BusinessAcademy je pravi izbor za unapređenje vaše karijere. Prijavite se!

Digitalni nomadi: Svet kao kancelarija

Sigurno ste dosad nebrojeno puta poželeli da putujete po svetu, ali zbog poslovnih obaveza to jednostavno ne možete da izvedete. Ali šta ako posao ponesete sa sobom? Da li znate da kafić na moru može da bude vaša kancelarija? Upravo je to životni stil koji gaje digitalni nomadi – biznismeni modernog doba. Otkrijte šta je potrebno da znate kako bi i vama svet bio kancelarija.

posao i putovanje po svetu

Moderni načini komunikacije omogućili su saradnju sa klijentima sa svih svetskih meridijana, kao i priliku da poslujete bez odlaska u kancelariju. Tu prednost iskoristili su stručnjaci iz mnogih profesija kako bi mogli da putuju a da istovremeno obavljaju svoj posao preko interneta. 

Da biste i vi postali deo ove zajednice, sve što vam je potrebno, pored znanja, jesu računar i internet veza. Na ovaj način ste povezani sa poslovnim partnerima gde god se nalazili. Sigurno već imate na umu neki posao koji biste mogli da radite na ovaj način. Pre nego što donesete definitivnu odluku, istražite koji su to najisplativiji honorarni poslovi koje možete da radite.

Čime se bave digitalni nomadi?

Digitalni nomadi su prvenstveno freelanceri, jer ovaj način poslovnog odnosa omogućava rad van kancelarije. Za odlazak na neku atraktivnu destinaciju potrebno je da dobro zarađujete. Zato se većina nomada bavi veoma isplativim poslovima koji im omogućavaju specifičan način života. Oni se često bave digitalnim marketingom, PR menadžmentom, investicijama na berzi, kriptovalutama, vođenjem internet prodavnice itd. 

Ovi poslovi omogućavaju lagodan život sa puno putovanja po svetu, što mnogi stručnjaci maksimalno koriste. Svako ima svoj razlog zašto se odlučuje za nomadski život. Jedne vuče želja za otkrivanjem dalekih destinacija, dok drugi jednostavno žele jeftinije troškove života. Bez obzira na to koji su vam motivi, kao digitalni nomad poslovno ćete napredovati i unaprediti kvalitet života. 

Naime, na svakom putovanju susretaćete se sa potencijalnim poslovnim partnerima, proširujući tako svoju poslovnu mrežu. Ipak, pre nego što se upustite u ovu avanturu, potrebno je da ispunite određene preduslove.

Šta radi digitalni nomad

Šta svaki digitalni nomad mora da zna?

Iako pomisao na rad na plaži deluje atraktivno, to je ipak samo deo vašeg života u inostranstvu. Potrebno je isplanirati kompletan boravak – od eventualnih viza, preko avionskih karata i smeštaja, do osnovnih uslova za rad (internet veza i električna energija).

I da, imajte na umu da, gde god da odete, i dalje morate da radite. Zadatke koje biste inače radili u kancelariji, radićete i na bilo kom drugom mestu. Rokovi su i dalje tu, poslodavci očekuju rezultate i rad u određeno vreme dana. Ova poslednja stavka je često ograničavajući faktor. 

Zamislite da imate poslovnog partnera u Kanadi i da morate da komunicirate tokom rada. To znači da morate da budete na poslu u isto vreme, što će vas primorati da budete u zemlji koja ima sličnu vremensku zonu kako ne biste morali da radite noću. Naravno, postoje poslovi gde je komunikacija minimalna i gde ćete samo slati izveštaje. Kao što vidite, postoje mnogi faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odabira destinacije, ali i posla koji obavljate.

Sledeća stavka je radno okruženje. Iako zvuči fantastično raditi iz kafića sa pogledom na more, to je često otežavajući faktor. Atraktivna lokacija sa sobom donosi veće gužve, turiste, zagušenje internet veze i, jednostavno, manjak slobodnog mesta za rad (Stojeći ne možete da radite, zar ne?). Da biste dobili radnu atmosferu, često ćete se okretati radu iz hotelske sobe, apartmana ili iznajmljene kancelarije. 

Kako slične probleme imaju i drugi digitalni nomadi, često ćete se naći u situaciji da delite poslovni prostor sa njima (coworking prostor). Paradoksalno, bežeći od kancelarije, završićete u kancelariji. Naravno, najveći bonus je to što ćete živeti u inostranstvu, uživajući u svakom slobodnom trenutku. 

