Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

PPC marketing: Vodič kroz oglašavanje na internetu

Internet je otvorio nove mogućnosti za moderno poslovanje, a jedna od najvažnijih stavki jeste online plaćeno oglašavanje. Ovim promotivnim aktivnostima se bavi PPC marketing, koji omogućava kreiranje efikasnih oglasnih rešenja u digitalnom okruženju.

saznajte šta je PPC marketing

Pay-Per-Click (PPC) se najviše koristi za plasiranje željene stranice u sam vrh Google pretraga. Ovaj vid promocije se može videti i na društvenim mrežama kao što su Instagram ili Facebook. Popularnost PPC marketinga je velika jer se kvalitetnom kampanjom uložen novac može višestruko vratiti. Ukoliko se kvalitetno kreira reklama, ona može nekoliko puta da poveća prodaju proizvoda ili posetu sajtu. Da biste to postigli, neophodno je da se bolje upoznate sa ovom granom digitalnog online marketinga.

Šta je PPC?

PPC je vrsta oglašavanja na internetu gde se objavljena reklama plaća po broju klikova od strane korisnika. Ova vrsta reklamiranja se obično povezuje sa najpoznatijim pretraživačem – Googleom. Na ovaj način se dobija visoko mesto u okviru Google pretraga, na pozicijama koje su rezervisane za reklame.

To u praktičnom smislu znači da ćete se, dok god plaćate PPC oglase, nalaziti u samom vrhu Google pretraga za dati termin. U tom slučaju će vaš sajt biti bolje rangiran čak i od sajtova koji su duže prisutni i odlično SEO optimizovani. Imajte na umu da PPC nije besplatan, što znači da novac uložen u ovaj način oglašavanja mora da donese konkretne rezultate.

Isplativost PPC marketinga je veoma vidljiva kod internet prodavnica. Ukoliko izostane povećanje prodaje, firma koja je platila oglašavanje može da se nađe u ozbiljnom minusu. 

Najpopularnije platforme za PPC oglašavanje

Ukoliko želite da budete prisutni na internetu i korak ispred konkurencije, neophodno je ulaganje u PPC marketing. Postoji više platformi koje omogućavaju reklamiranje, a na vama je da procenite gde ćete postići najbolje rezultate. Svakako nećete pogrešiti ako se odlučite za Facebook i Google jer je reč o kompanijama koje imaju dominantan položaj na online tržištu.

Facebook Ads – Najpoznatija društvena mreža na svetu je odlično mesto za oglašavanje. Ova platfoma nudi izuzetno precizno definisanje publike zahvaljujući podacima koje poseduje o svojim korisnicima. Tako na osnovu lokacije, pola, starosti, interesovanja i mnogih drugih parametara možete odrediti kome će se prikazivati vaš oglas. Dodatni bonus je mogućnost kreiranja oglasa koji će se istovremeno prikazivati na Facebooku i Instagramu. 

Google Ads – Trenutno ne postoji platforma koja nudi efikasnije oglašavanje. S obzirom na to da ovaj search engine koristi većina korisnika na svetu, jasno je da visoko pozicioniranje u Google pretragama može biti od velike koristi vašem biznisu. Imajte na umu da niste jedini među onima koji traže određene ključne reči. To može višestruko da poveća cenu oglasa jer veće interesovanje povećava cenu.

AdRoll – Pomoću ove platforme možete ciljati na ljude koji su već posećivali vašu web stranicu. Ovu opciju nudi i Google Ads, s tim što AdRoll nudi pozicije svuda gde imaju zakupljen prostor. Na taj način vaš oglas može biti viđen na Googleu, društvenim mrežama, kao i na brojnim sajtovima. Važno je napomenuti da se ova platforma bavi isključivo baner oglasima.

Microsoft Ads – Kako bi se bolje suprotstavili Googleu, Bing i Yahoo pretraživači su udružili snage. Na ovaj način imate priliku da svoju kampanju plasirate na obe search platforme po istoj ceni. Iako su ovi pretraživači u podređenom položaju u odnosu na Google, oni imaju svoju publiku (naročito Bing u SAD), pa u određenim okolnostima Microsoft Ads može da bude odličan izbor.

