Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

Virtuelni asistent je idealno rešenje za samostalni biznis

Ukoliko želite da budete „sam svoj gazda” i uz to da radite od kuće, a imate afiniteta prema modernom poslovanju, za vas je virtuelni asistent odličan izbor.

poslovna žena u kancelariji virtuelni asistent

Reč je o poslu koji je poznat i kao „virtuelna sekretarica” i koji vam omogućava da putem interneta pružate usluge klijentima. To naravno nije jedina oblast kojom se bave online pomoćnici – pred vama je širok izbor usluga. Na vama je da napravite pravi izbor za svoju freelance karijeru.

Kako je reč o veoma traženom zanimanju, saznajte na vreme kako postati virtuelni asistent i koje veštine i znanja treba da posedujete za uspešnu karijeru.

Šta sve može da radi virtuelni asistent?

Virtuelni asisten radi prvenstveno od kuće, putem interneta. To znači da su za većinu poslova koji se nude na tržištu dovoljni laptop i brz internet – uz adekvatno znanje, naravno. Ovakvim načinom rada imate potpunu slobodu da kreirate svoje radno okruženje i upravljate svojim vremenom.

Freelance posao u Srbiji veoma je razvijen jer omogućava ne samo rad preko interneta sa domaćim klijentima već i sa stranim kompanijama, koje odlično plaćaju za pružene usluge. Ipak, pre nego što krenete u posao, potrebno je da istražite tržište i donesete odluku šta tačno želite da ponudite klijentima.

Da biste uspešno pokrenuli samostalni biznis, potrebno je da steknete određena znanja i veštine. Dobra stvar je što možete relativno brzo da krenete da radite s obzirom na to da i za početnike ima mesta na tržištu. Naravno, usvajanje novih znanja može višestruko da vam podigne cenu rada i olakša dalju karijeru.

Potrebno je da se pre svega fokusirate na sticanje veština koje su tražene na freelance tržištu. Trenutno su veoma traženi asistenti koji su stručni za oblasti kao što su: menadžer ljudskih resursa, odnosi sa javnošću, berzansko poslovanjeposlovna administracija itd. S obzirom na veliki izbor veština, od vas zavisi u kom ćete se smeru usavršavati.

Online posao sa brojnim prednostima

Kada radite preko interneta, jasno je da je jedna od glavnih pogodnosti – samostalna organizacija vremena. Naime, u potpunosti od vas zavisi kada ćete raditi i za koga. Ukoliko ste noćna ptica, možete da sarađujete sa klijentima koji stižu iz drugih vremenskih zona. Dodatna pogodnost je umanjenje troškova rada, pa tako nećete trošiti vreme putujući na posao niti ćete morati da brinete o načinu oblačenja. Kada ste freelancer, vi u potpunosti kontrolišete svoju karijeru.

Upravo je zbog toga posao koji obavlja virtuelni asistent izuzetno popularan u Srbiji i svetu. Pretpostavlja se da trenutno širom planete radi preko 25.000 asistenata, a veruje se da se njihov broj konstantno povećava. Interesantno je da i pored velikog broja virtuelnih pomoćnika posla ima za sve, bez obzira na nivo ekspertize.

Naravno, uvek ćete težiti usavršavanju, jer kao iskusni freelancer možete da računate na izuzetno velike honorare. To je ujedno i najveća prednost ovog posla – prilika da svoje znanje adekvatno unovčite.

Veliki broj poslova dolazi upravo iz razloga što mnoga mala preduzeća nemaju dovoljno ljudi da pokriju brojne obaveze. Njima se mnogo više isplati da angažuju spoljnog saradnika koji će raditi za honorar nego da zaposle radnika u kompaniji.

