Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

Šta radi SEO ekspert

U potrazi za informacijama na internetu, među brojnim pretraživačima Google je za većinu nas prvi izbor. Podatak na koji ne obraćamo previše pažnje jeste da iza organskih rezultata koje dobijamo Google pretragom stoje stručnjaci koji optimizuju internet sadržaje, odnosno SEO eksperti. seo-optimizacija

Dok pretražujemo određeni pojam, ne razmišljamo o načinu na koji će rezultati biti prikazani. Cilj nam je da dobijemo rezultat koji će biti relevantan za ono što nas interesuje. Da bi do toga došlo, mora se poklopiti više stvari. Ako pogledate koliko se informacija nalazi na internetu, jasno je da je neophodno rangirati ih na pravi način. 

Kada je u pitanju kreiranje sadržaja, Google ima propisana pravila na osnovu kojih se vrši rangiranje prilikom pretrage. Ukoliko želite da ispunite te kriterijume, potrebno je da imate određena znanja iz SEO oblasti. 

Zbog čega je SEO ekspertiza potrebna?

Prva dva pitanja koja će mnogi postaviti jesu šta je SEO optimizacija i zbog čega je neophodna sajtu koji ima „dobar” sadržaj. Ipak, SEO jeste linija koja razdvaja subjektivni utisak od objektivnog stanja. Zadatak SEO eksperta jeste da obavi analizu stanja, a potom reši probleme na koje je tokom analize naišao.

Sam naziv Search Engine Optimization ukazuje na to da je u pitanju proces optimizacije sadržaja koji će dovesti do toga da se taj sadržaj što bolje rangira u pretragama. U pitanju je složen proces koji podrazumeva rad na sajtu, ali i izvan njega. 

Na kom mestu će se vaš sajt i informacije u okviru njega naći u Google pretrazi, zavisi od optimizacije, ali i kvaliteta sadržaja. Stoga je cilj SEO poboljšanje rangiranja u rezultatima organske pretrage. Dakle, kriterijumi za rangiranje u ovom slučaju jesu optimizacija i kvalitet sadržaja. 

Na početku pretrage mogu se naći i rezultati sa oznakom „ad”, odnosno plaćeni oglasi. Ova vrsta oglašavanja deo je PPC marketinga, koji u kombinaciji sa optimizacijom predstavlja odlično rešenje.

Ipak, da biste mogli da računate na dugoročan uspeh svog sajta, potrebna je kvalitetna optimizacija. Ukoliko se ne nalazi na prvoj strani pretrage, treba imati u vidu da je vaš sajt za korisnike praktično nevidljiv – a to će nepovoljno uticati na biznis. Da do toga ne bi došlo, angažuju se SEO eksperti, čiji je zadatak analiziranje sajta i rad na onim segmentima koji će ga podići na viši nivo, a samim tim poboljšati i njegovo rangiranje.

Zašto su Google i SEO nerazdvojni?

Glavni razlog za rangiranje u pretrazi jeste prezentovanje najrelevantnijeg sadržaja korisnicima. U centru SEO optimizacije jeste Google, čije pretrage čine 90% online pretraga. Samim tim je sasvim logično da će se više isplatiti optimizacija za dominantni pretraživač poput njega nego za one čiji je udeo na tržištu 3% ili 4%. 

To su razlozi zbog kojih SEO eksperti usklađuju svoj rad sa algoritmima koje primenjuje Google. To nije jednostavno kao što može delovati. Postavlja se pitanje kako uskladiti optimizaciju sa algoritmom ukoliko ne znamo kako on radi. Google ne otkriva detaljno rad svog pretraživača, iako daje smernice u vezi s tim šta je dobro. Međutim, SEO stručnjak koji svoj posao obavlja kvalitetno razume značenje rezultata analiza i brojki i na osnovu toga radi na popravljanju onih elemenata sajta koji negativno utiču na rangiranje.