Kako kreirati kvalitetnu kampanju?

Ako želite da zaradite novac morate nešto i da uložite. Ipak, početnici često greše kada misle da je dovoljno platiti oglas. Reč je ipak o kompleksnijem procesu gde je, pre svega, neophodno kreirati kvalitetan oglas, pogoditi ciljnu grupu. Najgore što može da se desi jeste da imate veliki broj klikova na oglas od strane korisnika koje ne interesuje to što promovišete. Na taj način niste postigli cilj (npr. prodaja artikla), a imate veliki broj klikova koje morate da platite. 

Iz tog razloga je neophodno da vam reklamna kampanja donese neophodne konverzije. To znači da korisnici koji kliknu na reklamu treba da izvrše određenu radnju po dolasku na sajt. To može da bude kupovina proizvoda, prijavljivanje na mailing listu, zadržavanje na sajtu i otvaranje više stranica itd. 

Kako biste to postigli, nephodno je da ispunite nekoliko uslova prilikom kreiranja oglasa. 

Definišite ključne reči

Kada ste definisali ciljeve PPC oglasa, potrebno je da se odlučite za ključne reči za koje želite da se pojavite u pretragama. Dobro razmislite za koje reči želite da konkurišete jer od toga zavisi i konačan uspeh oglasa. Važno je da termin koji vam je interesantan bude dobro rangiran u pretragama. Zato proverite kako se kotiraju reči koje su vam interesantne pre nego što napravite odluku.

Popularne reči daju najbolje rezultate, pa samim tim postoji i veća konkurencija kada je reč o njima. Jasno vam je da niste jedini koji je zainteresovan za npr. internet biznis, a veća potražnja diže i cenu oglasa. Imajte na umu da često najbolje rangirane reči nisu automatski dobar izbor za vas. Birajte pre svega termine koji će vam dovesti najviše ljudi koje zaista zanima vaša ponuda. 

Ako odaberete dobre ključne reči, imaćete veliki broj konverzija, što znači da ćete višestruko vratiti uložen novac (ROI – return of investment). Ovo je ujedno jedan od glavnih parametara koji govori da li se PPC kampanja isplatila. 

pay per click oglašavanje

Odredite šta želite da postignete oglašavanjem

Nema svaka online reklamna kampanja isti cilj. Zato je važno da definišete šta želite da postignete reklamom. Šta je to što biste smatrali uspehom? Da li želite da privučete nove posetioce na sajt, prodate određen broj proizvoda ili da sakupite e-mail adrese korisnika? U zavisnosti od vaših potreba i ambicija (tj. budžeta), PPC eksperti će kreirati kampanju. Postoji nekoliko načina oglašavanja, a svaki od njih ima određene prednosti:

Social – Reč je o reklamiranju na društvenim mrežama poput LinkedIna, Facebooka, Instagrama itd. U ovom slučaju zakupljujete prostor namenjen oglasima u okviru News Feeda korisnika. Ovi oglasi se mogu vrlo precizno definisati zahvaljujući velikoj bazi korisnika. Mnoge kompanije svoje poslovanje zasnivaju na oglašavanju na Facebooku i Instagramu, pa čak i nemaju svoj sajt, već imaju samo prezentaciju na ovim mrežama.

Display Ads – Radi se o glasima u vidu banera koji se prikazuju na sajtovima. Oni se ne prikazuju svima, već pre svega publici koju ste definisali pri kreiranju kampanje. Display Ads su odličan izbor ako želite da promovišete svoj brend jer će ih korisnik primetiti čak i da ne klikne na njih.

Search Ads – Predstavlja oglašavanje u okviru internet pretraživača. Najčešće se oglašava na Googleu, mada svoj deo tržišta imaju i ostali, poput Binga i Yahooa. Reč je o najpopularnijem obliku oglašavanja, koji se često poistovećuje sa samim PPC marketingom.

Pravljenje PPC reklame

Za oglas je potrebno da, u skladu sa željenim ciljem i formatom kampanje, kreirate vizuelni deo, napišete tekst i eventualno snimite video. Kada je reč o tekstu, potrebno je da on bude optimizovan za željenu ključnu reč za koju želite da se oglašavate.

