvo i posedujete veštine koje će osigurati dugoročno uspešno poslovanje.

Kako steći znanja: program Međunarodno poslovanje će vam otkriti kako da ostvarite uspešnu saradnju sa inostranim kompanijama.

Projektni menadžer 

Vođenje projekata je veoma odgovaran posao koji ne može svako da radi. Dobra stvar ovog zanimanja jeste njegova svestranost. Upravljanje podrazumeva organizaciju, planiranje i kontrolu kompletnog procesa rada. Kao projektni menadžer morate da budete upućeni u svaku fazu rada, bez obzira da li je reč o razvoju softvera, građevinskoj firmi, produkciji, dizajnerskoj kompaniji…

Najjednostavnije rečeno, vi ste najodgovornija osoba u lancu rada, jer sve kreće od vas. Zato je bitno da osoba koja se bavi ovim poslom bude strpljiva, taktična i odlično organizovana. Naime, kada je upravljanje timom u pitanju, najveći izazov je po pravili ljudski faktor. Pravilno rešavanje svih nedoumica rezultiraće efikasnim radom i ispunjavanjem svih rokova.

Ukoliko ste organizovani, odgovorni i umete da gledate par koraka unapred, vi ste svakako odličan kandidat za projektnog menadžera. Naravno, tako kvalitetnih kadrova nema puno. Zbog toga su vešti i odgovorni stručnjaci izuzetno cenjeni i odlično plaćeni svuda u svetu.

Kako steći znanja: program Menadžment projekata je odlična prilika za sticanje primenljivih znanja iz ove oblasti.

HR menadžer

Svakoj kompaniji je potreban HR menadžer koji će brinuti o ljudskim resursima, tj. o zaposlesnima. Iako mnogi misle da je reč o poslu koji se isključivo bavi zapošljavanjem, to nije u potpunosti tačno. Iako je angažovanje novih radnika izuzetno bitna stvar, to je samo deo zaduženja jednog menadžera za ljudske resurse.

Briga o zaposlenima je izuzetno kompleksno pitanje, naročito ako je u pitanju velika kompanija. U tom slučaju je neophodno na pravi način pristupiti potrebama i zahtevima radnika. Jednako važno je i uspostavljanje pravila ponašanja i sistema koji će nagrađivati (ali i adekvatno kažnjavati) zaposlene. Cilj HR menadžera jeste da prepozna kapacitete i potencijale zaposlenih (i onih koji će to tek postati) kako bi se na svakoj poziciji u kompaniji našli ljudi koji će na najbolji način izvršavati zadatke.

Za ovaj posao je potrebno razumevanje, poznavanje psihologije, pedagogije, ali i zakonom propisanih prava i obaveza. Naravno, nije dovoljno samo puko sprovođenje zakona. Od HR menadžera se očekuje da prati svetske trendove i predlaže menadžmentu moderna rešenja za još efikasnije poslovanje firme.

Kako steći znanja: program Menadžment ljudskih resursa otkriće vam sve što jedan menadžer mora da zna da bi bio uspešan.

Honorarni posao kao dodatna zarada

Kako pronaći honorarni posao?

Iako se preko interneta ne obavljaju svi dodatni poslovi, oni se po pravilu nude online. Potraga se uglavnom ne razlikuje od traženja regularnog zaposlenja. Mnoge agencije za zapošljavanje objavljuju i oglase za takozvane part-time poslove, koje možete da obavljate u svoje slobodno vreme.

Glavna razlika je ta što honorarni rad često omogućava saradnju sa strancima koja podrazumeva rad od kuće. To uglavnom nije moguće kod regularnih angažmana, što je, složićete se, značajna prednost. Svoje šanse u potrazi svakako ćete povećati ukoliko posedujete sertifikovana znanja, koja klijenti izuzetno cene.

Kada stavite „na papir” svoja znanja i količinu vremena koju možete da odvojite kao honorarac, doći ćete do pozicija koje odgovaraju vašoj potrazi. Imajte na umu da ćete tokom pretrage poslova nailaziti na primamljive ponude koje nećete ipak moći da prihvatite, ma koliko dobro zvučala ponuda.

Za neke će razlog biti nedovoljno iskustva, dok ćete druge morati da odbijete jer jednostavno nećete imati dovoljno vremena. Često su najbolje plaćeni poslovi ujedno i najzahtevniji, što znači da će se od vas tražiti dugoročna posvećenost. Ukoliko vam nije odmah cilj da napuštate svoj standardni posao, fokusirajte se na projekte koji su u skladu sa onim što nudite.

Na taj način nećete imati negativna iskustva, koja mogu da se odraze na vaše samopouzdanje ali i na druge angažmane. Kad počnete da radite kao honorarac, shvatićete koliko su važni reputacija i preporuke. Ukoliko jedan posao uradite kako treba, često će vam odmah biti nuđeni i naredni. I naravno, svaki naredni posao će biti bolje plaćen, ali će biti i kompleksniji.

Šta raditi kada honorari budu veći od plate?

U jednom trenutku ćete se naći na raskrsnici – da li napustiti prvobitni posao i posvetiti se projektima ili se okrenuti građenju klasične karijere. Iako mnogi honorarni poslovi mogu da se rade u Srbiji i okruženju, uslovi su jednostavno mnogo bolji ukoliko radite za strane klijente. Bez obzira odakle vam dolaze klijenti, ukoliko budete uspešni, brzo ćete postati poznati u poslovnom svetu.

Sa reputacijom profesionalca koji posao obavlja kvalitetno i u roku, dobijaćete sve više poslovnih ponuda koje će biti izuzetno teško odbiti. To će naročito biti slučaj ukoliko se odlučite za izuzetno tražene profesije na tržištu. Vrlo brzo će vam biti jasno da nešto morate da menjate. Ili ćete početi da odbijate poslove, što je uvek rizično, jer se ti klijenti možda nikad neće vratiti, ili ćete morati da širite posao.

To znači da ćete se posvetiti svom novom zanimanju „full-time”, a kada ni to ne bude dovoljno, moraćete čak i da zaposlite ljude! Iako ovaj razvoj događaja zvuči neverovatno, on je veoma realan. Ipak, ne brinite, tu dilemu sigurno nećete imati kao početnik željan dokazivanja. Ali će vaša karijera svakako biti na pravom putu ukoliko ne budete preskakali korake.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.