Dok freelanceru plaćaju samo nadoknadu za uslugu, zaposlenom plaćaju poreze, zdravstvenu zaštitu, bolovanja, godišnje odmore… Zbog toga će virtuelni asistenti uvek biti izuzetno traženi, što znači da ćete uvek imati posao.

virtuelni asistent privatni biznis od kuće

Kao virtuelni asistent imate širok izbor veština

Kada budete započinjali karijeru kao virtuelni asistent, shvatićete da klijenti imaju najrazličitije zahteve. Kako biste odabrali one najbolje za vas, potrebno je da se odlučite za oblast koja vam najviše odgovara. To ne znači da ne treba da poznajete i neke druge poslovne veštine, naprotiv.

Upravo zbog različitih zahteva poslodavaca, karijera virtuelnog asistetna može da bude izuzetno zanimljiva i puna izazova. Retko kad ćete naići na potpuno iste zahteve klijenata, pa je važno da posedujete širok dijapazon znanja. Na ovaj način ćete uspešno rešiti svaki zadatak i dobiti još jednog zahvalnog klijenta koji će sigurno opet sarađivati sa vama.

Ali koje su to vrste poslova za koje je potrebno usvojiti posebna znanja i veštine? Internet je ogromno tržište i kao virtuelni asistent nekada ćete raditi poslove prevođenja, prekucavanja teksta, istraživanje tržišta, pisanje blogova, unošenje informacija u bazu podataka, kreiranje prezentacija…

Nekada će se i nekoliko potpuno različitih stvari tražiti od vas. Ovakvi poslovi zahtevaju viši nivo znanja, ali su isto tako mnogo bolje plaćeni. Ono što treba da znate jeste da uvek realno procenite svoje usluge. Pravilna procena troškova i izdvojenog vremena jeste ono što je primarno.

To je naročito slučaj ukoliko želite da radite kvalitetne poslove i steknete odličnu reputaciju među klijentima. Od vas će se uvek očekivati da uslugu isporučite na vreme, bez obzira na poteškoće koje ćete eventualno imati tokom rada. Jednom kada dogovorite uslove rada za projekat, neće moći da ih naknadno menjate.

Neki od najpopularnijih poslova virtuelnog asistetna jesu oblasti kao što su:

Poslovna administracija

Kao virtuelnom asistentu zaduženom za administrativne poslove biće vam poverena organizacija određenih segmenata preduzeća. Poslovi iz oblasti administracije veoma su popularni među asistentima.

Kako je reč o veoma odgovornoj poziciji, mnoge kompanije se okreću ekspertima van firme. Poslodavcima je veoma bitno da imaju osobu od poverenja na koju mogu da se oslone, a da u isto vreme nemaju velike troškove.

Kako ovaj posao „virtuelne sekretarice” ili asistenta direktora može da se radi i od kuće, mnoge kompanije delegiraju deo obaveza asistentima, što im je i dalje mnogo povoljnije nego da zapošljavaju nove kadrove. Poslovna administracija je odličan izbor kako za iskusnije freelancere, tako i za apsolutne početnike. Stalnim usavršavanjem doći ćete do nivoa gde ćete moći da prihvatite više klijenata sa sličnim zaduženjima.

Najčešći zadaci koji rade virtuelni asistenti fokusirani na administrativne poslove:

  • priprema raznih ugovora;
  • komunikacija sa drugim sektorima unutar firme;
  • organizacija dnevnih obaveza pretpostavljenog;
  • pisanje poslovnih emailova;
  • obrađivanje elektronske dokumentacije.

Online PR

Sa razvojem društvenih mreža i novih tehnologija javila se potreba za menadžerom koji će se baviti odnosima sa javnošću, sa fokusom na internet. Zaista, građenje imidža kompanije je dugoročni proces koji zahteva visoki nivo ekspertize, ali i talenat.

Dobar stručnjak za odnose sa javnošću, i to onim na internetu, može višestruko da unapredi poslovanje kompanije za koju radi. Online PR kreira imidž kompanije na internetu i radi na tome da se ona što više pozitivno pominje. Isto tako, u kriznoj situaciji od vas će se očekivati da pravovremeno reagujete i date pravo rešenje koje će umanjiti ili eliminisati problem.