U većini slučajeva će biti neophodno da imate stranicu na koju ćete usmeravati posetioce. Ona se naziva landing page i može biti već postojeća stranica ili posebno kreirana za potrebe kampanje. I u ovom slučaju je bitno da stranica poseduje ključne reči, kao i konkretnu ponudu koju promovišete. To je važno ne samo zbog korisnika kojima ćete tako lakše preneti poruku već i zbog Googlea, kome je kvalitet landing pagea deo ukupne ocene oglasa. Ova procena je bitna zbog narednog koraka u procesu kreiranja reklame – borba za dobijanje oglasnog prostora.

Licitacija ključnih reči

Retko kada ćete biti jedini koji želi da plasira oglas za neku ključnu reč. Kako bi svi imali jednaku priliku da se izbore za željeni pojam, organizuje se licitacija (bidding). Veća potražnja vodi i do veće cene oglasa, ali nije sve u ceni. Naime, Google želi da pruži korisnicima najrelevantniji sadržaj, pa u konačnu ocenu oglasa ulazi više faktora.

To je dobra vest i za oglašivače jer to znači da možete da se izborite sa željenu reč čak i ako ste ponudili manje novca od konkurencije. Google ima kompleksan sistem licitacije i on se sastoji iz nekoliko kategorija koje se boduju:

 • Bid – početna cena koju ste ponudili za oglašavanje;
 • Korisničko pretraživanje;
 • Ad Extensions – dodaci u oglasu i drugi formati;
 • Quality score – predstavlja rezultat provere kvaliteta elemenata oglasa od strane Googlea;
 • Prag za rangiranje oglasa.

Iako je Google dominantan na tržištu, on nije jedini koji funkcioniše na ovaj način. Facebook Ads, na primer, ima sličan sistem gde se licitira za ključne reči i pritom ocenjuje kvalitet kreiranog oglasa. 

Optimizovanje oglasa

Postavljanjem reklamne kampanje posao se ne završava, naprotiv, on često tek počinje. Da bi se postigao maksimalan efekat, potrebno je pratiti kako publika reaguje na oglas. Često će se dešavati da je potrebno da izvršite određene izmene, i to u što kraćem roku. Glavni cilj je realizovanje zacrtanog cilja, u okviru definisanog budžeta za oglas.

Izmene u kampanji se odnose na nekoliko stavki koje značajno mogu da utiču na konačan rezultat:

 • Promena parametara licitacije U skladu sa dobijenim rezultatima, moguće je menjati iznos koji ste spremni da platite. Moguće je i preciznije definisati količinu novca koju ćete uložiti u određenu ciljnu grupu u okviru iste kampanje.
 • Analiza ključnih reči Često se desi da odabrana ključna reč ne donosi željene rezultate. U tom slučaju se vrše promene na oglasu kako bi se prilagodio drugoj reči. Ako se paralelno oglašava za više ključnih reči, moguće je smanjiti budžet za neke i preusmeriti ga na one uspešnije.
 • Definisanje publike Ukoliko se ustanovi da željena ciljna grupa ne donosi rezultate, moguće je promeniti željene parametre za datu reč. Ove izmene odgovaraju i Googleu jer će na taj način korisnici dobiti relevantnije rezultate pretraga.
 • Praćenje konverzija – Ako posetioci koji su došli na vašu stranicu putem oglasa ne izvršavaju željenu radnju, potrebno je izmeniti parametre oglasa. U suprotnom, potrošiće se izdvojeni budžet, a neće se ostvariti željeni cilj.
 • Izmena vremena prikazivanja Često se desi da savršeno kreiran oglas slabo „radi” jer se prikazuje u pogrešno vreme. Idealno vreme za oglašavanje umnogome zavisi od navika ciljne grupe kojoj se obraćate. 
 • Negativne ključne reči – Ukoliko je potrebno da se preciznije definiše oglas, dobar pristup je izostavljanje određenih pojmova. Na ovaj način sužavate izbor u pretragama na vama relevantne korisnike. Ako ne želite da se oglas prikazuje za pojam „PPC reklamiranje Beograd”, jer se nalazite u Nišu, onda ćete podesiti da Beograd bude negativna ključna reč. Iako su ova podešavanja moguća na samom početku, često se tokom praćenja situacije pojavi dodatni pojam koji je potrebno isključiti.