Uzevši u obzir sve navedene izazove, potrebno je da dobro isplanirate svoj život u narednim mesecima. Zato temeljno istražite lokacije za koje smatrate da ispunjavaju vaše zahteve. Ali pre svega toga je potrebno da posedujete znanja koja će vam omogućiti ovaj način života. Za to će vam biti potrebna plata od bar 1.000 dolara i stabilno radno mesto kako biste ispunili svoje ambicije. To ćete postići ulaganjem u svoje veštine i konstantnim usavršavanjem.

Freelance rad sa plaže

Benefiti nomadskog života

Rad sa udaljene destinacije (remote posao) donosi brojne prednosti digitalnim nomadima. Uz dobro planiranje, dobićete mogućnost da ostvarite izuzetnu karijeru. 

  • Kvalitet života – U zavisnosti od očekivanja, za nekoga je kvalitetan život koliba u šumi i netaknuta priroda, dok je za druge noćni život. Sve zavisi od vaših očekivanja i finansijskih mogućnosti.
  • Saradnja sa kolegama – Kao digitalni nomad uvek možete da računate na pomoć kolega iz celog sveta. U svakom mestu u kom se nađete upoznaćete bogatu zajednicu profesionalaca na koje možete da se oslonite.
  • Saradnja sa ljudima iz celog sveta – Kroz putovanja ćete upoznavati ljude iz celog sveta i uspostavljati prijateljstva i poslovna partnerstva. Povezivanje sa njima promeniće vas iz temelja i omogućiti da se ostvarite na svim poljima.
  • Putovanje po svetu – Freelance karijera je izuzetna prilika da obiđete svet, da upoznate različite civilizacije nesputani brojem slobodnih dana, a sve to finansiranjem svog puta radom na daljinu.
  • Niski troškovi života – Finansije su bitna stavka prilikom izbora destinacije. Nije isto raditi u Norveškoj, Bugarskoj ili na Tajlandu. Cena života se značajno razlikuje od zemlje do zemlje, pa je za mnoge upravo ova stavka najvažnija. 

I dok je putovanje u inostranstvo veoma privlačno, ipak je potrebno prvo steći određeno iskustvo i uštedeti novac. Dok ne budete spremni, uvek možete rad na daljinu vežbati putovanjem po našoj zemlji. Ako bolje razmislite, Srbija nudi idealne uslove za nomadski život. Ponesite svoj posao na planinu, jezero, u banju ili neko mirno seosko domaćinstvo. 

Tako ćete se bolje upoznati sa svakodnevnim ritmom rada na različitim lokacijama, upoznaćete bolje svoju zemlju, a nećete puno rizikovati. Dodatni benefit je to što ćete i dalje biti blizu prijatelja i porodice, a to će vam olakšati privikavanje na novi način života. 

Kako se postaje digitalni nomad?

Glavni preduslov za karijeru freelancera nomada jeste vrhunsko znanje iz oblasti koje se traže na svetskom tržištu. Reč je o profesijama koje donose odličnu zaradu, uz dobre uslove rada i mogućnost putovanja. Da biste počeli da radite, potrebno je da uložite bar 12 meseci u kvalitetno školovanje. Samo na taj način možete da računate na dugoročnu, uspešnu karijeru.

Dok učite, ništa vas ne sprečava da stičete iskustvo kao freelancer. To ćete najlakše postići ukoliko ponudite svoje usluge na sajtovima za poslove poput Upworka ili Freelancera. Svoje ambicije uskladite sa trenutnim nivoom znanja i uspeh neće izostati. Dobra ideja je da se na početku odlučite za posao virtuelnog asistenta. Na ovaj način ćete učiti freelance posao i usput lepo zarađivati.

Započnite već danas sa pripremama kako biste postali uspešan digitalni nomad. Mogućnost učenja na daljinu olakšaće vam taj put, ali će vas i uvesti u način rada sa udaljene lokacije. Dodatna pogodnost ovog načina školovanja jeste i mogućnost sticanja izuzetno cenjenih međunarodno priznatih sertifikata koji će vam olakšati dobijanje posla. Želimo vam puno sreće u poslu, gde god se nalazili!

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.