Social media menadžment

Ukoliko se najbolje osećate u okruženju društvenih mreža, foruma i sajtova, onda je social media menadžment idealna oblast rada. Konstatno praćenje novih trendova u internet zajednici i stalno usavršavanje najbolji su način da napredujete u poslu.

Na ovaj način ćete vrlo brzo postati ekspert za komunikaciju na društvenim mrežama, kao što su: Twitter, Facebook, Instagram, Snapchat i druge. Nekada jedan dobro napravljen post može da donese više nego bilo koja marketinška kampanja.

Finansijski savetnik

Kao virtuelni finasijski savetnik od vas će se očekivati da uspešno pratite finansijske tokove kompanije. Pravilno vođenje finansija obuhvata ne samo precizno vođenje prihoda i rashoda već i blagovremeno prepoznavanje rizika.

Ukoliko vam dobro idu proračuni, analize, statistika, računovodstvo i knjigovodstvo, onda je ovo pravi posao za vas. Kako je reč o preciznoj struci, veoma ćete lako prezentovati svoje rezultate. S vremenom ćete steći stalne klijente koji će se oslanjati na vaše savete, što će dodatno olakšati vaš posao i omogućiti uspešnu karijeru virtuelnog asistenta fokusiranog na finansije.

Postoje mnoge grane poslovanja u kojima ćete moći da se oprobate, a samo od vas zavisi koliko ćete biti uspešni. Ne plašite se da se oprobate u raznim oblastima kako biste definisali koji je to tačno samostalni biznis koji želite da razvijate na internetu.

Kako pronaći pouzdane klijente na internetu?

Kako se posao odvija online, većina klijenata se takođe nalazi na internetu, samo morate da dođete do njih. Najbolje mesto su specijalizovani sajtovi za freelance poslove, kao što su Upwork ili Freelancer. Klijenti na njima postavljaju ponude za posao za prijavljene freelancere, koji onda daju procenu koliko će usluga koštati.

Na ovim sajtovima je izuzetno bitno razviti reputaciju, tj. imati što veći broj uspešno kompletiranih zadataka. Veoma su bitni i pozitivni komentari poslodavaca, jer to znači da ste ostavili tako dobar utisak da su poželeli da vas preporuče drugima.

S obzirom na to da se na ovim sajtovima nude poslovi iz celog sveta, od vas se očekuje makar solidno poznavanje engleskog jezika. Neki poslodavci čak insistiraju na visokom nivou znanja, ali to zavisi od vrste posla koji obavljate. Ukoliko znate još neki strani jezik, bićete u velikoj prednosti u odnosu na konkurenciju.

Naime, neki klijent će pre angažovati virtuelnog asistenta sa kojim može da priča na maternjem jeziku. Znanje drugog stranog jezika otvara i nova tržišta sa klijentima koji se ne služe dobro engleskim jezikom.

žene u biznisu laptop virtuelni asistent

Kako izgleda saradnja sa klijentima?

Svaki je klijent drugačiji, pa su tako i iskustva virtuelnih asistenata drugačija. Mnogo faktora utiče na kvalitet komunikacije i saradnje između virtuelnog asistenta i klijenta. Svakako da na komunikaciju utiče i poslovna kultura zemlje gde posluje kompanija. Različite nacije imaju drugačije radne navike, a treba uzeti u obzir i druge vremenske zone.

Može vam se desiti da radite za poslodavca kome je samo bitno da na vreme dobije uslugu za koju vas je angažovao. Sa druge strane, neko drugi će želeti da konstantno bude upućen u svaki korak procesa. Od toga će zavisiti i nivo komunikacije, što je često ključni faktor pri rešavanju zadataka.