Kako biste uspešno tumačili „zahteve” i standarde Googlea, potrebno je da poznajete pravila, da imate određeno iskustvo, ali i dobru intuiciju. Kakve god bile prepreke, cilj SEO je da na duže staze poveća broj organskih poseta sajtu na prirodan način. Ovakav vid saobraćaja na sajt dovodi korisnike koji su zainteresovani za sadržaj sajta i tako direktno utiče na ostvarivanje ciljeva u koje mogu spadati povećanje broja poseta, promotivne aktivnosti, prodaja, informisanje javnosti ili nešto drugo.


tim-seo-strucnjaka

Za dostizanje željenog cilja sajt bi trebalo da se nalazi na prvoj strani rezultata pretrage. I ne samo to. Sajt treba da bude na vrhu prve strane sa rezultatima. Brojna istraživanja su pokazala da će vas jedino na taj način korisnici uzeti u obzir. 

Šta SEO stručnjak treba da zna?

Za uspešno obavljanje ovog posla neophodno je da ovladate svim segmentima SEO optimizacije. Pre svega, sajt treba analizirati na pravi način – upoznavanjem tržišta i konkurencije, ali i istraživanjem reči. Jednostavno rečeno, treba učiniti sve što će uspešno pozicionirati određeni sajt i privući posetioce.

SEO analiza sajta

Pre nego što predloži ili napravi promenu na sajtu, SEO stručnjak prvo mora obaviti analizu zatečenog stanja. U ovoj fazi rada on će proučiti sve aspekte sajta, pronaći probleme i potencijalne „kritične tačke”, pa tek onda pristupiti rešavanju problema.

On-page analiza

Kada su tehnički problemi rešeni, vreme je da se posvetimo pregledu sadržaja na sajtu. Treba proveriti naslove, opise tekstova, način na koji su napisani tekstovi, da li su ispoštovana SEO pravila pri njihovom kreiranju i slično. U pitanju su vrlo važni elementi kada je u pitanju kratkoročno rangiranje određene strane u okviru Google pretraživača. Oni su ujedno i najvidljiviji deo SEO, pošto on-page optimizacija ima direktan uticaj na sadržaj koji se plasira korisnicima. 

Tehnička analiza 

Ovaj tip analize podrazumeva proveru tehničkih podešavanja samog sajta. Imajte u vidu da, kada pravite sajt, treba ispoštovati veliki broj tehničkih pravila. Mnogi nemaju svest o nihovoj važnosti, iako su ona ključni činioci uspešnog sajta. S druge strane, pravi pristup omogućava da se na samom početku izbegnu problemi. Baš zbog toga tehnička analiza predstavlja neizostavni segment optimizacije.

Off-page analiza 

Ovaj tip analize bavi se linkovima koji vode ka optimizovanom sajtu. Potrebno je znati koji su sajtovi na kojima se linkovi nalaze i da li su autoriteti u oblastima kojima se bave. Dakle, važno je da drugi sajtovi sadrže linkove ka vašem sajtu. Ovo je još jedan dokaz o kvalitetu vašeg sadržaja.

Analiza ključnih reči

Konačni cilj analize sajta jeste da zauzme što bolju poziciju u rezultatima pretrage na internetu. Ova pretraga se vrše prema ključnim rečima, odnosno prema pojmovima koje su korisnici uneli u pretraživač kako bi došli do onoga što ih zanima. Kada započnemo pretraživanje nekog pojma, unećemo reč ili skup reči kako bismo ga pronašli.

Dakle, SEO ekspert treba da napravi analizu reči koje najbolje opisuju delatnosti sajta. Posle toga, kada prilikom pretrage ukucate neku od tih reči, potrebno je da se među rezultatima pojavi i vaš sajt. Na primer, ako ukucate „Najbolji SEO kursevi” ili „Kako postati SEO stručnjak”, očekivano je da među prvim rezultatima bude sajt kome je SEO glavna tematika. Analiza ključnih reči je u tom smislu izuzetno važna. 