Ukoliko nijedna modifikacija ne pomaže, nekada je najbolja odluka da se oglas povuče. Na taj način štedite novac i ne gubite vreme na uzaludne promene, već se možete fokusirati na novu reklamnu kampanju.

sastanak PPC tima

Prednosti PPC marketinga

Ukoliko se bavite oblašću koja je izuzetno popularna, teško ćete se izboriti sa konkurencijom oslanjajući se samo na organsko rangiranje. To je naročito teško ukoliko tek pokrećete svoj biznis i nemate jako prisustvo na internetu. Zato  je kombinovanje PPC-a sa SEO optimizacijom dobitna kombinacija. Na internetu ćete naći dosta izvora koji kombinaciju ova dva načina promocije nazivaju Search Engine Marketing (SEM).

Velika prednost Pay-Per-Click oglašavanja jeste visoko pozicioniranje u pretragama bez obzira na kvalitet sajta (ipak, ako je sajt lošiji, oglašavanje će biti značajno skuplje). Na ovaj način možete doći do korisnika koji vas verovatno ne bi pronašli u običnim pretragama. To je naročito važno ako je reč o internet prodavnici čije poslovanje zavisi od broja prodatih artikala. 

PPC marketing je odlično rešenje i za promovisanje brenda jer će vaš oglas videti svi koji budu pretraživali određene pojmove. Kako se naplata vrši po kliku, unapredićete prepoznatljivost brenda (brand awareness) a da vas to neće ništa koštati.  

Transparentnost rezultata PPC kampanja će vam pomoći da tačno znate zašto je reklama doživela (ne)uspeh. Naime, digitalno oglašavanje nudi široki spektar parametara koji daju jasne rezultate. Tako ćete efektnije voditi kampanje i znati koliko se isplati uložen novac u reklamu.

Mane Pay-per-click oglasa

PPC nije savršen metod oglašavanja (malo koji jeste), pa tako i on ima određene nedostatke. Tu se pre svega misli na cenu reklamiranja koja može biti veoma visoka. Jednostavno, ako ne osmislite kampanju koja će višestruko opravdati uložena sredstva, brzo ćete ostati bez budžeta za oglašavanje.

Za mnoge je ograničavajući faktor i to što je potrebno pratiti oglase. Mnogi jednostavno ne poseduju znanja niti imaju vremena da se bave tim poslom. To može dodatno da poveća cenu oglašavanja jer zahteva angažovanje PPC eksperata. 

Na kraju, čak i odličan oglas koji donosi posete sajtu ne garantuje da će se ostvariti željena konverzija. Drugim rečima, kampanja može da bude na papiru uspešna, a da u realnosti ne donese željeni profit. U tom slučaju je reč o niskoj konverziji, gde veliki broj posetilaca samo razgleda a ništa ne kupuje. 

PPC termini koje treba da znate

 • Ad Rank – vrednost na osnovu koje se određuje gde će se i na kojoj poziciji prikazivati oglas. 
 • Impression – označava koliko je puta neko video oglas. Ovaj broj je uvek veći od broja onih koji su kliknuli na njega. Ovaj podatak je bitan za građenje brenda gde nije primarno da neko klikne na oglas već da ga primeti.
 • CPC – cena svakog klika na reklamu.
 • CPM (Cost-Per-Mile) – cena za hiljadu impresija, koristi se pre svega za video-oglase.
 • Landing Page – stranica na koju reklama vodi korisnike nakon što kliknu na nju.
 • Ad Extensions – dodaci u reklami na koje je moguće kliknuti. To mogu biti broj telefona, interni linkovi, e-mail adresa itd. Google ceni kvalitetnu upotrebu ekstenzija.
 • Conversion Rate – procenat ljudi koji je izvršio željenu radnju (Call to Action) nakon što je došao na stranicu kliknuvši na oglas.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se