Jednostavno, nema pravila kada su poslodavci u pitanju. Vrlo lako može da se desi da na prvi pogled težak posao bude izuzetno lak usled ljubaznosti klijenta. Na vama je da se uvek pokažete u najboljem svetlu, da posedujete prava znanja i imate strpljenja.

Šta sve virtuelni asistent koristi u svakodnevnom radu?

Kako ćete skoro uvek sve obaveze rešavati za kompjuterom, jasno je da morate da krenete od njega. Za početak vam treba pouzdan računar, najbolje laptop, jer ste u tom slučaju mobilniji. Što se tiče programa, veoma je važno da se odlično služite programamima kao što su Word, Power Point, Excel i drugi uslužni MS Office programi.

Od vas će se uvek očekivati poznavanje programa koji su specifični za određenu profesiju. Reč je o alatima koji višestruko olakšavaju svakodnevni rad i komunikaciju. U radu sa klijentima mnoge zadatke ćete evidentirati kroz specijalizovane programe za timski rad kao što su: Slack, Wrike, Trello itd. Oni će vam mnogostruko olakšati komunikaciju sa klijentima i smanjiti broj pitanja koja se mogu očekivati u procesu.

Što se tiče slanja slanja marketinških emailova, najpopulaniji i najpraktičniji program je Mailchimp. Kako je gramatički ispravan tekst ili mail odlika profesionalnosti, važno je da tokom pisanja koristite neki grammar cheker, kao što je Grammarly.

Za direktnu komunikaciju sa klijentima podrazumeva se korišćenje VOIP servisa. Programi kao što su Viber, Whatsapp, Skype ili Google Meet omogućavaju audio i video komunikaciju preko interneta. Za mnoge poslove su neizbežni i VOIP telefoni, koji omogućavaju da komunicirate sa strancima a da oni nisu ni svesni da se nalazite na drugom kraju sveta. Ovo se posebno odnosi na poslove call centara, virtuelnih recepcija hotela ili na razne oblike tehničke podrške.

Koliko virtuelni asistent zarađuje mesečno?

Koliko zarađuje virtuelni asistent? Odgovor može biti veoma komplikovan jer zavisi od mnogo faktora. Morate da u cenu rada uračunate kompleksnost posla, budžet poslodavca, nivo vašeg znanja, koliko imate preporuka, a tu je i faktor sreće.

Kao početnik ćete svakako biti zadovoljni i manjim honorarom kako biste dobili priliku da se dokažete na tržištu. Kako budete radili sve više poslova, imaćete priliku da povećate cenu svojih usluga. I dok cene mogu prilično da variraju, neki prosek može da se izvuče.

Po poslednjim informacijama, u Americi personalni asistenti zarađuju oko 16 dolara na sat, dok se mesečno može zaraditi od 500 dolara pa naviše. Složićete se da je ovo isplativ posao, pogotovo ako uzmemo u obzir da je u pitanju rad od kuće.

Da li ste spremni da budete freelancer?

Ukoliko ste spremni da se uhvatite ukoštac sa domaćim i međunarodnim poslovanjem, preuzmete rizik i pokrenete sopstveni biznis, onda je posao virtuelnog asistenta odličan izbor. Od vas će se očekivati da stalno pratite nove trendove i unapređujete svoje veštine. Jednostavno, posao na interentu je izuzetno dimanimačan i menja se iz dana u dan. Treba imati na umu i da se broj freelancera konstantno povećava, naročito virtuelnih asistenata.

Ne dozvolite da zavisite od drugih, već držite čvrsto kontrolu nad svojom karijerom. Potrebno je samo da svoja znanja i interesovanja usmerite ka internet poslovanju. Svako je nekad bio početnik, a dobra vest je da je tržište za virtuelne savetnike takvo da uvek ima posla.

Obavite sve pripreme, usavršite znanja, fokusirajte se na dve-tri veštine i prijavite se na neki od sajtova za freelance poslove. Kada uspešno obavite prvi posao, shvatićete da je to posao koji je kao stvoren za vas i vaše talente.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.