Na sreću, ne morate se oslanjati na intuiciju da biste obavili analizu ključnih reči. Programi specijalizovani za ovu vrstu analize su brojni i sagledavaju ključne reči iz različitih aspekata. U zavisnosti od toga kakav vam je program potreban, moći ćete birate između besplatnih i programa koji se plaćaju. Besplatni programi vam i te kako mogu pomoći, ali i oni koji se plaćaju često nude dodatne usluge koje mogu biti od koristi u specifičnim situacijama.

Osim analitičkih sposobnosti, intuicije i iskustva, za uspeh u SEO profesiji potrebno je da posedujete i neke dodatne osobine. SEO stručnjaci dobro razumeju digitalni marketing, poznaju zakone interneta, sposobni su da kreiraju kvalitetan sadržaj, razumeju analize i od svih sakupljenih podataka prave uspešan proizvod. 

Ko može da se bavi SEO optimizacijom? ko-moze-raditi-seo

I pored sve kompleksnosti SEO optimizacije, ako želite posao u ovoj oblasti, za vas neće postojati prepreka. Potrebno je poznajete osnove i imate određeno iskustvo, ali ukoliko se posvetite, u roku od godinu dana bićete spremni za ozbiljne poslove u ovoj oblasti. Postoje mnoge obuke i kursevi koji vam mogu pružiti praktična znanja iz ove oblasti koja će biti izuzetno važna kada odlučite da svoj biznis prebacite na online varijantu.

Ukoliko želite da radite u oblasti koja podrazumeva praćenje trendova i neprestano usavršavanje, biće vam potrebno znanje koje ćete moći da primenite. Samo nekoliko klikova dovešće vas do kvalitetnih programa za stručno usavršavanje sa kojima ćete steći nova i proširiti postojeća znanja. Na ovaj način upoznaćete važnu oblast za internet poslovanje i unaprediti sopstveni biznis.

Pored toga, SEO je jedna od najisplativijih profesija modernog doba. Izazovna i sa brojnim mogućnostima za zaradu. Uz profesionalne uslove rada, ovo je jedna od karijera koju možete graditi čak i kao freelancer!

SEO ekspert – profesija koja donosi zaradu

Ako posedujete specifično znanje i talenat, biće vam jednostavno da u ovoj oblasti pronađete posao kakav ste priželjkivali. Imajte u vidu da je na tržištu veliki broj „stručnjaka” koji, verujući da poznaju posao, stvaraju nove probleme. Do toga obično dolazi zbog nedovoljnog znanja ili zbog želje da se što brže ostvare rezultati koji će biti prezentovani klijentu.

Takva rešenja sajtu pričinjavaju veću štetu nego korist, jer osnovna ideja jeste promena sajta kako bi klijent imao dugoročnu korist. Baš zbog toga eksperti iz SEO oblasti koji razumeju kako da pomognu klijentima jesu odlično plaćeni i veoma cenjeni. Ovaj posao, ali i drugi poput ovog, još su isplativiji ukoliko posedujete međunarodno priznate sertifikate. Na taj način ćete dobiti ulaznicu za kompanije širom sveta. 

Kada znate šta sve podrazumeva posao SEO eksperta, lako možete doneti odluku da li želite da unapredite svoju karijeru i u tom smeru. Čak i ako je vaš cilj da poboljšate rad svog sajta, znanje iz oblasti optimizacije biće vam izuzetno korisno. U modernom dobu preduslov za uspeh internet poslovanja jeste pozicioniranje na vrhu prve strane Google pretraga. Ako su u vašoj sferi interesovanja online biznis, moderne tehnologije i internet, idealna profesija za vas može biti baš SEO manager. Zapitajte se da li je vaš pojam pretrage „uspešna karijera SEO eksperta”.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se